Elsäkerhetsverkets granskning av potentiellt livsfarliga usb-laddare går enligt planen. Hittills har 14 laddare belagts med säljstopp efter att inte ha uppfyllt säkerhetskraven. Obefintlig isolering, undermåliga höljen och total avsaknad av information kring CE-klassificering och tillverkare hör till de vanliga anmärkningarna. Flera av laddarna har sålts hos stora, svenska internetbutiker.

Svåra elchocker och bränder kan bli följden för den olycklige som köpt på sig en billig kopia. Och av de granskade produkterna rör det sig ofta om just kopior, berättar Elsäkerhetsverkets expert Mikael Carlson.

– Det är en tydlig trend att tillverkare av billiga laddare försöker efterlikna välkända varumärken avseende färg, form, design eller märkning. Sex av de 14 stoppade laddarna försöker efterlikna en Apple-produkt, och fyra av dem är i princip piratkopior. Saknar de CE-märkning, tillverkarens namn och en ordentlig förpackning rör det sig oftast om en skitprodukt. Kassera!

Nokia AC-50E
Foto: ElsäkerhetsverketDenna laddare, Nokia AC-50E har fått krav om återkallning från Elsäkerhetsverket. Den har tidigare sålts via CDON.com.

Hela listan: Här är de 14 återkallade laddarna

Mikael Carlson berättar att det var vi på M3 *klappar oss själva på axeln* som med den här artikeln föranledde Elsäkerhetsverkets stora granskning av usb-laddare. Vanligtvis går man på enskilda tips och misstankar kring specifika produkter snarare än att ta in flera dussin av dem från olika tillverkare.

– Nu sökte vi upp så många handlare vi mäktade med och gick igenom hela deras utbud av usb-laddare. Små som stora fabrikat, dyra som billiga produkter. Med det här fokuserade projektet vill vi få en så bred översyn som möjligt.

För testerna har Elsäkerhetsverket ackrediterat ett testlabb som utför de rigorösa kvalitetskontrollerna åt myndigheten. Laddarna testas utefter den allmänna teknik-säkerhetsstandarden 60950-1 utifrån ett antal givna premisser.

– Laddarna har testats mot kända brister snarare än hela standarden. Det skulle vi varken ha tid eller resurser till – vi pratar ju trots allt om skattemedel, säger Mikael Carlson.

De laddare som inte fått godkänt i testet har belagts med säljstopp och återkallning. Återförsäljarna ska också kontakta kunden för att informera om beslutet. I sex av 14 fall har återförsäljarna redan gjort just detta – i övriga fall rör det sig om pågående processer. I slutet av maj ska totalt 60 laddare ha granskats ur säkerhetssynpunkt.

CE
Rätt och riktigt. Den här äkta Apple-laddaren har all väsentlig information tryckt på produkten.

Vad har gjort dig mest förvånad i granskningen av usb-laddare?
– Att de 14 hittills testade produkterna nästan helt har saknat isolationsavstånd. Oftast "skyddas" du bara av lacken på själva ledarna. Hos de här farliga laddarna ser vi i bästa fall ett isolationsavstånd på 0,7 millimeter, medan det i själva verket bör vara minst fyra eller fem millimeter. Risken för elchocker är överhängande. I kombination med detta använder många laddare ett plasthölje som över huvud taget inte är brandsäkrat – 12 av laddarna brann upp helt vid ett så kallat eldprov. Det är oerhört dåligt.