Att vi testar öppna hörlurar hör inte till vanligheterna. Nej, det mestadels slutna lurar som passerar testlabbet. Slutna hörlurar som förutom att de har fördelen att de erbjuder god ljudisolering, vilket innebär att de hindrar ljud både från att komma in såväl som att läcka utåt, oftast även ger en betydligt bättre basåtergivning än andra lösningar. Men basljudet är som bekant inte allt och i vissa fall drar de ett kortare strå när det kommer till ljudrymd och kan ibland låta lite ”burkigt”.

Öppna lurar kan däremot ha problem med att förmedla det där källardjupa basmullret och avslöjar dessutom allt som oftast vad du lyssnar på för din omgivning. I gengäld levereras ett mer öppet och luftigt ljud. Spännande alltså att höra vad Philips nya lyxlurar kan åstadkomma med tanke på den öppna konstruktionen i kombination med kraftfulla 50 mm neodymelement.

Philips Fidelio X2HR

Det är ett par riktigt feta kåpor med öppen baksida som möter oss när vi packar upp dem ur den lika feta lådan. Konstruktionen skall eliminera lufttrycksuppbyggnaden bakom elementet, vilket gör att membranet kan röra sig fritt och på så sätt ge ett mer transparent ljud och mjukare höga frekvenser. Öronkuddarna med minnesskum är klädda i ett velourmaterial med hög andningsförmåga och ger en fast passform. Philips har även valt ett inre flexibelt huvudband för en bättre passform och till en början är känslan riktigt skön, men efter ett par timmars lyssnade börjar det faktiskt tryckas på ordentligt runt öronen så en paus emellanåt är att rekommendera.

Bestyckningen består av kraftfulla 50 millimeters neodymelement och som modellbeteckningen skvallrar om klarar de att återge musik i högupplöst format, det vill säga att de klarar kravet på minst 24 bit/96 kHz-upplösning. Öronsnäckorna är dessutom utformade med 15 graders lutning vilket ska passa örats naturliga form bättre och ge ett mer exakt och oförvanskat ljud.

Philips Fidelio X2HR
LMC-högtalarelement (Layered Motion Control) med flera lager polymermembran som omger ett lager av dämpande gelé. Dessa lager utgör en flexibel tryckzon som tillsammans med gelén ska absorbera och dämpa eventuella överdrivna frekvenser.

Dessa hörlurar är knappast skapta för att tas med på bussen och användas ihop med din smartphone, även om det är fullt möjligt. Nej, det är mer i hemmamiljö dessa kommer till sin rätt. Förutom att varenda kotte i din närhet kommer att kunna höra vad du lyssnar på saknas även handsfree-funktion och fjärrkontroll på kaben (tre meter lång) vilket de flesta av oss ju ser som en nödvändighet när vi är på språng.

Men bra låter de! Ljudbilden är otroligt detaljerad, något som blir än mer påtagligt när vi lyssnar på högupplöst material, och den väl tilltagna frekvensresponsen ger en otroligt naturlig återgivning i det, för oss människor, hörbara registret. Men det är framför allt basåtergivningen som ger störst intryck på oss och som smiskar flera slutna hörlurar på fingrarna. Och det slår aldrig över och knäar inte oavsett hur högt vi spelar, och oberoende om det är bastung house eller hårdrock som står på menyn. Imponerande!  

Omdöme

Fidelio X2HR är ett par riktigt kompetenta hörlurar. Ämnade för dig som ostört kan sitta i soffan och bara njuta av musiken. Ljudet imponerar och den öppna konstruktionen levererar ett levande och detaljerat ljud. Bastergivningen är brutalt bra och ger mersmak. Komforten lämnar emellertid en del att önska, framför allt vid långa arbetspass. Men visst är de ett högintressant alternativ till slutna, och inte minst dyrare, modeller på marknaden.

plus

Ljudet
Pris

minus

Komfort
Otympliga

Fakta Fidelio X2HR

Pris: 2 175 kronor
Typ: Öppna dynamiska, over ear
Frekvensomfång: 4- 40 000 Hz
Känslighet: 100 dB vid 1 mW
Vikt: 0,38 kilo                    

Betyg 7 av 10

Philips Fidelio X2 Pris vid test: 2175 kr.

Bästa pris just nu: 2190 kr