Malmöbaserade Animas bidrag på marknaden för uppkopplade klockor har väckt en del uppmärksamhet inför lanseringen. Mycket tack vare sin svenskhet, förstås, men också för att företaget valt en mellanväg på den smarta klockfronten.

Om den faktiskt är smart? Det får du avgöra själv. De stilrena Kronaby-armbandsuren kör inget dedikerat operativsystem och saknar en hel del funktioner som vi vanligen lägger i begreppet "smartklocka". Till råga på allt finns det ingen digital display, och på utsidan ser enheten ut precis som vilken dumklocka som helst.

Avskalad och medveten design

Däremot är Kronaby synkad med din Android- eller IOS-telefon via bluetooth, och den kopplingen bjuder på ett gäng smidiga funktioner som vi ska gå närmare in på alldeles strax. Men först ska vi snacka om designen. Den enhet (SEKEL Steel) som vi får skickad till oss är av stilrent, klassiskt snitt, med mörk urtavla och kromat metallarmband i länkar, även kallat gunmetal.

Kronaby
Stilrent så det förslår – och ingenting hos Kronabys yttre skvallrar om att det är en uppkopplad klocka. Klicka på bilden för större version!

En mindre, sekundär urtavla återfinns längst ned, och via tre knappar på högersidan kommer du åt mobilfunktionaliteten. Materialvalet ger klockan en lyxig känsla av tyngd utan att den känns otymplig eller obehaglig att ha på sig. På det hela taget en mycket angenäm bekantskap, vars diskreta utförande inte på något sätt avslöjar att det är en uppkopplad enhet du har runt handleden.

Kronaby kan fås i en mängd olika utföranden, men alla präglas av sobra materialval, minimalism och en genuint clean känsla. Inga sportklockor med gummiarmband här, inte.


Finurliga finesser

När vi laddat ned Kronaby-appen får vi en snabb genomgång kring funktionaliteten. Det är lättbegripligt och pedagogiskt, och efter den obligatoriska bluetooth-parningen och kalibreringen är vi igång. På den sekundära urtavlan kan vi välja att visa en annan tidszon eller hålla koll på hur nära vårt stegmål vi är (i appen finns en stegräknare som synkar med Google Fit). Vi mappar de olika knapparna för att sätta igång – och fota med – telefonkameran, kontrollera musiken på Spotify eller dra igång en ljudlig "hitta min telefon"-funktion. 

Kronaby
Gränssnittet i appen är lättbegripligt och det går smidigt att mappa de olika knapparna och vibrationerna. Klicka på bilden för större version!

De filtrerade notifikationerna avger små vibrationer mot handleden när det händer något av vikt i de appar du valt att lägga i gränssnittet. Tre vibrationer avslöjar att någon vill nå oss på Messenger, eller att vi kan ta upp telefonen för att läsa ett nytt mejl. När sambon ringer avges två. Så fort vi gått 10 000 steg belönas vi med en enkel vibration. Själva skakandet har skötts på ett diskret sätt och känns varken för mycket eller för lite.

Vidare finns det funktioner för att ringa nödsamtal till en inbjuden kompis via klockan, spara en plats i Maps och direkt försätta luren i tyst läge. Du kan också ställa in ett vibrerande larm för väckning. Inga av funktionerna hos Kronaby är särskilt revolutionerande i sig, med andra ord.


För- och nackdelar

När de emellertid packas ihop i ett dra/släpp-gränssnitt av yppersta klass och är såpass lätta att komma åt via själva klockan är det svårt att inte bli imponerad av Animas uppfinningsrikedom och känsla för finess. Och med en stilmedveten målgrupp som varken behöver vara särskilt bevandrade på teknikfronten eller sugna på att gå all-in på en heldigital smartklocka á la Apple Watch skulle vi inte bli förvånade om klockan säljer bra.

Kronaby
Tryck på bilden för större version!

Kronaby är inte helt fri från små problem och störningsmoment. Exempelvis tappar vår Androidtelefon kontakten med klockan upprepade gånger, vilket i vårt fall kräver en omstart av luren för att det ska rulla igen. Funktionen för att visa datum är primitiv och försätter båda visarna på en siffra för att enbart upplysa om vilken dag det är. Dessutom är det svårt att se behovet av att dra igång och fota med mobilkameran från handleden – om du inte har investerat i något slags stativ, det vill säga.

Ska vi ta Kronaby för vad det är – en analog klocka som berikats med smarta finesser – måste vi emellertid säga att vår vecka med den har fungerat riktigt smidigt. Vad det renderar i för omdöme och betyg kan du läsa på nästa sida!

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning