Lenovo fick en hel del uppmärksamhet förra sommaren, när de blev första tillverkare att presentera en smartphone med Googles Tango-plattform för AR (Augmented Reality). Och lagon till CES i vintras lanserades Lenovo Phab 2 Pro officiellt. Det är fortfarande den enda modell som vi hittills har sett med Google Tango, även om Asus är på gång med en Tango-telefon.

Lenovo Phab 2 Pro
6,4 tum i en telefon känns som minst en tum för mycket.

Lenovo Phab 2 Pro är en phablet som till och med har Phab i namnet, och med sin 6,4 tumsskärm i vanligt 16:9-format (vi måste börja specificera det nu, eftersom LG G6 och Samsung Galaxy S8-lurarna går ifrån den standarden) och inte direkt tunna skärmkanter är den riktigt rejäl att hålla i. Med solitt aluminiumskal, extra kamera för AR-delen, stort batteri och vad som verkar vara ett extra tjockt glas framför skärmen är det heller ingen telefon som känns särskilt diskret i övrigt.

Välbyggd, inte välplanerad

Samtidigt är det byggkvalitet och lyxkänsla rakt igenom. Förutom de smått enorma måtten ger Lenovo Phab 2 Pro verkligen en solid premiumkänsla. Men det krävs nästan konstant tvåhandsgrepp. En del detaljer irriterar också, som en märklig placering av fingeravtrycksläsaren långt ner på telefonens baksida, vilket gör den onödigt svår att komma åt. Högre upp trängs istället lurens kamera och extra AR-sensorerna för Tango.

Phab 2 Pro
På ovansidan sitter hörlursuttag och nertill stereohögtalare. Det hade noj varit lite smartare med en högtalare på vardera kortsida. Nu hör vi inte mycket stereoeffekt.

AR är alltså när du tar verkligheten (i detta fall bilden från kameran) tolkar den och lägger till information. Ett exempel på det är Pokemon Go, där det hoppar omkring virtuella varelser i verkliga livet, som du kan se genom telefonen. Men det är en ganska simpel variant, som bara lägger en animerad figur på din kamerabild och använder telefonens rörelsesensor för att fejka objektsspårning.

Det du kan göra med Tango är mycket mer än så. Här har du en kamera med full 3d-rumsuppfattning. Den fångar inte bara en platt bild, utan du får en uppfattning av hur långt bort en viss punkt i bilden är. På så vis kan du till exempel scanna 3d-modeller eller få uppfattning om dimensionerna i ett rum, och till och med form och placering av möbler.

Tango-app
En app lät oss möblera med 3d-modeller av möbler och diverse annat i naturlig storlek. Givetvis ställde vi en grill i vardagsrummet. Och även en rätt så gräslig golvlampa.

AR-appar av blandad kvalitet

Det finns i dag en litet gäng Tango-appar. Ett tjugotal av dem går att hitta via en speciell Tango-app på telefonen, som håller koll på vilka du har och rekommenderar nya. Ytterligare fler får du leta efter i Google Play-butiken. De flesta är mest demo-versioner för att visa vad tekniken kan göra, som att placera ut animerande 3d-figurer och virtuella husdjur på golvet.

Men det finns också en handfull praktiska appar för att till exempel möblera ditt rum utifrån en online-katalog, som du sedan kan beställa… i alla fall i USA.

AR-app
Tango har bra ögonmått. Det här är i sin enkelhet en av de smartaste sätten vi hittade att tillämpa tekniken.

En annan enkel och praktisk tillämpning är att använda Lenovo Phab 2 Pro som mätvektyg. Peka kameran på två punkter i en speciell app (det finns en handfull sådana appar med like olika funktioner) och den kan tala om avståndet mellan dem. Du kan också sätta ut tre mätpunkter för att på så sätt få rätt vinkel mellan två linjer, oberoende av perspektivet du ser dem ur.

Ingen maxprestanda

Kvaliteten på rumsorienteringen varierar rejält från app till app. En del är stensäkra, andra ignorerar sådant som möbler eller tappar riktpunkter konstant. Och prestanda i dem är också ojämn, från kvickt följsamma till rejält laggiga.

Det kan delvis bero på hårdvaran i Phab 2 Pro. Telefonen är utrustad med en Snapdragon 652 som ger i runda slängar lite mer än hälften av cpu- och gpu-kraften hos de ledande telefonerna. Det räcker till det mesta när det gäller vanliga appar, media och surf, men är det nog för att dels driva en 1440p-skärm, och att göra beräkningar och 3d-rendering i AR-appar? Möjligtvis om de är väl optimerande. Vilket en del, men inte alla.

Den stora och högupplösta skärmen tillsammans med prestandakrävande appar gör att batteriet i Phab 2 Pro kan ta slut ganska snabbt. Även när vi inte gör särskilt krävande saker får vi inte mer än halvbra batteritid. Detta alltså trots ett stort inbyggt batteri och en på pappret strömsnål processor.

AR-app
Alla appar var inte lika smarta. Här är en som med jämna mellanrum inte kunde se skillnad på väggar och golv. Vi ville ställa en mariachi-spelare i köksgolvet. Appen "ställde" honom på köksväggen istället.

Dolby-ljud, men tveksamt

Med sin stora yta och skarpa pixeltäthet passar skärmen utmärkt för foton och film. Phab 2 Pro har dessutom riktigt kraftfulla inbyggda högtalare, även om det kanske inte direkt är precision i ljudet för finsmakare. Eller snarare inte alls, det är ganska skränigt och vasst. Desto bättre låter det i ett par hörlurar, där ljuskretsen kommer bättre till sin rätt. Riktigt vad stöd för Dolby Atmos gör i en telefon känns dock fortfarande som ett mysterium.

Phab 2 Pro kör Android 6.0, och det är i god Lenovo-andra ett mycket rent och avskalat gränssnitt. Förutom lite annan färg på menyer och stuk på några egna ikoner är det inte mycket som irriterar. Vi får med en ganska rejäl knippe extra appar, som Dolbyinställningar, ett par tre Tango-specifika appar, antivirus, filhanterare, väderapp, Netflix och ett par delnings- och synkverktyg.

AR-app
Andra appar verkade funka bättre. Som denna dinosaurie-app.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Lenovo Phab 2 Pro Pris vid test: 4490 kr.

Bästa pris just nu: 3990 kr