Det tog några år, men nu har Sony äntligen hittat in på marknaden för mediaspelare, en marknad som växer snabbt just nu. Nytillskottet i floran är en snygg och slank sak som går i vitt med kromade detaljer, och vår första, instinktiva känsla är det välbekanta habegäret.

Grymt ljud
För att kunna fylla spelaren med spelbar musik är du hänvisad till Sonicstage, Sonys eget program som gått från fullständigt värdelöst till att numera vara åtminstone användbart. För att föra över filmer och bilder kan du dock använda Media Player, åtminstone så länge inte filmerna behöver konverteras. Konverteringsprogrammet vägrade fungera alls på två av de tre datorer vi testade med, och det ville heller inte kännas vid vissa h264 eller xvidfiler.

När vi startar spelaren möts vi av ett flashigt ikonbaserat gränssnitt som dessutom är lätt att manövrera i tack vare femvägsknappen på fronten. Det finns gott om inställningar att göra för såväl ljud som video och bilder, och Sony fortsätter hitta på roliga funktioner för att blanda musiken.

I kartongen hittar vi ett par ganska märkligt utformade proppar som dock sitter oväntat bekvämt i öronen. De låter dessutom ganska bra, men det var först efter ett vi bytt till ett par något vassare lurar som vi upptäckte att ljudkvaliteten är enormt bra. Basen är så fet som vi kan hoppas på i en så liten maskin, mellanregistret är dynamiskt och intagande och över hela frekvensbandet finns det mängder av detaljer i ljudet.

Liten men naggande god
Bildskärmen är inte större än två tum, något som givetvis sätter vissa gränser för hur roligt det kan bli att titta på film på den. Å andra sidan levererar den knivskarpa bilder med fylliga, vackra färger vilket ändå gör filmtittande möjligt. Vi plussar lite extra för möjligheten att lyssna på musik under ett bildspel, något som vissa tillverkare fuskar bort. Plussar gör vi också för batteritiden, sju timmars filmtittande eller närmare 32 timmar musiklyssnande är inget att leka med.

Det satt hårt åt, men till sist har japanerna visat sin potential. Det här är utan tvekan den bästa mp3-spelaren de skruvat ihop hittills, och om du inte behöver någon radio eller diktafon är det en sådan här du ska ha. Okej, skärmen är egentligen för liten för några himlastormande filmupplevelser, men den är riktigt bra. Och ljudet är kanon och batteritiden är grym och den är lätt att använda och den är fin och den har roliga funktioner. Vi gillar.


+
Liten och snygg
Kanonljud
Bra skärm
Batteritiden

-
Varken radio eller inspelning
Sonicstage

=
Grattis Sony. NW-A805 är helt enkelt grymmast just nu med skönt ljud, bra bildskärm och en allmänt läcker utstrålning. Synd bara att programvaran ska få sätta käppar i alla hjulen igen.

Betyg
Storlek/form 9
Ljudkvalitet 9
Funktioner 6
Användarvänlighet 9
Prisvärde 8

Totalt 8