Smarta, digitala röstassistenter är en av de hetaste trenderna i år. Redan 2011 lanserade Apple Siri - en hjälpreda som bor i din Iphone och ger direkta röstsvar på alla möjliga typer av förfrågningar. Sedan dess har den artificiella intelligensen tagit enorma kliv framåt – numer stoppar vi in hjälpredorna i smarta högtalare och placerar ut dem i hemmet. Genom att uttala ett par ord kan du tända lamporna, vrida på termostaten och spela upp favoritmusiken. Förutsatt att dina prylar är uppkopplade, förstås.

Se hur bra Google Home fungerar (och inte fungerar) i Sverige i klippet. 

Både Google och Amazon har lanserat hårdvara på den här fronten, och senare i år kommer Apples Homepod. De smarta högtalarna är vardagsmat i länder som USA och Storbritannien, men fortfarande tämligen obskyra i stora delar av världen. Anledningen? De talar inte svenska. De innehåller också massvis av funktionalitet kring olika utländska tjänster som ännu inte finns i Sverige.

Google Home

Har vi svenskar, på språkmässiga grunder, exkluderats från en av de hetaste smarta hemmet-trenderna på länge? Ja, så kan man tolka det. Det finns ingen information om när Google Home eller Amazon Echo kan komma till Sverige. Vad vi däremot inte får glömma bort i ekvationen är att svenskarna hör till de bästa i världen när det gäller att prata engelska. Att handla från USA är inte heller särskilt svårt – antingen passar du på under en resa eller använder dig av en internationell shoppingtjänst som Ebay eller Amazon.

För att ta reda på exakt vad Google Home duger till på våra breddgrader valde vi att göra det sistnämnda. Ett exemplar av Googles smarta högtalare kostar ungefär 1 600 kronor plus frakt. Anledningen till att vi valde Googles högtalare är att vi lekt runt mycket med Assistant i mobilen, där vi röststyrt saker som sökningar och informationsinhämtning. Assistant är också grundbulten i Google Home, om än i en mer avancerad form.

Knäckfrågan är om Google Home kan finna relevans i ett smart, svenskt hem. Läs vidare för att ta del av vår uppfattning i frågan!