Microbot Push må låta som ett aprilskämt, men är på fullaste allvar. Vad den lilla apparaten gör är att via fjärrstyrning (bluetooth) fälla ut en liten arm, som i sin tur kan trycka på en knapp, en strömbrytare eller liknande. Begränsat användningsområde? Förvisso! Men med lite fantasi kan Microbot Push visa sig vara riktigt användbar!

Microbot Push
Appen är enkelt att använda - bara en knapp att trycka på.

Du kan exempelvis använda den för att komma åt svåråtkomliga knappar på maskiner, bakom möbler eller uppe i takhöjd. Eller för att slippa resa dig upp när du vill tända i sovrummet, slå på fläkten eller slå av kaffebryggaren.

Tänder en nattlampa…

Att komma igång med Microbot Push är föredömligt enkelt. Det är bara att ladda ned appen och följa en tydlig steg för steg-guide. På bara ett par minuter har vi kopplat ihop vår Microbot Push med appen i vår smartphone. Det tar sedan en liten stund att ladda upp batteriet till full styrka, men när det väl är gjort räcker batteriet i upp till ett år (beroende på hur ofta du använder Microbot Push).

Nästa steg är att bestämma vilken knapp Microbot Push ska användas för att trycka på. Vi börjar med att låta den tända en nattlampa i en barnkammare. Först anpassar vi med några medföljande plastbrickor höjden på Microbot Push så att distansen mellan knapptryckaren och knappen blir rätt (hur långt armen fälls ut kan även justeras i appen), sedan fäster vi den med en av de medföljande fästkuddarna.

Microbot Push
Microbot Push tänder enkelt vår nattlampekanin.

Därefter är det dags att köra skarpt och till vår stora glädje fungerar Microbot Push precis som önskat. Vi trycker på knappen på vår mobil och Microbot Push trycker på knappen till vår nattlampekanin och tänder den.

…men slår inte av en strömbrytare

Nästa knapp vi testar är en strömbrytare på ett grenuttag som sitter lite illa till bakom en bokrad i en bokhylla. Här stöter vi dock på problem. Robotarmen klarar utan problem att trycka till denna knappen, men den dubbelhäftande tejpen är för svag. När den lilla robotarmen fälls ut är den tröga knappens motstånd för stort, tejpen släpper och Microbot Push skjuts istället upp i luften.

När vi superlimmar fast Microbot Push fungerar det, men det begränsar ju förstås samtidigt användningsområdet till denna enda knapp.

Microbot Push
Med strömbrytaren på grenuttaget blir det problem.

Våra fortsatta tester ger samma blandade resultat. Microbot Push orkar trycka till samtliga knappar vi testar på, men ungefär varannan gång ställer tejpen till problem. Ett problem som samtliga gånger även går att lösa med superlim.

Värt att notera är att Microbot Push styrs via bluetooth. Du kan med andra ord bara använda dig av den när du är i närheten och inte slå på eller av knappar när du är ute på stan. Glöm med andra ord att komma hem till en kopp nybryggt kaffe. Det går även att trycka på den för att manuellt fälla ut den lilla robotarmen.

Microbot Push

Tillverkare/kontakt: Prota, www.prota.info / Coolstuff, www.coolstuff.se.
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS.
Mått: 5,6 x 2,6 x 2,9-3,9 (justerbart) centimeter.
Vikt: 45 gram.
Batteritid: Upp till ett år.
Cirkapris: 700 kronor.

plus

Lättinstallerad och lättanvänd.
Gör vad den ska.

minus

Dyr.
Lossnar lätt om den inte limmas fast.
Begränsat användningsområde.

Betyg 6 av 10