Apples Airplay har länge tuffat på i bakgrunden, utan att egentligen få några stora uppdateringar. Men nu är snart en ny version av Apples teknik för trådlöst ljud här – Airplay 2. Det uppdaterade Airplay kommer göra det möjligt för oss användare att spela upp synkroniserat ljud på flera högtalare, i flera rum samtidigt.

De nya ljudkontrollerna kommer ta plats i Apples Hem-app för smarta hemmet-prylar. Där kommer snart en ny kategori för högtalare dyka upp, varifrån vi kan spela upp musik och justera volym i hemmets alla rum (som har en kompatibel högtalare). Även Apple TV kommer med TV OS 11 kunna användas för att kontrollera musik i hela hemmet.

Missa inte: Amazon villiga att tillåta Siri i Echo-högtalarna

Till en början finns enbart stöd för Apple Music, men ett api för andra musiktjänster som också vill bygga in stöd för Airplay 2 ska bli tillgängligt i sinom tid. Förhoppningsvis är det redan ute när IOS 11 lanseras i höst.

Airplay 2
Foto: Leah Yamshon, IDG

Apple säger att de idag har ett dussintal högtalartillverkare med sig på Airplay 2-tåget, däribland märken som Bang & Olufsen, Bose, Marantz, Libratone, och såklart Apples egna Beats. I dagsläget är det oklart om Airplay 2 fungerar också med våra existerande högtalare, eller om det behövs ny hårdvara för Airplay 2-stöd.

Nu är ju Apple långt ifrån det första företaget att erbjuda stöd för multi-room-ljud. Det har varit Sonos paradgren i flera år, och även Google har lösningar för ljud i flera rum samtidigt med hjälp av Chromecast Audio och en rad högtalare med inbyggt Chromecast-stöd.

Läs också: Nu sänks kraven – så ska Apple förenkla Homekit

Jämfört med dessa har Apple inte så mycket att erbjuda när det kommer till stöd för många musiktjänster – åtminstone inte i skrivande stund. Men Apple har Iphone, världen mest populära smarta telefon. Snart har alla dessa mobiler den uppdaterade Hem-appen på sin skärm, vilket gör det lätt för miljoner användare att använda Apples lösning.

Stöd för ljud i flera rum kommer som en uppdatering i IOS 11, som släpps i höst.

Sonos Play:5 II Pris vid test: 5395 kr.

Bästa pris just nu: 5699 kr