Nokia tycker om fuskläder. Den baksida vi tidigare sett på företagets modelurar med någon slags fejkad läderkänsla dyker upp på baksidan av E65. Hela designen känns som en blandning av en businesslur och ovan nämnda designtelefoner. Resultatet känns som någon form av designerväska i metall, ganska snyggt på det stora hela.
Intelligent

På insidan sitter Nokias väl använda Series 60 som nu är inne på tredje upplagan. Tickandes tillsammans med den är Nokias nya kartprogram som bara behöver en extern gps-mottagare för att sedan vara en så gott som fullfjädrad gps-enhet. Vill du ha röstguidning så kostar det extra, men kartorna är gratis.


Nästa större grej är stöd för VoIP, alltså telefonsamtal över internet men när vi testar funktionen stöter vi på oväntade problem. Det inbyggda trådlösa nätverket är nämligen rejält mycket svagare än vad samma funktion är i andra lurar. I det område vi testade luren brukar det gå att få in något halvdussin nätverk där två har bra signal. Det var endast dessa två som telefonen behagade hitta och de med svagare signal dök aldrig upp.

Utöver fadäsen med wlan så fungerar dock telefonprogrammen utan problem och de redan installerade applikationerna ska nog vara mer än tillräckligt att bita i för de flesta användare.


Gäsp
Grejen med det trådlösa var som sagt lite trist och att vi bara får en kamera på två megapixel även år 2007 känns lite beige även det, särskilt från Nokia som inte är främmande för att pumpa ut tremegapixlare på annat håll.

Någonstans känns designen lite småsöming också. Den vågar varken dra åt modehållet eller åt business för att sticka ut lite. Så hela känslan med telefonen blir lite tillbakadragen och, ja, smått tråkig. Någonstans i önskan att kombinera affärsfolkets önskningar med det vanliga fotfolket tog skaparglädjen stryk och luren i sig känns inte speciellt underhållande att använda.


Det är på inget sätt en dålig telefon som sagt, den pallar i stort sett allt du kan slänga på den. Den har inget dåligt ljud under tal eller några störande lagg i menyhanteringen. Den kan en hel del, men den gör det knappast på något underhållande sätt.+
Många funktioner
Snygg form

-
Halvsunkig kamera
Lite tråkig

Omdöme
E65 är en elegant kombination av affärs- och brukslur. Trots att den kan en hel del känns den ändå på något sätt lite tråkig att använda och fri från överraskningar. För dig som har roligt ändå kan den vara ett bra val.

Form/design 6
Ljudkvalitet 6
Funktioner 8
Användarvänlighet 7
Prisvärde 6

Totalt 7

Fakta

Pris
3 990 kr

Tillverkare:
Nokia,
www.nokia.se
Beskrivning:
Smartphone i
slajdutförande

Band:
GSM 850/900
/1800/1900
wcdma 2100
Mått:
105 x 49 x
15.5 mm
Vikt:
115 g
Passningstid:
264h
Taltid:
6h
Skärm:
2.8” 240x
320 pixlar
Kamera:
2 megapixel
Övrigt:
Wlan, VoIP,
blåtand,
MicroSD