Vissa lösningar för smart belysning är framtagna med användbarhet och nytta i fokus. Inte Nanoleafs Aurora - här gäller det bara att ha kul.

Produkten kunde inte vara mer lättbegriplig! Aurora-startpaketet består av nio triangulära paneler (23 centimeter/sida, vilket är större än vad bilderna skvallrar om) som sätts ihop likt ett pussel. Du för in en sim-kortsstor plastbit i en av trianglarnas sidor för att på så sätt koppla ihop de olika modulerna.

Du kan med andra ord fantisera ihop vilken sorts triangelbaserat mönster du vill, så länge en av modulerna kopplas in i en slags basenhet - som i sin tur kopplas in i väggen. Sedan lyses väggen upp och Aurora börjar gå igenom en mängd fräcka, färgstarka ljusscener, från varmt, flämtande eldtema till en blåvit scen som för tankarna till ett snöfall.

Aurora är givetvis en smart enhet och har således en tillhörande app för din IOS- eller Androidtelefon. Här kan du skräddarsy dina egna ljusscener, ställa in färger och ljusstyrka - individuellt för olika paneler eller för hela rubbet. Du kan få fram ett helt färghjul med nyanser eller ställa in olika scenövergångar. Det är lätt att fastna i alla olika valmöjligheter, men faktum är att de förprogrammerade scenerna som följer med Aurora är de allra bästa. 

Nanoleaf Aurora
Foto: NanoleafAurora-trianglarna fästs i varandra genom sim-kortliknande kopplingar.

Som en komponent i det smarta hemmet har Aurora exempelvis stöd för Homekit och icke-Sverigelanserade ekosystemet Alexa från Amazon. Det innebär att du kan be Siri att sätta på/stänga av ljuspanelerna eller byta tema. Om det inte är din melodi finns även analoga knappar som utför samma sak. Nanoleaf ska också arbeta med en dedikerad Aurora-fjärrkontroll som släpps senare i år.

Om du har andra Homekit-lampor hemma kan du kontrollera samtliga genom Siri. Du kan använda Apples egen app för att skapa primitiva sceman, men det är egentligen allt. Aurora är främst framtaget i underhållningssyfte, så det kan vara lite överkurs att börja labba med geofencing eller skapa visuella alarm (även om det faktiskt går att skapa IFTTT-automationer.) Med Aurora kommer du antagligen lägga mest tid och energi på att försöka gömma den obligatoriska sladden som går från ljuspanelerna till vägguttaget. 

Omdöme

Ett Aurora-startpaket från Nanoleaf går loss på cirka 2 000 kronor i Sverige. Huruvida det är ett rimligt pris för nio plasttrianglar eller inte låter vi dig avgöra själv. För samma kostnad får du trots allt ett startpaket med gateway och ett gäng smarta extralampor från Ikea, men om du tycker att Auroras modulära ljuskoncept är en läcker designlösning för hemmet så tänker vi absolut inte stoppa dig. 

plus

En ultimat ice breaker-grej för hemmet.
Appen är smidig, snabb och rolig att använda.
Ljusare än du tror, även om den officiella styrkan är 100 lumen/triangel.

minus

Kopplingarna mellan trianglarna är rätt skör och kräver finess.
Ingen Smartthings eller Wink-kompatibilitet.
En dinglande elsladd kräver mycket energi att dölja.

Nanoleaf Aurora Smarter Kit
Vad: Triangulära led-paneler du styr med mobilen.
Ljusstyrka: 100 lumen/panel.
Färgtemperatur: 1200 - 6500 kelvin.
Stöd för: Apple Homekit, Android, Amazon Echo.
Pris: Startkit med 9 moduler från ca 2 000 kronor.
Läs mer: Nanoleaf.me

Betyg 8 av 10