Om en bra och hanterbar multirum-lösning för några år sedan var begränsad till enbart ett fåtal tillverkare är utbudet i dag betydligt större. Fler och fler högtalarmodeller som släpps har någon slags lösning för att kunna kopplas ihop trådlöst för att leverera samma ljud i flera högtalare i hemmet, alternativt separata ljudspår i olika rum. Hur kommunikationen mellan högtalarna sker kan skilja sig en del men överlag krävs en uppkoppling till ditt hemmanätverk. Vissa modeller kan kringgå detta och skapa ett eget separat nätverk medan kommunikationen med din smartphone sker via bluetooth.

Urbanears

Nåväl, fler och fler tillverkare har som sagt börjat leverera mer eller mindre smidiga lösningar, men få – om ens någon – har lyckats nå upp till Sonos nivå när det gäller användarvänlighet och integrerade funktioner i form av streaming-tjänster. Urbanears är på förhand ett riktigt spännande alternativ som kanske kan ge dem en match?

Högtalarna går att få i sex olika färger

I modellserien finns för närvarande två modell att välja mellan: den större Baggen samt den lite mindre Stammen. Båda kommer med en kubliknade form och med liknade tyginklädda subwoofers, som dessutom går att beställa i sex olika färger: svart, grön, grå, blå, orange eller rosa. På toppen finns två reglage med tryckfunktion varav den ena styr volymen samt om högtalaren ska spela musik separat eller ihop med en annan högtalare. Med den andra väljer du källa samt pausar och startar uppspelningen. På undersidan hittar vi strömkontakten, aux-ingång samt en usb-anslutning för att ladda externa enheter. Båda enheterna saknar inbyggt batteri så det är stationära lösningar.

Urbanears
Sju spellistor alternativt radiostationer nås snabbt via ena reglaget

Installationen är enkel. Efter att högtalarna snabbt identifierats skriver du bara in hemmanätverkets lösenord och det är klart. Samma procedur måste göras för varje enskild högtalare. Upp till fem enheter går att koppla ihop i Urbanears egna arkitektur. Vill du ansluta fler än så får du använda dig av Google Chromecast.

Appen i sig är en riktigt trevlig bekantskap med en stark koppling till Spotify. Under installationen mappar appen upp sju av dina spellistor (oklart hur urvalet av detta sker), som sedan nås med det ena reglaget på respektive högtalare. En riktigt smidig lösning om du snabb vill sätta igång musik. De sju spellistorna går i efterhand enkelt att byta ut i appen. I övrigt finns inga streaming-tjänster tillgängliga förutom webbradio. I appen finns även en enklare equalizer.

Smidig men ostabil app

I multiläget spelas samma musik i alla installerade högtalare, och det går både smidigt och snabbt att skifta mellan lägena. Däremot är det inte möjligt att använda samma Spotify-konto till att spela olika spår samtidigt i olika rum utan du får då använda dig av bluetooth eller aux-ingången för lagrad musik – alternativt lyssna på webbradion eller använda en annan familjemedlems Spotify-konto från en annan smartphone.

Urbanears
Snabb och användarvänlig app - om än buggig...

Även om appen är föredömligt utformad och mycket enkel att navigera i känns den väldigt instabil. Den tappar flertalet gånger kontakten med högtalarna vilket vi får lösa genom att starta om systemet eller mobilen. När vi flyttar på dem krävs en helt ny installation, med lösenord till nätverket och så vidare. Så ska systemet knappast uppföra sig och vi får anta att det kommer en uppdaterad mjukvara inom kort.

Ljudet i båda enheterna är annars ett riktigt glädjeämne. En klar och detaljerad ljudbild målas upp i rummen och basljudet är imponerade, främst i den större av högtalarna, Baggen. Något vi däremot saknar är en äkta stereolösning, det vill säga möjligheten att sammankoppla två likadana högtalare för att separera vänster- och högerkanalerna. Lyckligtvis är detta enligt tillverkaren på gång inom en snar framtid.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Urbanears Baggen Pris vid test: 4490 kr.

Bästa pris just nu: 6442 kr