De flesta filmer som görs idag produceras för 21:9-formatet så det är fullt förståeligt att Philips valt att satsa på en exra bred tv. Resten av branschen är dock kvar i 16:9-formatet vilket gör att den här apparaten sticker ut som en udda fågel, om än en väldigt intressant sådan för dig som främst ser på film hemma.Billigare led-belysning
Medan de tre tidigare generationerna i Cinema 21:9-familjen varit extremt dyra smälter den här apparaten lätt in prismässigt bland övriga ”vanliga” 50-tummare. Du hittar den hos flera återförsäljare för under 16 000 kronor. Philips har valt att satsa på kant-belyst panel istället för bakgrundsbelyst led som i föregångsmodellen (Platinum) och passiv 3d istället för aktiv vilket förklarar prissänkningen. Den sistnämnda detaljen behöver dock inte innebära ett nedköp, LG har tidigare i år visat oss att det går att få till riktigt bra 3d-bild med den varianten också.

Bra färger men inte toppkontrast
Med high end-modellen PFL9706 färsk i minnet var naturligtvis förväntningarna på även den här apparaten högst ställda. Innan vi drog igång den första blurayfilmen körde vi igång vår testskiva för att gå igenom inställningarna och se vad Philips-tv:n presterar. Svärtan är inte i klass med de vassaste apparaterna vi har testat men den är helt okej även om vi måste ställa ned kontrasten och öka ljusstyrkan något för att få fram detaljer i mörka bildpartier.

Ljusstyrkan är jämnt fördelad över skärmen och vi noterar inget störande ljusläckage i svarta bilder. Färgerna är helt fenomenala och samma sak gäller bildbehandlingen när det kommer till att interpolera in extrabilder för bra flyt i filmmaterial som är gjort för 24 bilder per sekund. Men alla dessa bildförbättringsfunktioner (Philips har många…) gör att bilden lätt ser onaturlig ut och det krävs lite jobb för att ställa in apparaten och få en riktigt naturtrogen bild utan pastellkänsla.