HP är väldigt tydliga med att påpeka att 514 är en telefon helt och hållet inriktad till företagsanvändare och inte alls till konsumenter som vill ha det senaste. Väldigt mycket talar för deras påstående, en kamera på 1,3 megapixel och avsaknad av 3g bland annat.

Utseendet ligger också inom det ointressanta området, tydligen, för det är varken speciellt vacker eller smidig. Hela telefonen känns otroligt plastig och utseendet kunde möjligtvis ha varit godkänt när 2000-talet fortfarande var pinfärskt. Värst är ändå knappsatsen som är ruskigt fladdrig och inte alls skön att använda.

Unikum

Om vi bortser från schizofrenianfallet S710 från HTC så är 514 än så länge helt ensam om en sak. Det är den hittills enda Windows Mobile 6-enheten som kommer i en mobiltelefons formfaktor.

Främst är den tänkt för användare som vill kunna prata länge utan att behöva ladda batteriet. Tal är så viktigt att man till och med placerat en knapp för röststyrningen på sidan av telefonen, trots att den funktionen inte fungerar speciellt bra. Ljudet under dessa ack så viktiga samtal är helt okej, men knappast i paritet med hur stor plats i marknadsföringen det får. Å andra sidan, det är nog den första telefonen på säkert tio år där möjligheten att ringa faktiskt nämns som en av huvudfunktionerna.

Eftersom det är en Windowslur så har även mejlfunktioner fått stå långt fram i prioriteringslistan. Den kommer aldrig vara något vidunder på att skriva mejl, men för att hålla dig uppdaterad över jobblådan fungerar den som utlovat. Särskilt eftersom mobilt mejlande är något som kraftigt förbättrats i Windows Mobile 6.

Tänk, tänk, tänk

Bitvis är den här luren riktigt kvick. Att snoka rätt på ett wlan, skriva in krypteringsnyckeln och vara ute på nätet går nästan ovanligt fort (även om den värdefulla taltiden snabbt försvinner när wlan används). Men där tar vårt prisande av insidan slut, för stundtals är den även rejält seg. Vi kan hoppa runt i menyer för att plötsligt springa rätt in i en vägg när luren utan synbar anledning totalstannar för att gå vidare en fem-tio sekunder senare. Att skicka en fil över blåtand är särskilt segt. Det tar nämligen uppåt två minuter innan överföringen ens kan påbörjas, något som tar under en halv minut i vanliga fall.

Vill du ha en Windowslur i candbybar-utförande? Ta en titt på HTC:s Mteor och lär dig leva med att den bara har femte utgåvan av Windows mobile, för den är så mycket bättre än det här stolpskottet. Det här är som en trött gammal gubbe i segmentet.+
Windows Mobile 6

-
Tokseg (oftast)
Plastig och ful

=
Poäng för gott försök. Trimma programvaran och anställ en designer till nästa gång så kan det nog bli något bra av den här prylens eventuella uppföljare.

Form/design 4
Ljudkvalitet 6
bildkvalitet 5
Funktioner 5
Användarvänlighet 5
Prisvärde 7

Totalt 4

Fakta

Tillverkare: HP, www.hp.se
Beskrivning: smartphone i candybar-utförande
Rek. pris: 2 900 kronor

Mått
48x107x16 mm
Vikt
102 g
Band
GSM 850/900/1800/1900
Skärm
172x220
Taltid
6,7h
Passningstid
360h
Minne
64Mb
Kamera
1,3 megapixel
Övrigt
wlan