Under den andra dagen på Facebooks utvecklarmässa F8 meddelade företaget att man håller på att utveckla ett brain-computer interface eller ett BCI. Alltså ett gränssnitt mellan den mänskliga hjärnan och en dator, som gör att du kan kontrollera den senare bara genom att använda dina tankar.

Missa inte: Elon Musks nya företag vill koppa ihop hjärnor med datorer

Facebooks utvecklingsteam, Building 8, ledda av den tidigare DARPA-chefen Regina Dugan, tänker åstadkomma detta genom att göra en optisk avläsning av din hjärna – hundra gånger per sekund – för att kunna avgöra vad du "säger" tyst i ditt huvud. Detta ska sedan kunna översättas till text i en dator.

Målet är just nu att komma upp i en skrivhastighet på 100 ord per minut, vilket är fem gånger snabbare än vad de flesta personer kan skriva på sin telefon med fingrarna. Längre fram ska hjärn-dator-gränssnittet också kunna användas för att kontrollera saker som augmented reality och virtual reality.

I framtiden vill Facebook bygga en anordning som inte kräver någon fysisk inplantering i kroppen, och som kan produceras för en masspublik.

Och för de som tycker att det låter lite obehagligt att ett av världens största företag nu vill börja läsa folks tankar försäkrade Facebook att tekniken inte handlar om att avkoda slumpmässiga tankar i ditt huvud, utan om att avkoda tankar som du själv vill dela med dig av till omvärlden.