Det var en skojfrisk Mark Zuckerberg som intog scenen för den inledande keynoten på Facebooks årliga utvecklarmässa, F8, och ganska omgående presenterade han företagets ambitioner om att göra om framtidens meddelande-appar till att fokusera på kameran och bilder istället för den klassiska textrutan.

Missa inte: Det dolda knepet för att stoppa pinsamheter i Messenger

En förändring som redan nu skett på Facebooks samtliga meddelandeappar, vilka designats om för att centreras kring kameran, i något som Mark Zuckerberg kallar för akt ett i en längre plan. Nästa del är en storsatning på augmented reality.

Och Facebook tänker inte vänta på någon AR-framtid med glasögon och linser, utan vill börja redan nu med hjälp av våra mobilkameror.

Enligt Mark Zuckerberg är de tre viktigaste områdena för tekniken sedan att:

1) Kunna visa digital information i realtid över verkligheten. Tänk dig väg-visningar som syns direkt i kameran, eller turistinformation som kan dyka upp på en husvägg.

2) Kunna skapa helt digitala objekt som du sedan kan interagera med. Som ett schackbräde, till exempel.

3) "Förbättra" existerande objekt som ditt hem, ett ansikte med mera genom digitala filter.

För att snabba på den här framtidsvisionen lanserar Facebook därför den första öppna utvecklarplattformen för augmented reality till kameror, Camera Effects. Även en satsning på augmented reality-spel kommer göras senare under året. Samtidigt ville Mark Zuckberg inte hajpa upp satsningen allt för tidigt utan menade sig på att detta är något som kommer ta tid men som han tror kommer ge stor utdelning längre fram.

– Jag vill vara väldigt tydlig med förväntningarna kring detta. Det här kommer att ta ett tag att utveckla och mycket av detta kommer vi rulla ut allt eftersom. Det kommer inte förändra ditt liv över kvällen. Det kommer ta ett tag att få ut och sen kommer det ta ett tag innan utvecklare kan få ut sina saker. Men med tiden tror jag att detta kommer vara en viktig teknik som förändrar hur vi använder våra telefoner och all vår teknologi.

Du kan se Mark Zuckerbergs presentation nedan.