Den är efterlängtad, Samsungs nya toppmodell Galaxy S8 som lanserades igår. Galaxy S7 har över ett år på nacken och vi vet ju alla vad som hände med Note 7. Smartphonehistoriens största fiasko som kostade Samsung både massor av pengar och en hel del förtroende. Med Apples Iphone 7 som säljer som smör i solsken var pressen på Samsung inför lanseringen mycket stor och Galaxy S8 är helt klart vårens största produktlansering för oss prylnördar.

Missa inte: Första testet av Samsung Galaxy S8

Det blev två edge-modeller, vilket jag personligen tycker är lite synd men å andra sidan ska Samsung ha en eloge för att de vågar tro på konceptet. Snygg design ska inte underskattas och visst är det läckert med en skärm med rundade kanter även om det kanske inte alltid är praktiskt. Att fingeravtrycksläsaren fått flytta till telefonens baksida är en till detalj som inte verkar speciellt smart ur användarsynpunkt, men det tillåter å andra sidan en större skärm som utnyttjar nästan hela fronten på mobilen. Design som säljer.

Samsung Galaxy s8
Det blev böjda kanter på nya Samsung Galaxy S8. Synd, menar Mikael Lindkvist.

Bortsett från själva utseendet är jag inte speciellt imponerad över nyheterna Samsung skröt med på scenen under eventet. Bixby, den nya ”smarta” röstassistenten kan visserligen förstå sammanhang mellan dina kommandon och det som visas på skärmen. Samsung hade själva inte speciellt inspirerande exempel på hur vi skulle kunna dra nytta av de här nyheterna, och dessutom verkar det ta lång tid innan Bixby förstår svenska. Jag tyckte att den nya Dex-dockan var det mest intressanta Samsung visade upp, en lösning för att använda mobilen som en dator. Samarbetet med Microsoft verkar riktigt spännande och det här konceptet kan på sikt bli något riktigt stort.

När Samsung säger att S8:an ”powers an entire ecosystem of smart devices” så stämmer det absolut. Så länge det står Samsung på dina andra prylar i hemmet. Jag väntar med spänning på när vi får se Samsungs Smart Home-kit i Sverige, systemet som även kan prata med prylar från Fibaro, Philips och många andra system på marknaden. Mobilerna är helt klart redo för att vara den där prylen som ger oss superkoll på våra smarta hem, problemet är bara att det är en väldig röra i övrigt när det gäller standarder och vilka system som pratar med varandra.

Kommer Galaxy S8 att återta tronen på smartphonesidan? Det är jag övertygad om, om bara utvecklarna testat telefonen tillräckligt. Det räcker med ett brinnande batteri så är det kört, och det vet Samsung givetvis. Konkurrensen på Androidsidan är stenhård men jag är övertygad om att Samsungs nya värsting kommer att gå hem hos många som vill ha den senaste och vassaste Androidmobilen som går att köpa. Och det är inte Bixby, den nya processorn eller iris-skannern som kommer att sälja Samsungtelefoner. Det är designen.

 

Samsung Galaxy S8 SM-G950F 64GB Pris vid test: 7990 kr.

Bästa pris just nu: 6492 kr