Nokia förvirrar oss med designvalet till 6300. Utöver att den skiljer sig från företagets vanligare lurar så ger det svarta, lite upphöjda området på fronten intrycket av att det är en telefon av slajder-typ. Utöver synvillan är det designen som är trumfkortet med telefonen, vilket vi strax återkommer till.


Den här uppföljaren till 6100 är nämligen ute efter samma målgrupp som köpte föregångaren. Insidan innehåller därmed det mesta som en gsm-telefon anno 2007 bör göra.


Surf i stiltje
Det mesta, men vi skulle ha föredragit om Nokia använt sin utmärkta webbläsare från Series 60-modellerna istället för att använda tredjepartsläsare från Opera. När det gäller övrigt innehåll finns det inte mycket att anmärka på. Vi får en telefon med uttag för minneskort, vilket i sin tur möjliggör en vettig mp3-spelare och bättre lagring av kamerabilder. Den två megapixel tunga kameran som sitter i tillhör dock bottenskiktet när det kommer till bildkvalitet. Här finns även radio och den vanliga uppsättningen planeringsprogram och nyttigheter som Nokias Series 40-lurar brukar bjuda på.


The metal god
Trumfkortet för telefonen är dock utsidan. Många delar av luren är gjorda i metall, vilket ger en skön tyngd. Telefonen känns tunn, men inte så tunn att något direkt fått lida för det. Knappsatsen är riktigt skön och ger bra respons. Designen går lite i samma tänk som de betydligt dyrare 8800-telefonerna och känns enkel, men samtidigt snygg och stilren.


Byggkvaliteten i stort är också grymt bra. Volymknappen på sidan hade däremot gärna fått vara användbar, nu är den så hård att vi fasar för telefonens säkerhet när vi försöker höja eller sänka volymen. Även skärmen håller rätt hög klass och handhavandet av telefonen känns snabbt och smidigt utan några större fördröjningar.


Nokia 6300 är, bortsett dasskameran, ett exempel på hur en bra standardtelefon ska se ut och kännas år 2007, utan att imponera alltför mycket på någon annan front än byggkvaliteten.


+
Byggkvaliteten
Snygg
Knappsatsen

-
Kameran
Stenhård volymknapp

Omdöme
En bättre kamera hade höjt betyget ett snäpp, nu är det istället ”bara” en schysst telefon med alla de funktioner vi kan vänta oss av en modern gsm-lur. Allt inslaget i ett grymt välbyggt paket.

Form/design 8
Ljud/bildkvalitet 6
Funktioner 7
Användarvänlighet 7
Prisvärde 8

Totalt 7

Fakta

Pris
2 395 kr

Tillverkare: Nokia, www.nokia.se
Beskrivning: designlur med en mindre prislapp

Mått:
43,6x106,4x
11,7 mm
Vikt:
91 g
Band:
GSM 900/
1800/1900
Skärm:
240x320 pixlar
Taltid:
3,5 h
Passningstid:
348 h
Minne:
7,8MB inbyggt,
128MB kort
medföljer
Kamera:
2 megapixel
Övrigt:
Bluetooth,
micro sd-kort