Fråga 1. Vad är bäst, Plasma eller LCD ? Vad är för/nackdelarna för vardera teknik? /”Haxx”

Mickes svar: Det handlar mest om vilket typ av bild du föredrar, och vad du kopplar till din tv. Plasma är generellt bättre till lågupplöst material som tv och dvd, medan lcd har fördelen med sin höga upplösning när du tittar på hdtv-material eller kopplar in din dator. Sedan ger plasma en mjukare och mer filmlik bild än lcd som å andra sidan ger mer ljusstyrka och högre skärpa. Det händer mest på lcd-sidan just nu, i och med övergången till full-hd-upplösning samt kraftiga prissänkningar. Nu kommer dock både Pioneer och Panasonic med full-hd-plasmor till rimliga priser inom kort, så räkna med att plasma kommer starkt i sommar/höst!


Fråga 2. Har precis köpt en ny LG LCD (37LC7R) och har tråkigt nog upptäckt vad "backlight bleeding" är. Är detta ett vanligt fenomen eller är det vissa modeller/tillverkare man skall se upp med? /Anders
Mickes svar: Backlight bleeding innebär i praktiken att du ser ljusa fläckar/partier på din lcd-skärm när den visar en mörk bild (ljus läcker igenom när lcd-panelen egentligen skall blockera och bara visa svart). Detta är vanligast på billiga budgetmodeller men vi kan inte peka på att någon/några tillverkare skulle vara sämre än någon annan, generellt.


Fråga 3. Hur kopplar jag min dator bäst till en LCD med upplösning 1366x768 och
hur får jag HDmaterial att visas bäst? Det är ju ingen standardupplösning på en dator. Mvh Jonas Bergström

Mickes svar: Uppdatera drivrutinerna till ditt grafikkort, med lite tur finns denna (allt vanligare) upplösning att välja. Alternativet är att du skapar en egen upplösning med exempelvis programmet Powerstrip. Programmet är shareware och kostar 30 dollar, och du kan ladda hem en testversion här: http://entechtaiwan.com. Annars är 1280x720p också en upplösning som brukar se bra ut så länge du tittar på film.


Fråga 4. Jag tänkte byta ut min gamla tv och skärm mot en platt-tv. Vad ska man köpa för någonting för att kunna kolla på tv och använda till dataskärm? /Urban
Mickes svar: De allra flesta plasma- och lcd-tv-apparater har vga-ingång, men för optimal bild från dator är lcd generellt ett bättre val. Har tv:n en dvi-ingång, eller om den accepterar datorupplösningar via hdmi, då är detta ett stort plus då du får bättre bild än analogt. För tv och film är valet dock mycket subjektivt och beror på vilken typ av bild du gillar. Plasma är generellt mer förlåtande mot lågupplöst tv-signal, och ger en mer filmlik bild. Lcd å andra sidan ger en ljusstark och riktigt skarp bild med högre upplösning för pengarna.


Fråga 5. Detta med pixel perfect (pixel mapping) över HDMI/DVI på skärmarna, varför är det ett så stort problem? Varför har inte alla tillverkare tänkt till lite mer när det gäller vad skärmen egentligen kommer att användas till? Här får ju vi konsumenter kanske köpt en skärm som vi inte lyckas få pixel mappad 1:1 och får helt enkelt en sämre bildkvalitet än våran granne som köpte en skärm där tillverkaren tänkte att den kanske skulle kopplas till en HTPC. För mig är det helt avgörande vid köp om skärmen klarar pixel mappat och utan overscan problem över HDMI/DVI. Mvh Kenneth Qvarfordt
Mickes svar: Många tillverkare ersätter dvi-ingången med hdmi, och samtidigt passar man på att ta bort stödet för datorupplösningar digitalt. De argument vi har hört från tillverkarna är att ”vga duger för dator”, och att videoupplösningarna 720p och 1080i är mer standardiserade och att föredra även från dator (där hdmi börjar komma starkt på grafikkorten). Förmodligen är det lättare för tillverkarna att bara använda tydligt standardiserade anslutningar (hdmi) för att minimera antal supportsamtal från användare som försöker få till olika uppdateringsfrekvenser eller från folk som har kopplat in dvi-anslutna prylar som inte fungerar.


Fråga 6. Vad ska man tänka på om man köper en platt tv från utlandet, exempelvis från tyska näthandlare? Mvh Ahmed

Mickes svar: Här är det mycket viktigt att du kollar upp vad du har för garanti. Många tillverkare erbjuder ett års reparationsgaranti i Sverige för produkter inköpta i Tyskland, men en del tar inget garantiansvar om du inte handlat prylarna i Sverige. Om tv:n säljs med så kallad Europagaranti innebär det att du kan kontakta tillverkarens lokala generalagent för att få hjälp med eventuella reparationsåtaganden.


Fråga 7. Vad är overscan? /Morgan
Mickes svar: Overscan innebär att ytterkanten av bilden som skickas till tv:n klipps av och inte visas. Från början (på bildrörstiden) användes detta för att säkerställa att bilden skulle fylla ut hela tv-rutan, och fortfarande är det vanligt att cirka 5 procent av bilden kapas bort av din platta tv. En nackdel med detta är att du inte får ut optimal upplösning från källmaterialet, och att detta måste skalas om för att passa tv:ns panel. Även om källmaterialet håller samma upplösning som tv:n panelupplösning sker i så fall en liten uppskalning av bilden som kan resultera i synbara bildstörningar. Framför allt när du skickar signal från en dator.


Fråga 8. Hur mycket ström drar en platt tv jämfört med en bildrörs-apparat? Mvh Nettan
Mickes svar: På senare tid har tillverkarna fått ned strömförbrukningen ordentligt på sina platta tv-apparater, och det är ingen generell skillnad att tala om mellan plasma och lcd. Räkna med att en 40-42-tummare drar omkring 160-250 Watt under drift. Detta kan jämföras med en 32-tums bildrörs-tv som drar omkring 100-150 Watt.