Hajpen är, för att dra till med en lätt underdrift, enorm. Apples första mobil har gått så långt som att kallas för Jesustelefonen av de riktigt inbitna fanatikerna. Nu har de första recensionerna av den amerikanska modellen börjat titta fram och ingen av dem har väl riktigt benämnt den som någon form av messias för mobilvärlden.
Innovativ på många punkter, men rätt ut sagt urbota korkad på andra. Vi tog telefonens specifikationer och med underlag från testerna hos New York Times, All things Digital, Usa Today
och Msnnbc jämförde vi dem med den övriga mobilvärldens värstingtelefoner.

Skalet

Sett till vad det är för telefon är måtten och vikten helt okej. 115x61x11.6mm är vad som gäller runt alla typer av midjor och den väger in på 135 gram. Självklart finns det mindre, tunnare och lättare lurar, men de flesta saknar en fet pekskärm.

En någorlunda jämförelse är mot LG:s Pradatelefon som även den har pekskärm som främsta inmatningssätt, även om den inte har någon glasskärm, samma mängd minne eller multi touch-gränssnittet som Iphone har. Pradan går in på 98,8 x 54 x 12 mm och väger 85 gram. Det är lite som att jämföra äpplen och päron, men utöver vikten är skillnaden inte så stor, och vi upplevde aldrig Pradan som stor och klumpig.

Skärmen

Det definitiva trumfkortet för Iphone, tillsammans med dess gränssnitt. Än en gång är det Pradan som kommer närmast sett till tekniken, men någon multi touch-enhet var det inte. Hos Iphone används den för att exempelvis förstora bilder genom att dra två fingrar från varandra. Än så länge har vi inte mycket motsvarighet på någon telefon vi sett här och den verkar vara betydligt mer exakt än LG:s motsvarighet. En av de grejer vi ser allra mest fram emot att få testa när den väl landar i Sverige.

Upplösningen på den 3,5 tum stora skärmen är ett snäpp högre än snittet, 480x320 pixlar hos Iphone mot 320x240 pixlar som de flesta konkurrenter skryter med. Gigabytes snart anlända tv-telefon kommer visserligen ha 640x480 pixlars upplösning och den kommer att hinna till Sverige innan Apples lur.

Anslutningar

Sorry Apple, fyrbands gsm och Edge är inget att skryta med. Det ryktas om stöd för 3g i kommande europeisk version, men vi tycker absolut att en så här pass dyr lur ska ha med 3g från dag ett. Vår besvikelse lindras en aning av stöd för wlan och blåtand. Blåtandsanslutningen är dock inte komplett, vilket vi återkommer till. Att stöd för skick av mms saknas helt är bara ett vansinne som vi inte ens tänker kommentera.

Kameran

Visst, de flesta smartphones har inte begåvats med någon direkt vettig kamera, utan även de dras med en kass tvåmegapixlare. Sett till kommentarerna om Iphones kamera verkar det inte vara någon direkt skillnad mellan dem heller.
Däremot vill vi minnas att till och med de första mobilkamerorna hade möjlighet att spela in video, något Iphone saknar helt. Inget uppladdande av youtube-videos alltså, trots att luren har schysst stöd för tjänsten i övrigt.

Multimedia

Ytterligare ett trumfkort hos Iphone. Sony Ericssons kommande W960 har ett gränssnitt inte helt olikt Itunes, med visning av omslag och hela köret. Skillnaden är att systemet vi känner igen från tidigare Ipod-modeller som senare finslipats till den här modellen är ruggigt mycket mer lättanvänt. Sony Ericssons motsvarighet gav oss mest huvudvärk.

Här är Itunes inbyggt till fullo, med cover flow och hela baletten och är det något vi inte tvekat om tidigare är dess kompetens som musik- och videospelare.

