Förbered er för Matchen med med stort M. Det har nämligen blivit dags att låta en bärbar Mac och en dito pc att gå en match i sju stentuffa ronder om vilken som egentligen är bäst. Resultatet kommer att avgöra en gång för alla vilken datorplattform som är bäst, och det kommer inte finnas något utrymme för diskussion eller ifrågasättande. Matchens resultat är lika bindande som en bondageutövare och vårt ord är skrivet i sten.
Med en vattenfast penna.
Jättevattenfast.

Vi låter en Macbook Pro gå en match mot en Asusdator med Lamborghinitema. Anledningen till att det blev just Lamborghini var mest för att specifikationerna stämde, men också för att vi ville ha en dator som sticker ut – precis som Macbook Pro inte lämnar någon oberörd var den än visar sig.

Vi jämför i nedanstående test Mac mot pc mer generellt – vad gäller idag om du vill ha den bästa möjliga bärbara datorn? Spelar formatet egentligen någon roll eller finns det stora skillnader? Vi har ibland använt de bägge likvärdiga modellerna som specifika referenser för Mac mot pc generellt, men på det stora hela försöker vi jämföra hur de olika plattformarna står sig när vi jämför i det högre skiktet bland bärbara datorer.

Förslag på eftersnack/diskussionsämnen
Efter ni har läst testet uppmuntrar vi er att diskutera det i vårt eminenta kommenteringssystem. Förslag på ämnen att diskutera kring är
• Pc suger.
• Mac suger.
• Linux rular.
• Linux suger.
• M3 suger.
• Micro$oft som företag – uppfattar du det som ett positivt bidrag till mänskligheten eller ser du det stå i samma paritet som digerdöden under 1300-talet?
• Vista är för Wintendokids.
• Jag kan köra de här programmen på min dator, kan du?
• Jag kan de här förkortningarna, kan du?
• Teodicéproblemet (om Gud är god, varför dansar då Steve Ballmer som han gör i videoklippet vi alla har sett?)
Mycket nöje!

Rond 1 - Prestanda
I och med den nya Core 2 duo-klassen är de båda kombattanterna hyggligt jämförbara i snabbhet. Båda har i den här matchen utrustats med två gigabyte arbetsminne och processorer med dubbla kärnor som snurrar i 2,16 gigahertz hos pcn och 2,33 gigahertz för Macbook Pro. Med sådana specar har ingen av datorerna svårt att hänga med i de test vi utsätter dem för, men för säkerhets skull låter vi dem gå matcher i ett par olika, tunga segment.

Det första är ett beräkningstungt Photoshopfilter (CS3) som går snabbare på pc med 37,2 sekunder medan Macen tar 39,6 sekunder på sig för samma uppgift. Lite förvånande eftersom Macen på pappret ska vara snabbare. Byter vi till Vista på Macen (läs mer nedan om Bootcamp) får vi dock det snabbaste resultatet med 34 sekunder. Photoshop CS3 är alltså inte lika optimerat för Mac OS X som för Vista.
Att packa upp en 700 megabyte stor rar-fil är något som blir allt vanligare nu för tiden. Här tuffar Macen på med 1 minut och 2 sekunder och ungefär det samma uppbootad i Vista, medan vår pc tar något längre på sig med 1 minut och 13 sekunder. Fortfarande inga stora skillnader. Att konvertera en cd-skiva till mp3-format med Lame-codecen tar för vår pc 1 minut och 41 sekunder och för Macen 1 minut och 13 sekunder. Att rippa till 192 kilobit per sekund direkt från skiva till mp3 med Itunes tar dock 4 minuter och 46 sekunder medan samma operation med Windows Media Player tar 2 minuter och 31 sekunder.
Det är som synes inga stora skillnader utan de båda maskinerna är fullt jämförbara vad gäller vardaglig användning och ren kraft. Det börjar istället bli dags att kolla in finliret och se vad som kan tänkas ge något extra åt någon av plattformarna.

Vinnare: Oavgjort. Du får i stort samma prestanda vilken plattform du än väljer.Rond 2 – Funktioner och finesser
Själva plattformarna Mac vs pc har på senare tid närmat sig varandra i och med samma processorarkitektur och det faktum att Macen kör med grafikkort som i en svunnen tid endast var avsedda för pc. Men det som pc alltid har varit dåliga på är att gå i bräschen. Många tekniska finesser har sett dagens ljus i en Mac för att sedan kopieras in i pc-världen till Mac-anhängarnas vredesrop. Lite som när Apple snodde det grafiska gränssnittet från Next för att sedan bli bestulna av Microsoft.

