Spacex och Tesla vd:n Elon Musk tycker tydligen inte att det räcker med Mars-resor och elbilar, utan finansierar nu ett nytt medicinskt företag, Neuralink, med målet att bygga ett gränssnitt mellan våra hjärnor och datorer, rapporterar The Wall Street Journal.

Missa inte: Elon Musk "Vi måste gå ihop med maskinerna eller bli irrelevanta"

Företaget är än så länge i startgroparna, med bara tre anställda, och ska fokusera på att skapa teknik som kan planteras i den mänskliga hjärnan. Målet är att möjliggöra för människor att gå samman med mjukvara och på så sätt hålla jämna steg med allt mer avancerad artificiell intelligens.

Elon Musk har flera gånger uttryckt sin oro för AI-utvecklingen och hur den riskerar att slå ut stora mängder arbeten och göra människor irrelevanta. Så sent som i februari tog han upp problemet då han gästade World Government Summit i Dubai, och nämnde då också att han trodde det skulle behöva utvecklas ett sätt för att öka människans överföringskapacitet till datorer. Som nu begränsas till hur snabbt någon arbetar med mus och tangentbord.

Tekniken för att koppla samman hjärnor med datorer är i dagsläget i stort sett oprövad, men det finns idag exempel på hjärninplantat som hjälper människor med sjukdomar som Parkinson, epilepsi med mera. Resten är förpassat till science-fiction-historier.

Exakt vad Neuralink kommer ta fram återstår att se, men i en ny intervju med Vanity Fair säger Elon Musk att han tror vi bara är fyra-fem år från att se det första användbara gränssnittet inom fältet.