Men, här har vi en av de mest kompetenta musikspelarna på marknaden, men något stöd för a2dp får vi minsann inte. Vill du ha detta ”högteknologiska vidunder” får du alltså hålla dig till trådbundna hörlurar när du ska lyssna på musik. Bravo.

Minne

Fyra eller åtta gigabyte inbyggt minne, det är bara att välja och vraka. Åttagiggaren är mer än vad du kan pilla in i en telefon idag, men lagom tills telefonen släpps här kommer det att finnas minneskort på den kapaciteten som du kan sätta in själv.

Dessutom är det närmare tre respektive sju gigabyte du faktiskt kan använda eftersom operativsystemet troligen slår någon slags mobilt utrymmesrekord genom att ta upp 700 megabyte av det inbyggda minnet.

Alltså: mycket minne, men inte helt imponerande.

Gränssnitt/operativsystem

Mac OS i telefonen och som dessutom styrs via pekskärm och multi touch. Det är svårt att hitta någon direkt motsvarighet i det fallet, men funktionerna du kan göra återfinns i alla fall till största del i de flesta Symbian- och Windowstelefoner. Handhavandet verkar vara rejält annorlunda mot vad vi är vana vid och det handlar nog mycket om vad du själv föredrar, men Iphone kommer definitivt vara en ny och fräsch upplevelse gentemot allt standardiserat som vi är vana vid.

Batteri

Taltiden på åtta timmar är helt okej, det finns inte allt för många telefoner som specificerar högre siffror. Men den är knappast revolutionerande. 250 timmars standby känns väl lite sådär i jämförelse med taltiden. Vissa Sony Ericsson-lurar med liknande eller bättre taltid landar åtminstone på 400 timmar.

Sju timmar video och 24 timmar musik är svårt att jämföra. Sony Ericssons Walkman-lurar har 20 timmars musikspelande, så den delen får ses som ganska bra.
Däremot måste hela telefonen skickas in för byte av batteri, mot en extra kostnad. Ett batteri som sägs hålla för 3-400 uppladdningar. Detta betyder att de flesta användare av telefonen kommer bli tvungna att skicka in telefonen en gång under de två år som abonnemanget kräver.

Pris

8-gigabytevarianten av Iphone kostar 600 dollar. Sett till vad den kan så är det väl inte helt taget ur luften. Däremot är det priset redan subventionerat, och knutet till ett två år långt abonnemang som kostar från 50 dollar i månaden och uppåt.
Nu vet vi inte hur det kommer se ut på våra breddgrader, men de lyckliga jänkare som lagt beslag på en tidig Iphone kommer att ha fått punga ut med närmare 13 000 spänn när den är färdigbetald. Grattis, det kan du köpa två feta smartphones för… utan abonnemang. Och ett par blåtandsheadsets också. Och då har vi ändå varit snälla och inte räknat med kostnaden för ett batteribyte…

Omdöme

Tre saker som talar för Iphone
Gränssnittet
Skärmen
Designen

Tre saker som talar emot den
Risk för högt pris
Saknar vissa viktiga funktioner och finesser (3g, mms, bättre kamera, a2dp, spela in video, använda musikfiler som ringsignaler, mm)
Låst för tredjepartsprogram

Det som får oss på M3 att vilja köpa Iphone stavas ”gränssnitt”. Är det lika snabbt och smidigt som i Apples fina filmer är Iphone hur cool som helst. Men övriga specifikationer imponerar inte. Ser vi bortom det fina gränssnittet går det att få en lur med mer eller mindre samma specifikationer för strax under 3 000 kronor.

Vi är också fundersamma kring prissättningen. Ett så pass högt pris kombinerat med ett knasdyrt abonnemang borde inte fungera på våra breddgrader.

Det krävs att Apple tänker till både en och två gånger kring skillnaderna mellan den amerikanska och europeiska mobilmarknaden. Annars är risken stor att Iphone blir telefonen många vill ha men som färre kommer att köpa när det väl är dags för en svensk lansering.