Varje år sedan 1967 samlas omkring 140 000 människor i en av världens mest kända ökenstäder, Las Vegas. Den här gruppen samlas inte för att spela blackjack eller kasta tärningar som alla andra, utan för att tillsammans bevittna världens ledande elektroniktillverkare visa upp sina senaste alster. Det är dags för CES 2011.

I vanlig ordning cirkulerar ett antal rykten kring internet och även förhoppningar på vad vi kanske kommer få se och känna på där i syndernas stad. På M3 är vi naturligtvis fyllda med förväntan och medan denna förväntan byggs upp inför showens start på onsdag presenterar vi nu en lista med 10 saker som vi hoppas på och kanske kommer få se under CES 2011.

1. Windows 8 och Windows surfplattor

Apples Ipad tog surfplattemarknaden med storm under 2010. Inte minst imponerade den rejält på oss när den dök upp i våras, och gör det fortfarande. Ännu finns det ingen seriös utmanare till Steve Jobs surfplatta, men kanske kan Microsoft ändra på det. Att företaget kommer använda CES för att visa upp sina egna plattor, med bland andra Samsung som tillverkare, känns givet. De senaste ryktena säger också att Steve Ballmer ska använda plattorna för att visa upp den senaste versionen av Windows på scen. Om det stämmer kan 2011 bli året då den stora striden står mellan Ipad och Windows surfplattor.

2. Samsung Galaxy Tab 2

Få har väl undgått att Samsungs Galaxy Tab kom till Sverige för ett tag sedan. Den är en av de surfplattorna som tog sig an Ipad och lyckades hyfsat väl. Enligt tidningen Korea Times är det nu dags för uppföljaren att göra entré. Inga uppgifter har ännu läckt kring specifikationerna och med tanke på att Galaxy Tab lanserades nyligen kan det vara falska rykten. Men olika röster säger att om en ny platta är på ingång drivs den antagligen av Nvidias Tegra 2 chip, samma som LG Optimus 2X. Det kommer betyda att den minst sagt är snabbare än storebror Tab, och vi skulle inte tacka nej om vi var tvungna att testa en prototyp.

3. Ny Polaroid-kamera?

Vi blev positivt överraskade av Polaroids oväntade lilla kamera 300 i mitten av 2010. Visst var den en pryl som passade bäst in i Roliga Timmen, men det hindrade oss inte från att ta bilder som om det vore 1989 igen. Nu kan det vara dags för Polaroid att ta nästa steg i den nya riktningen. Företaget läckte tidigt i december en bild där konturerna av vad som skulle kunna vara en ny kamera kan ses. Tillsammans med texten "grey revealed" kittlar det här vår nyfikenhet på ett speciellt sätt. Kanske kommer CES 2011 bli Polaroids stora återkomst?

4. Samsung Galaxy Player

Ännu en pryl från Samsung på listan. Den här gäller den senaste utannonseringen om att företaget planerar släppa en utmanare inte bara till Ipad, utan till Ipod Touch. Samsung Galaxy Player ska liksom Touch släppas i tre versioner med 8, 16 och 32Gb i utrymme och liknar både på ytan och insidan mobilen Galaxy S, fast utan ringfunktion. Om det här är ett steg i rätt riktning för Samsung återstår att se, men det är minst sagt intressant att Apple nu får så mycket konkurrens från så många håll.

5. Google Chrome OS notebook

Chrome OS har lovat att göra livet lite trådlösare och lite enklare. För någon månad sedan började betatestningen av Googles operativsystem och vi vet redan att man planerar att börja sälja bärbara datorer med Chrome OS under 2011. Det betyder inte att vi inte är sugna på att testa en redan nu, och förhoppningsvis kan det finnas en chans att man visar upp en eller flera modeller under CES.

6. Toshiba GL1 3d-tv

Dagen innan julafton skulle Toshibas 12 tum stora 3d-tv 12GL1 börja säljas i Japan. Hur det har gått för den vet vi inte, men enligt Wall Street Journal planerar Toshiba i alla fall att lansera något mycket saftigare inför 2011. En 40 tums-tv med 3d som inte kräver glasögon. Om tv:n dyker upp under CES är svårt att säga, men i det allra minsta så kommer Toshiba avslöja hur företagets planer ser ut för resten av året. Vi hoppas dock självklart på ett smakprov.

7. Acer Iconia notebook

Acer väljer att gå sin egen väg när det gäller laptops. Iconia visades upp i november och har sedan dess dykt upp lite här och var i prylvärlden, bland annat hos Engadget som var förtjusta i konceptet men tyckte att tangentbordet kändes en aning svårnavigerat. Acer Iconia ska släppas den 14:e januari i Storbritannien, men vi vill gärna ha den i våra händer redan nu. På CES bör den finnas i färdigt format, och får vi chansen så testar vi den.

8. Nintendo 3DS

3DS är knappast en nyhet längre, om bara några månader är det ett år sedan den utannonserades av Nintendo. Men än så länge har det varit stängda dörrar hos spelföretaget och ingen utomstående har kunnat testa den kommande portabla spelkonsolen efter förra årets E3. Trots att Nintendo ska hålla ett demoevent för 3DS i januari hoppas vi att de inte förbiser CES och dyker upp med ett gäng spelbara titlar. Om det händer räknar vi med kvarterslånga köer.

9. PSP 2

Kanske det hetaste ryktet inom spelbranschen just nu. Väldigt lite har sagts om Sonys nya bärbara spelkonsol, förutom att den får både touchkontroll och analoga styrspakar. Samt att den inombords ska vara en riktig best. Eftersom så lite information finns tillgänglig verkar det itne troligt att vi kommer få höra något om PSP 2, men innerst inne vill vi att Sony motbevisar oss. Nya konsoler har utannonserats på CES förut, Xbox till exempel, och det kan hända igen.

10. Ny HTC 4g telefon

En mystisk hemsida dök upp omkring jul. Med HTC:s logo högst upp och tre bilder på företagets mobiltelefoner, varav en övertäckt med slöja, har det satt igång rykten på nätet. Den dolda telefonen ska enligt hemsidan stödja 4g och utannonseras den 6:e januari. Det är mitt under CES, så det verkar som om HTC har en ny lur på gång. Och vi hoppas naturligtvis att de är vänliga nog att visa upp den för oss.