Det är inte alltid så lätt att veta vad som är riktigt nyhetsstoff respektive "FAKE NEWS" på nätet idag. Eller, det beror på hur noga man är med faktakollen. Och webbgiganterna börjar sakta men säkert öka sitt ansvar och sina initiativ för att hjälpa till på den fronten.

Facebook har växlat upp sitt arbete mot fejknyheter genom att samarbeta med faktagranskare för att vägleda sina medlemmar. Nu gör Google något liknande, och sjösätter en funktion som kommenterar påståenden som görs i sökningar med en potentiell sanningshalt.

Google fake news
Så här kan det se ut när du faktakollar via Google.

Företaget arbetar, precis som Facebook, ihop med organisationer som Snopes och Politifact för att kontrollera vanligt förekommande påståenden. Lever verkligen 27 miljoner människor i slaveri? Nu kan du göra en googling (på engelska) för att få fram en faktagranskning av påståendet. Vi räknar med att funktionen förfinas med tiden, och förhoppningsvis kommer det stöd för lokala språk någon gång i framtiden.

11 fascinerande bevis på hur sjukt mycket Google vet om dig

Även om Facebook kanske fått utstå mest kritik för medlemmarnas spridning av falska nyheter och inkorrekta fakta, har Google också fått äta sin del av anklagelsekakan. Sökjätten har bland annat sågats för att visa resultat som förnekar förintelsen eller sprider rasistiska budskap, och för att ge helt felaktiga direktsvar på användarformulerade frågor i tjänsten.