Datorkraften i en modern telefon matchar utan tvekan den i en lite enklare skrivbordsdator eller notebook. Det vill säga datorn du till vardags har för att köra lite kontorsprogram och surfa med, kanske till och med strömma video och spela enstaka enklare spel.

Så varför inte utnyttja det? Du kan koppla extern skärm till många mobiler, och Android stödjer musstyrning med pekare och externa tangentbord. Plugga in mobilen och kör. Problemet med det har egentligen bara varit användarvänlighet och gränssnitt. Det har gjorts en del tveksamma försök att köra Android i notebooks och att göra 2-i-1-dator av Android-surfplattor, men det har alltid fallit på att systemet är dåligt anpassat för det sätt som vi är vana vid att jobba på.

Samsung Dex
Dex docka är en rund puck. Petar man till den i framkant får man fram mobilstöd och dockningskontakt. 

Docka din Galaxy S8

Samsung har tagit fram en lösning på det problemet för nya Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus: dockningsstationen Dex. Det är en rund puck med diameter på en dryg decimeter, knappt en halv decimeter hög. Ovansidan fälls upp till ett stöd för telefonen och exponerar en usb c-port som du pluggar in mobilen i. Vi testade med en Galaxy S8, och den stod stadigt i dockan och var lätt att ansluta.

Om telefonen är igång så startar automatiskt Dex-funktionen i den. Skärmen slocknar, och bild sänds istället via usb-portens displayport-funktion till dockan, och därifrån vidare till en hdmi-skärm. För att det hela ska funka behöver du också ha anslutit mus och tangentbord, antingen parkopplat i förväg till telefonen med bluetooth, eller inpluggat i Dex-dockans två usb-portar.

Sedan får vi upp ett gränssnitt på skärmen liknande Windows-skrivbordet, där vi kan klicka oss runt med musen, och starta och köra telefonens appar.

Samsung Dex
Baktill sitter en krans av anslutningar. Möjligen är det lite snålt med usb-portar, och en hörlursutgång hade varit bra, för telefonens egna är blockerad.

Inte unikt, bara bättre

Det här är inget nytt. Microsoft gjorde detta redan 2015 med Continuum, en funktion i en handfull av de mer kraftfulla Lumia-telefonerna som körde Windows 10 Mobile. Dessa anslöts till en docka där skärm mus och tangentbord var anslutet, vips hade du ett Windows-gränssnitt på stor skrivbordsskärm.

Ett Windows Mobile-gränssnitt alltså, med ganska halvdant anpassade appar. Två saker funkade riktigt bra; Microsofts egna Office-appar i mobil version och den inbyggda filhanteraren. I alla fall när det inte laggade, systemet led också av en hel del prestandaproblem.

Samsung Dex
Väl inkopplat kan vi göra det mesta, från att jobba till att titta på film, här filmtrailers i 1080p från Youtube

Här har Samsung lyckats göra samma sak som Microsoft gjorde, men lite bättre på alla punkter. Det är en smartare, mer praktisk dockningsstation. Det är ett snyggare och mer användarvänligt skrivbordsgränssnitt, där alla appar antingen är skalbara fönster eller har fast bredd och telefonskärmsformat (men förminskat i pixelantal).

Samsung har ett större utbud av egna appar som är specialanpassade för Dex-gränssnittet, och tack vare att Android 7 är så pass bra på multitasking och byggt från grunden för grafiskt skalbara appar (tack vare split screen-läget) så funkar de flesta appar bättre an de gjorde i Continuum.

Sedan kan du ju alltid installera en fjärrskrivbordsapp och komma åt en annan dator eller en virtuell maskin. Då finns det inga begränsninngar för vad du kan göra. Förutom bandbredden då.

Vår amerikanska kollega går igenom Samsung Dex.

Fint flyt för det mesta

Då S8-lurarna är klart mer kraftfulla än ens den bästa Lumia-telefonen är det svårt att säga om det är det eller ett väl optimerat system som gör att det flyter på så bra som det gör i Dex. Vi lyckas i alla fall köra webbläsare med en handfull flikar, Word i mobila versionen, Spotify och en filhanterare och obehindrat växla mellan dem.

Samsung Dex
Dex-gränssnittet ser precis ut som ett skrivbords-os. Men med en del element från Android.

Och ja, det går bra att ringa och ta emot samtal när du är inkopplad. Du får upp en popupruta på skärmen, kan svara och snacka på med högtalartelefon eller bluetooth-headset. Dockan saknar en sak tycker vi: ett eget headset-uttag. Har du en favorit-handsfree som du använder till mobilen kan du inte plugga in den när du kör i Dex-läge.

Missa inte: Vi testar Galaxy S8 och S8 Plus

Inte helt fritt från problem

Det går till och med att spela spel. I alla fall i teorin, alla vi testade körde med fast bildformat och i kontrollväg krävdes det att vi klickade på skärmen, men det är ju så Androidspel är funtade, så det kanske inte är så mycket att göra åt. Kanske kan det komma tangentbordsanpassade spel med tiden om fler dockor av den här typen blir populära. Även enstaka appar från tredje part blev lite bökiga att använda, där de till exempel förväntade sig multitouch-gester som inte går att genomföra med en muspekare.

Systemet är lite rörigt till en början och det tar ett tag innan vi fattar var vi hittar en del grundläggande inställningar, som att koppla upp sig på wifi. I själva verket har vi här samma menyer som i telefonen för inställningar, notifieringar och så vidare, men det kräver lite rundpetande för att hitta var man ska klicka för att få fram dem.

Dex
Du kan göra en hel del samtidigt utan att det blir segt.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Samsung DeX EE-MG950B Pris vid test: 1599 kr.

Bästa pris just nu: 940 kr