Macbook Pro är till exempel den första datorn vi har sett med magnetkontakt som gör att strömsladden lätt rycks ur om någon råkar gå på den. Det sparar förstås sjukt många hårddiskar världen över eftersom datorn slipper gå i golvet. pc har å andra sidan många modeller i sitt stall där hårddisken skyddas vid kraftiga accelerationer. En mer ingenjörsmässig lösning på problemet, och inte lika slick som Macs lösning.
Bakgrundsbelysta tangentbord är också en typisk Mac-grej, även om det finns enstaka bärbara pc-datorer med denna funktion också. Men vem som kom först är svårt att veta.
Den tekniska plattformen är dock alltid mer avancerad hos pc eftersom pc-tillverkare är snabbare att anamma den nya tekniken och de nya standarderna. Apple väntar tills de har grejer som fungerar felfritt istället.

Vad gäller ren och skär coolhet finns det dock inte en enda dator som kan slå en Macbook Pro på fingrarna. De små finesserna som magnetkontakten, slot-in-dvd-läsaren och det i standardutförandet bakgrundsbelysta tangentbordet hittar du inte samlade i en pc.

Vinnare: Mac tenderar att komma med coolare funktioner och finesser, tills pc snor dem. Mac vinner alltså.

Rond 3 - Batteri
Lite småsvettiga börjar datorerna allt att bli, kanske med tanke på Apples problem med batterier som börjar brinna. Nu är det inte Apple utan batteritillverkarens fel, och det har drabbat pc-tillverkare också. Istället mäter vi batteritid och ser hur länge de orkar fajtas mot varandra. Det visar sig att denna rond också är jämn. Efter att ha kört vårt kära Exceldokument som med hjälp av ett makro ömsom utför beräkningar och ömsom sover får vi till slut ett mellan datorerna jämförbart resultat. Alla strömspararfunktioner är avstängda och ljusstyrkan är max. pcn klämmer ur sig strax under två timmar medan Macbooken presterar lite drygt två timmar.

Båda våra testade modeller har strömspararfunktioner för att dra ner på ljusstyrkan, stänga av hårddiskarna och sätta systemet i vänteläget, såsom alla bärbara datorer har. Men många pc-modeller har modulplatser och låter dig sätta in ett extrabatteri eller införskaffa ett högkapacitetsbatteri, och det är inte lika vanligt för Mac. Det leder till att du ganska lätt kan få en pc att tugga på i 6-7 timmar utan strömspararfunktioner om det är viktigt för dig.

Vinnare: På mållinjen drar pc ifrån eftersom många pc-modeller låter dig bygga ut batteriet betydligt mer effektivt än hos en Mac.

Rond 4 – Säkerhet
Uthållighet i all ära, men vad händer om någon av datorerna får virus? Ja eftersom Macen tittar oförstående på oss och inte förstår vad vi pratar om kan vi konstatera att risken för obehagliga överraskningar är betydligt mindre hos Macen. Men skalskyddet då? Vår pc har ju fingeravtrycksläsare och kan med daktyloskopins underbara vetenskap på sin sida hålla skummisar utanför. Men vad hjälper det när pc:n uppkopplad mot nätet är betydligt öppnare för attack – (även om Vista är bättre än vad XP någonsin var). Nej, Här åker pcn på en rejäl uppercut och raglar skakad till ringhörnan.

Vinnare:
Macbook Pro eftersom du kan låta din dator surfa på nätet utan att dö.

Rond 5 - Operativsystemet
Den mest fundamentala ronden av de alla. Och dessutom den rond som innehåller det sista unika med Macintosh. Mac OS X är helt fantastiskt i och med att det är enkelt och använda men ändå vilar på en skön Unixgrund, vilket gör att du kan vara hur avancerad som helst om du vill.

Vista som frustar i den andra ringhörnan är dock inte långt efter, om efter alls. Det finns många smarta funktioner i Vista, oavsett om det är Microsoft eller Apple som var först. Och om du kör fast med din Mac har du inte samma möjlighet att få hjälp som om du kör fast med din Vista-burk. Och vad kommer vi fram till då? Jo, eftersom du numera kan köra Vista eller XP på din Intel-baserade Mac är du inte begränsad om du köper en Mac. OS X är en mognare plattform som dessutom bygger på en stabilare grund från början. Det finns till exempel en anledning till att det inte finns virus för OS X.

Värt att ha i åtanke är också Leopard som kommer i oktober 2007 om allt går rätt. Leopard är den nya versionen av OS X som kommer bjuda på en hel del nyheter.

Vinnare:
Mac är med sitt OS X en stabilare grund att stå på än Vista, men Vista nafsar rejält i hälarna.


