Den svenska möbeljätten Ikea väckte mycket uppmärksamhet med sin lansering av det smarta belysningssystemet Trådfri, som låter dig styra hemmaljuset med olika trådlösa styrdon eller en mobilapp.

I vår recension klagade vi på att stöd för bland annat Apples Homekit saknades, men detta är något som snart kommer att ändras. Nu meddelar nämligen Ikea att företagets smarta belysning "till sommaren och hösten" ska få stöd för Apples smarta hemmet-ramverk.

Ikea försäkrar: Trådfri kommer bli kompatibelt med Philips Hue Bridge

– Med IKEA Home Smart utmanar vi allt som är komplicerat och dyrt med det uppkopplade hemmet. Genom att se till att våra produkter fungerar med andra på marknaden, tar vi ytterligare ett steg för att tillgodose människors behov och göra det lättare att interagera med produkterna för det smarta hemmet, säger Björn Block, sortimentschef för IKEA Home Smart i ett pressmeddelande.

Läs mer: Nu ska Ikea utmana i smarta hemmet: "Vill göra tekniken tillgänglig för fler"

Trådfri

Ikeas lampor kontrolleras via appen Trådfri. Där kan lampornas belysning dimmas och justeras efter färgtemperatur, och från och med sommaren alltså även integreras med Apples Hem-app. Det öppnar upp för röststyrning av belysningen, samt att få den att fungera med andra smarta hemmet prylar – dörrlås, rörelsesensorer, övervakningskameror och annat.

Trådfri får även stöd för Google Home och Amazon Alexa för de marknader där det är aktuellt.

– Vi tycker att tekniken för det smarta hemmet ska vara tillgänglig för alla. Därför fortsätter vi se till att våra produkter fungerar ihop med andra på marknaden, säger Jeanette Skjelmose, affärsområdeschef för belysning och IKEA Home Smart, som också lovar fler nyheter på smarta hemmet-fronten.

– Under kommande år blir det fler lanseringar som gör att man kan bygga ut sin lösning för ett smart och uppkopplat hem. 

Något nytt på Philips Hue-fronten?

Ikea har sedan tidigare lovat att en uppdatering är på gång för att få Trådfri-lamporna att kunna ansluta till Philips Hue Bridge. Detta verkar också bli av i sommar. I ett mejl till redaktionen skriver företaget så här:

"IKEA sortimentet av smart belysning är ZigBee-certifierat och vi kommer att släppa en programvaruuppdatering i sommar för att säkerställa kompatibilitet med Philips Hue Bridge. Det gör att TRÅDFRI ljuskällor kan fungera ihop med Philips Hue. För närvarande är vi kompatibla med flera öppna ZigBee-förberedda gateways och vi jobbar ständigt för att bli kompatibla med fler av dem."