I dag förknippar vi filmlicensspel med framstressade och närmast usla titlar släppta enbart för att agera reklam inför en film eller en serie. Men det fanns faktiskt en tid då spel baserade på film- och tv-serier var riktigt bra. Det var speciellt under 80- och 90-talet som bland annat Disney vräkte ur sig fantastiska spel, många av dessa utvecklade av Capcom.

Att de nu valt några av sina bästa titlar från NES-eran och paketerat ihop dem till en smarrig utgåva till både pc och konsoler är så klart glädjande. The Disney Afternoon Collection är en nostalgisk tillbakatripp tillbaka till tiden då filmspelen regerade och det hetaste som fanns att spela på ett Nintendo (förutom Super Mario Bros och The Legend of Zelda då) var Disneys pixeläventyr.

Sex av de bästa spelen till NES

The Disney Afternoon Collection är en ganska matig samling. Sex spel från NES-eran har Capcom och Disney lagt in: Duck Tales, Duck Tales 2, Chip 'n Dale Rescue Rangers, Chip 'n Dale Rescue Rangers 2, Darkwing Duck och Tale Spin. Inget av spelen är särskilt långa (de flesta klockar man på 40 minuter styck) utan magin ligger i återspelningsvärdet och hur mycket du faktiskt får kämpa för att ta sig igenom var och ett. När vi spelar The Disney Afternoon Collection påminns vi ständigt om hur enkla spelen faktiskt är i dag (med ett par undantag) och hur oförlåtande ett lir kunde vara tidigt 90-tal.

disney

Precis som i fallet Mega Man Legacy Collection, som kom för ett par år sedan, har utvecklaren Digital Eclipse låtit bli att förfina spelen. Alla skavanker, buggar och den halvdana bilduppdateringen finns kvar vilket är något vi faktiskt inte klagar på. En historielektion ska vara äkta och inte revideras.

Med det sagt kommer inte The Disney Afternoon Collection helt utan nyheter. Det går numera att spara mitt i spelen och det går även att spola tillbaka tiden när något går helt snett. Det är ingen funktion vi nyttjar alldeles för ofta, charmen ligger trots allt i spelens naturliga ”trial and error”-kultur, men för de lite yngre kan det vara ett bra sätt att slippa onödig irritation och frustration.

Museum ger spelet extra lullull

Utvecklarnen har även implementerat ett nytt ”Time attack”-läge där det gäller att spela ut spelen på kortast möjliga tid. Man har även skapat ett inkluderat museum, där vi hittar vi allt från konceptbilder till möjlighet att spela upp samtliga låtar från alla spelen.

disney

En annan sak som är trevlig och värd att nämna är Boss Rush-läget där du helt enkelt hoppar över alla banor och går direkt i strid mot spelens olika bossar. Här går det att antingen tävla mot sig själv eller en vän och se vem som piskar bossen snabbast.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning