Saker som 4k, hdr, bildkvalitet och apparatens design är alla viktiga faktorer när vi köper ny tv. Ofta lägger vi mindre vikt vid tv-apparatens operativsystem, men en ny rapport angående Samsungs operativ Tizen kan kanske få oss att tänka om.

Enligt Motherboard är Samsungs egna operativsystem ”en hackares dröm” med runt 40 så kallade zero-day-sårbarheter i programvaran, säkerhetshål som kan utnyttjas på distans. Enligt rapporten kan säkerhetshålen hittas i versioner av operativet sedan flera år tillbaka, och drabbar alla möjliga olika versioner av det, inklusive Tizen för Samsungs smarta klocka Gear S3.

Missa inte: Experten om säkehetsläckor i våra smarta hem: "Måste ställa högre krav"

Den israeliske säkerhetsforskaren Amihai Neiderman konstaterar till Motherboard att ”det kan vara den värsta kod jag sett.” Forskaren menar att Samsung begått många av de misstag som programmerare gjorde för 20 år sedan, vilket ”indikerar att Samsung saknar grundläggande kunskap i utveckling och utvärderingsarbete för att upptäcka missar av den här typen.”

Bland många sårbarheter i programvaran var det särskilt en som stod ut, enligt Neiderman, nämligen ett hål som möjliggjorde för hackare att kapa Tizens appbutik. Därmed kunde hackare leverera skadliga program, rakt in i tv:n. Samsung ska också ha missat att kryptera viktiga data, och gjort många felaktiga antaganden gällande säkerheten i sina system.

Samsung ska till en början ha avvisat Neidermans kritik, men ändrade sig snart och arbetar nu tillsammans med forskaren får att identifiera och fixa säkerhetsproblemen. Förhoppningsvis blir det också en påminnelse för oss alla att fundera mer över säkerhet, inte bara i datorer och mobiltelefoner, utan också i våra tv-apparater.

IDG News