Redan de gamla relikerna, som släpptes innan mobilvärlden ens hört talas om färgskärm eller dual band, begåvades med svindyra lyxversioner där skillnaden egentligen var en ädelsten eller två som monterats på skalet. Numera finns det tillverkare som specialiserar sig på att ge vanliga telefoner betydligt lyxigare utgåvor. Nokia själva gick en annan väg förra året och släppte 8800. En telefon med inga direkt ögonbrynshöjande funktioner, men stålskal, repskyddad display och en prislapp på 10 000 spänn.

Guldåldern

Nokia 8800 Sirocco Gold Edition är precis samma telefon på insidan. Under skalet finns riktigt dammig teknik som för tankarna tillbaka till hur mobiler såg ut för ett halvt decennium sedan. Kameran skryter med två rätt kassa megapixlar och operativsystemet är uppbyggt i listform med rekorddålig översikt. Irriterande nog stödjer telefonen inte bildöverföring över blåtand, utan alla bilder komprimeras och läggs i ett mms.

Utsidan är som synes i guld, pläterad i 18 karat för att vara exakt. Det är där hela poängen med telefonen sitter. Den här ska inte bedömas efter vad den kan, den suger och det vet hela världen. Däremot visar du att du har en fet plånbok om du äger en 8800. Äger du guldupplagan visar du att du har ännu mer pengar, sen är det upp till köparen att avgöra om guld är en snygg färg och om det är viktigare att telefonen får folk att stirra än att den fungerar något vidare.+
Guld
Exklusiv

-
Guld
Dyr som satan
Förlegad som bara den

=
Den suger, men den här köper du för att flasha utsidan med och inte för att visa upp någon kvalitativ insida. Är guld din färg och överfylld ett ord som passar din plånbok är det bara att slå till.

Form/design 5
Ljudkvalitet 6
bildkvalitet 6
Funktioner 4
Användarvänlighet 5
Prisvärde: 1 (för innehållet, för dig som vill ha skalet har prisvärdet nog ändå ingen betydelse)

Totalt 4

Fakta

Tillverkare: Nokia, www.nokia.se
Beskrivning: lyxtelefon med guldtäcke
Rek. pris: cirka 12 000 kronor

Mått
45x107x17 mm
Vikt
139 g
Band
GSM 900/1800/1900
Skärm
176x144 pixlar
Taltid
3 h
Passningstid
192 h
Minne
64mb
Kamera
1600x1200 pixlar
Övrigt