Panasonic har seglat upp som en liten outsider på kompaktkamerasidan och har de senaste åren levererat en hel del sköna prylar. De var snabba med bildstabilisering i nästan alla kameror, de är skickliga på vidvinkel och är jäkligt duktiga på att bygga långzoomare i liten förpackning. Den största bristen som M3 hakat upp sig på är byggkvaliteten. Inte sällan har kamerorna känts plastiga och halvkul i handen. Nya FX30 klättar dock ett par pinnhål upp på kvalitetsstegen. Det är fortfarande ingen heltäckande metallkaross med svetsade fogar, men det plastiga funktionshjulet som levt kvar alltför länge är numera utbytt mot ett bättre.

Klockren optik
Vidvinklig optik tar plats, men trots att FX30 stoltserar med 28 millimeter i vidvinkelläget och en ljusstyrka på 2,8 så har Panasonic lyckats gömma optiken i en kamerakropp som bara mäter 22 millimeter runt midjan. Det är riktigt tunt men trots detta ligger kameran bra i handen. Det finns lagom mycket utrymme för ett redigt grepp med tummen på baksidan och den lilla utgjutningen på kamerans mage blir ett schyst extra stöd.

Knappar och kontroller är typiska för Panasonic. Den lilla fyrvägsväljaren på baksidan består tyvärr av för små knappar, till exempel är de stört omöjliga att komma åt på rätt sätt om du har vantar på händerna. En snabbknapp för att titta på tagna bilder samt funktionsknappen som snabbt plockar fram de vanligaste inställningarna på skärmen är dock stora plus. Att ge sig in i menyerna är något du mycket sällan behöver göra.

Bredbildsfilm
Kameran har en spännande funktion kallad intelligent iso. Enkelt uttryckt handlar det om att kameran höjer iso-värdet om motivet rör på sig. Allt för att få skarpa bilder.

Tillsammans med den inbyggda bildstabiliseringen lyckas vi få de flesta av våra bilder med bra skärpa. I övrigt är det inte mycket att säga om kamerans bildkvalitet. Den är, som vi vant oss vid från de flesta nyare kameror, bra utan några större brister. Iso-värdet sträcker sig till 1250 men du bör hålla dig på max 800 om du vill slippa allt för mycket brus. Filmar gör kameran självklart också. Resultatet är utan större anmärkningar. Vi gillar framför allt bredbildsläget. Baktill har FX30 en fin skärm på 2,5 tum med hög upplösning och bra ljus. Att kameran startar snabbt och har en bussig funktion för seriebildstagning gör den till en fröjd att jobba med. Med lite större knappar i nästa modell blir vi helnöjda.+

Vidvinklig
Snabb
Liten

-

Små knappar

=

Panasonic FX30 får tre tummar upp. Bra bildkvalitet och handhavande gör kameran till en trevlig vän. Lite mindre ömtåligt yttre och den skulle bli ett perfekt komplement till systemkameran.

Storlek/form 7
Bildkvalitet 8
Funktioner 7
Användarvänlighet 7
Prisvärde 8

Totalt

Fakta

Pris
3 995 kr

Tillverkare: Panasonic,
www.panasonic.se
Beskrivning: Vidvinklig kompaktkamera.
Upplösning: 7,2 megapixel, 3072 x 2304 pixlar
Filmfunktion: 848x480 pixlar, 30 b/s, ljud
Optik: 3,6x zoom, motsvarande 28-100 mm, F2,8-5,6
Sekvenstagning: Ja, 3 b/s upp till 7 bilder
Närgräns: 5 cm
Skärm/sökare: 2,5”, 207 000 pixlar / nej
Minne: SD inkl SDHC
In/utgångar: Nätadapter, av-ut, usb
Storlek/vikt: 95 x 52 x 22 mm / 152 g inkl. batteri