Rond 6 - Programutbud
Slagskämparna börjar bli slaka. Men vi ser hur pcn reser sig upp i den här ronden och flyger runt lite lättare. Det är nu det ska till en slakt, verkar det som. Men vad händer? Macen bootar om och startar Vista! Ja jädrar! Programutbudet tiofaldigades just. I och med programmet Boot camp som låter dig köra Vista på Macen kan du ju köra alla pc-program där också. Och än så länge kan du ju inte få igång Mac OS X på en pc riktigt galant. Men även om Bootcamp är gratis kostar dock en XP- eller Vista-licens pengar, så för att köra båda operativsystemen får du hosta upp en slant. Men möjligheten att köra två operativsystem i kombination med att det totala programutbudet för Mac inte längre är så fjuttigt det än gång var gör att vi faktiskt hellre skulle välja en Mac och köra Bootcamp.

De vanliga kontorsprogrammen flyter på utan några som helst märkvärdigheter och genererar i stort sett samma prestanda i Vista på Macen som Vista på pcn. Eftersom det är bärbara datorer är de inte riktigt anpassade för spel, men efter att ha installerat Command & Conquer: Tiberian Sun kunde vi utan problem använda Vista på Macen för att spela.

Vinnare: Macbook Pro kan ju köra både och även om det blir lite dyrare.

Rond 7 - Prisvärde
När vi trodde att pcn var uträknad reser den sig på åtta och vacklar fram till Macbooken i den sista och slutgiltiga ronden som ska avgöra prisvärdet. Med ett skyhögt pris från början har Macbook Pro lite svårt att hålla sig upprätt, och pcn ser svagheten direkt och börjar mata in träffar i mellangärdet emedan Macbooken febrilt försöker försvara sig. Men hur ska den kunna motivera ett högre pris när det nu dessutom inte är många specialkomponenter i paketet? Att betala för design lönar sig inte alltid i längden – reklamare i all ära. I exakt samma ögonblick som gongongen ljuder faller Macbook till marken, slår ihop luckan och slocknar. Även om det just i detta fall var en särdeles dyr pc, det går att hitta betydligt billigare…

Visst får du med mycket saker till början när du köper en Mac. Programmen som följer med är ofta bättre än XPs medföljande skitprogram, men Vista erbjuder i mångt och mycket samma nivå på program out of the box. Garantimässigt skiljer sig pc inte nämnvärt från Macintosh i grundutförandet då 1 års garanti är standard. Vill du ha längre garanti och mer support kostar det mer oavsett vilket märke du väljer. Hos Mac är den högre kostnaden mer förenat med image och marknadsföring än något annat. Ett plus dock är att Mac ofta har högre andrahandsvärde än pc, även om initialpriset är högre för Mac.

Vinnare: pc har faktiskt inte vidare svårt att vinna en rond där ekonomin är inblandad.


Och vinnaren är…

Bärbar vinnare: Mac Trots en stark avslutningsrond från pc tar Macbook Pro hem segern på poäng med fyra ronder mot två och en oavgjord. Och den största enskilda fördelen är möjligheten att köra Vista på den. Aldrig mer behöver du välja. Matchen är slut och kämparna skakar hand och leds ut av en gammal ABC 80.
Kvällens domare har varit en Commodore 64, en Amiga 500, en liten 486:a som körde OS/2 samt två stycken VAX som somnade i rond 2.

Fakta


Processor:
Intel Core 2 Duo T7400
Ram-minne: 2 GB DDRII
Hårddisk: 160 GB (5400 RPM)
Grafik:Nvidia Geforce Go 7700
Bildskärm: 15,4 tum
Optisk enhet: DVD+/-RW (Lightscribe)
Portar: 3 x usb 2.0, 1 x Firewire, 1 x ethernet, 1 x vga, 1x hdmi, 1 x s-video
Kommunikation: Bluetooth, wlan (802.11a/b/g), ethernet (10/100/1000 mbit/s)
Övrigt: Inbyggd digitalkamera (1,3 megapixlar), fingeravtrycksläsare
Vikt: 3 kg
Mått: 363 x 263 x 38 mm
Pris: 24 000 kr


Processor:
Intel Core 2 Duo T7600
Ram-minne: 2 GB DDRII
Hårddisk: 120 GB (5400 RPM)
Grafik: ATI Mobility Radeon X1600 256 MB
Bildskärm: 15,4 tum
Optisk enhet: DVD+/-RW
Portar: 2 x usb 2.0, 2 x Firewire, 1 x ethernet, 1 x dvi
Kommunikation: Bluetooth, wlan (802.11a/b/g), ethernet (10/100/1000 mbit/s)
Övrigt: Inbyggd digitalkamera (1,3 megapixlar)
Vikt: 2,54 kg
Mått: 357 x 243 x 26 mm
Pris: 24 495 kr