Det spekulerades länge om vad HTC:s nya toppmodell skulle heta, men när den till slut presenterades visade det sig att namnet blir HTC U11 – alltså både en fortsättning på flaggskeppserien, och ett litet namnbyte. Kanske inte så konsekvent, men så tar HTC också lite nya grepp med den nya telefonen.

Vi har fått oss en förhandstitt på det nya flaggskeppet, och det är ett rätt så stort steg från HTC 10, både i design och funktioner.

HTC U11
Med 5,5-tumsskärm är HTC U11 en rejäl lur att greppa. Nästan lika stor som phableten U Ultra som kom i vintras.

HTC 10 var både snygg, lyxig och klanderfritt byggd, ruggigt snabb och hade en toppenkamera (om än med lite buggig app när vi först testade den, men den blev senare bättre efter en uppdatering). Men framför allt kom den med det bästa ljudet i en flaggskeppsmobil, tack vare bra mjukvara och en högkvalitativ D/A-omvandlare (digital-analog-omvandlare). Så när vi kollar in U11 är förväntningarna höga.
 

Ny "flytande" design

Designen såg vi redan i de två lite enklare U-mobilerna i ”premium light”-klassen som HTC släppte i början av året, HTC U Ultra och HTC U Play. De två mobilerna och U11 känns lite som en hybrid mellan en Samsung Galaxy S7 och en Iphone 7. De har den rundade glas-baksidan och samma långsmala hemknapp (som Samsung ju numera har skippat) som Galaxy S7, men utan de jobbigt pilliga knapparna på sidan. Ramen runt om påminner mer om den på en Iphone 7.

Baksidan kallar HTC för ”liquid” och det ska hänvisa både till dess droppformade avrundningar i sidor och hörn, och till hur HTC implementerar färg i glaset i flera lager, vilket ska ge ”extra djup” och skiftningseffekter i olika vinklar och ljus. Och visst är det både bekvämt att greppa och ser riktigt läckert ut.

HTC U11
HTC visade upp tre nyanser för oss, tyvärr bara en av de två som kommer till Sverige, den svarta.

I alla fall till en början. Efter några minuter med vårt exemplar upptäcker vi att baksidan är rätt så mottaglig för smuts och fingeravtryck. Det verkar framför allt gälla modellerna med ljus färgton, i de mörkare är det inte lika tydligt. HTC U11 är också en stor lur med sin 5,5-tumssskärm i klassiska 16:9-formatet. Då den inte heller har extra tunn skärmkant som en del andra nya lurar blir det en bastant sak att hålla i för den som har mindre händer. Nu är den alltså bara knappt mindre än phableten HTC U Ultra på 5,7 tum.
 

Tål vatten

Två varianter av U11 kommer till en början att säljas i Sverige, en silvergrå och en helsvart. Tre andra färger, en vit, en röd och en djupt blå kan komma att dyka upp vid ett senare tillfälle, uppger HTC. Har du glädje av dubbla simkort bör du också vänta ett tag med att slå till. Den första omgången som släpps är modeller med en simkortsplats, men under hösten är det möjligt att en modell med dubbla simkort lanseras.

Nytt är att U11 har fått vattentät konstruktion och IP-klassning. Den är klassad som IP67 och tål med andra ord att nedsänkas i 30 minuter i ner till en meters djup. Det är ett steg upp till en del konkurrenter som klarar IP68, ner till tre meters djup. Men IP67 täcker de allra flesta situationer. Vattenpölar, handfatet ösregn, och så vidare.

HTC U11
Usb typ c är det swom gäller för både laddning och hörlurar.

Skippar ljuduttaget och satsar på usb-lurar

En annan sak som skiljer den från HTC 10 är att HTC nu gör som bland annat Apple och Moto, och skippar hörlursuttaget. Det är lite oroande, då just ljudet var en av de bästa sakerna med HTC 10. Nu är det antingen bluetooth, HTC:s medföljande lurar som ansluter till usb c-kontakten, eller en medföljande adapter till hörlursplugg som gäller. Lurarna verkar lovande, med aktiv brusreducering, smart equaliser och inställning av ljudklang för vardera öra. De fanns dock inte på plats för oss att lyssna på.

Vi är fortfarande inte övertygade att det är en bra idé att skippa hörlursuttaget, om inte annat bara för den enkla anledningen att du inte kan ha lurar inpluggade och ladda mobilen samtidigt. Enligt HTC sitter D/A för analog audio i själva adaptern. Det känns lite oroande, då den ser lika liten ut som vilket usb c-adapter som helst, och vi får hoppas att det inte innebär att HTC har tummat på ljudkvaliteten. Detta är något vi kommer att provlyssna så fort vi får telefonen för ett ljupare test.

Stöd för Hi Res-audio är i alla fall utlovat, och det finns gediget med ljudinställningar i systemet, så vi är hoppfulla på den punkten.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning