Google Home, Googles smarta högtalare med inbyggd digital assistent, kan ha räddat livet på minst en person under förra veckan. Den smarta högtalaren underrättade då polisen i USA om en misstänkt pågående misshandel, rapporterar ABC News.

Missa inte: Google Home - Så bra funkar den smarta högtalaren i Sverige

Enligt den lokala polismyndigheten i New Mexico ska ett par bråkat vilket lett till att mannen slagit kvinnan. Mannen som var beväpnad med en pistol hotade då att döda henne och när han frågade henne om "hon ringt sheriffen" ska Google Home-enheten i hemmet uppfattat detta som en uppmaning och ringt polisen.

I ett uttalande till ABC News säger den lokala sherifen Manuel Gonzales III att den smarta högtalaren kan ha spelat en avgörande roll i att rädda en persons liv i den här händelsen. Kvinnan och hennes dotter kom sedan undan utan ytterligare skador när polisen kom till platsen och mannen greps sedan efter några timmars förhandling.

Detta är inte första gången som en smart högtalare varit involverad i en brottsituation. Tidigare år inträffade också en händelse där polisen i USA ville ha tillgång till röstdatan i en Amazon Alexa då den troddes kunna avslöja en misstänkt mördare.