De flesta filmer som görs idag produceras för 21:9-formatet så det är fullt förståeligt att Philips valt att satsa på en exra bred tv. Resten av branschen är dock kvar i 16:9-formatet vilket gör att den här apparaten sticker ut som en udda fågel, om än en väldigt intressant sådan för dig som främst ser på film hemma.

Billigare led-belysning
Medan de tre tidigare generationerna i Cinema 21:9-familjen varit extremt dyra smälter den här apparaten lätt in prismässigt bland övriga ”vanliga” 50-tummare. Du hittar den hos flera återförsäljare för under 16 000 kronor. Philips har valt att satsa på kant-belyst panel istället för bakgrundsbelyst led som i föregångsmodellen (Platinum) och passiv 3d istället för aktiv vilket förklarar prissänkningen. Den sistnämnda detaljen behöver dock inte innebära ett nedköp, LG har tidigare i år visat oss att det går att få till riktigt bra 3d-bild med den varianten också.

Bra färger men inte toppkontrast
Med high end-modellen PFL9706 färsk i minnet var naturligtvis förväntningarna på även den här apparaten högst ställda. Innan vi drog igång den första blurayfilmen körde vi igång vår testskiva för att gå igenom inställningarna och se vad Philips-tv:n presterar. Svärtan är inte i klass med de vassaste apparaterna vi har testat men den är helt okej även om vi måste ställa ned kontrasten och öka ljusstyrkan något för att få fram detaljer i mörka bildpartier.

Ljusstyrkan är jämnt fördelad över skärmen och vi noterar inget störande ljusläckage i svarta bilder. Färgerna är helt fenomenala och samma sak gäller bildbehandlingen när det kommer till att interpolera in extrabilder för bra flyt i filmmaterial som är gjort för 24 bilder per sekund. Men alla dessa bildförbättringsfunktioner (Philips har många…) gör att bilden lätt ser onaturlig ut och det krävs lite jobb för att ställa in apparaten och få en riktigt naturtrogen bild utan pastellkänsla.

Philips 50PFL7956T

Bästa pris just nu: 12900 kr

Fakta

Tillverkare: Philips
Rek. pris: 18 990 kr

Tv-typ: Led-lcd
Tv-mottagare: DVB-T2/DVB-C
Upplösning: 2560x1080
Högtalare: 2x17 W
Ljusstyrka: 450 cd/m2
Kontrast: 500 000:1 (dynamisk)
Ansutningar: 4 hdmi, komponent, scart, vga, 2 usb, ethernet, sd-kortplats, optisk ljudutgång, komposit, hörlurar
DLNA: Ja (1.5)
Filstöd mediaspelaren: AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, WMV9/VC1
Energiklass: B
Mått: 1242x580x32 mm (utan stativ)
Vikt: 22 kg
Övrigt: spel för 2 personer i helskärm med 3D

Böjer på sanningen
21:9-formatet är egentligen inte helt korrekt men används av Philips som marknadsföringsterm. Det korrekta formatet som exakt återspeglar upplösningen är 64:27…

Först första gången också
Philips var även först med 16:9-formatet, 1990 lanserades den första bredbildstv:n i Europa strax innan Sveriges katastrofala fotbolls-vm. Tv:n mätte 32 tum och kostade 40 000 kronor. I USA tog det ytterligare tre år innan Thomson började med widescreen.