Sony Xperia XA1
Istället för stor, bred knapp med fingeravtrycksläsare får vi här en liten rund knapp och får logga in på annat sätt.


Prestandamässigt blir vi inte heller särskilt övertygade. Här sitter kretsen Helios P10 från Mediatek som kombinerar åtta processorkärnor, fyra snabbare och fyra långsammare med Mali-T880-grafik. Det känns som om åtta kärnor och tre gigabyte arbetsminne borde ge lite bättre resultat än vi kan uppmäta här.

Försiktig uppgradering

På tunga webbsidor och i en del mer prestandakrävande appar märks det tydligt att det är en budgettelefon. Grafikkretsen hänger däremot med bättre än förväntat, så du kan få en bra upplevelse i många mobilspel. Att det är 720p-skärm och inte 1080p hjälper nog också en hel del på den punkten.
 

Helios P10 ska också vara byggt för minimal värmeutveckling, vilket Sony säkert uppskattar, då de har en brokig historia när det gäller obekvämt varma telefoner. Helois P10 verkar göra sitt jobb på den punkten. Xpeia XA1 blir inte mer än lätt ljummen, även när vi pressar den till max. Det som gör den varmast är att ladda batteriet.


Vi hade också hoppats på lite bättre batteritid. Här sitter ett 2 300 mAh-batteri som ger oss ungefär sju timmars uppspelning av strömmad video, och ännu kortare tid i aktivt användande av appar som Facebook, webbläsare och Instagram. Här är givetvis även kameran en stor batteritjuv, speciellt om du vill filma. 

Sony Xperia XA1
Kameran ser oansenlig ut på ytan, men här ryms en sensor med stor yta, 23 megapixlars upplösning och vidvinklig optik. Den kan ta kanonbilder, men kanske inte för alla användare.

Massor av megapixlar

Kameran är den sak som Sony själva vill lyfta fram som en av höjdpunkterna med Xperia XA1. Och på pappret är det ruskigt mycket kamera i den här prisklassen, faktiskt samma som satt i flaggskeppet från 2015, Xperia Z5. Vi får en 1/2.3” Exmor RS-sensor på hela 23 megapixlar, f/2.0-optik, hybrid-autofokus och elektronisk bildstabilisator. På en punkt är XA1 lite enklare, den saknar lasersensor för extra snabb autofokus på nära håll.


Dessvärre lider den av samma problem som vi hade med Xperia X från förra året. Stor sensor och bra optik gör att du i rätt läge kan få till alldeles fantastiska bilder, men det kräver att du har koll på ljusförhållanden, och att du lärt dig kamerans hantera kameran i övrigt.

Sony Xperia XA1
Skärmen är täckt av upphöjt glas. Det och rundade långsidor ger Xperia XA1 skön greppform.


Det är nämligen en svajig autofokus i vissa lägen (speciellt blandade ljusförhållanden med kontrastskillnader i bilden). Dessutom lider kameran av avsaknad av objektsspårning, och vissa problem att få rätt fokus i periferin. Risken för misslyckade foton blir mindre om du ställer ner upplösningen i kamera-appen från max till det lägre läget, här 12 megapixel.


Operativsystemet är Android 7.0 med Sonys egna gränssnitt. Det är snyggt och hyfsat avskalat, med klassisk app-knapp, snygg, pedagogisk inställningsmeny och en handfull egna funktioner som smart batteriladdning som spar laddcykler och förlänger batteriets livslängd, och schemaläggning för diverse funktioner – som till exempel notifieringar. Sony ger oss också en handfull egna appar. En del är riktigt användbara, men det är inga vi direkt känner att vi inte kan leva utan. Och en del känns som rena bloatware.

Sony Xperia XA1 G3121 Pris vid test: 2990 kr.

Bästa pris just nu: 2905 kr