Generaliseringar är impopulära, men effektiva, sätt att beskriva telefoner. Istället för att skriva ”designlur med pekskärm som främsta inmatningsmetod med som för den sakens skull inte är i närheten av en vanlig smartphone” så säger vi allt som oftast något i stil med Iphone-klon. Lagom missvisande, men det är två ord som räcker för att förklara ett helt produktsegment. N76 faller in under en annan sådan generalisering; en Razr-smartphone. Motorola gör en vikbar telefon med en nästan obefintlig tjocklek och ett enkelt produktnamn men som för den sakens skull inte har speciellt mycket att skryta om på insidan.

I generaliseringarnas värld är det här Nokias razr-klon. Men istället för att lämna insidan där hän har de slängt in series60 och gjort en fullfjädrad smartphone av telefonen istället, något som inte är helt vanligt.

Flottfabrik
Någon konkurrent till Razr och dess existerande kloner är det däremot inte på utseendesidan. Den är hyfsat platt utan att slå några rekord och telefonens övriga mått verkar ha missats till förmån för tjockleken. Vi upplever nämligen telefonen som riktigt stor. Det i kombination med en ganska kass ergonomi gör att den inte är bekväm alls att använda. Vissa brukar kunna se över en sån aspekt om telefonen i sig är snygg. Visserligen finns det en hel del rena linjer och försöket med att bara använda två färger gör sitt för att ge ett stilrent intryck. Men de knappar som finns ger ett väldigt rörigt intryck trots allt. Den yttre displayen extraknäcker som spegel och tillsammans med metalldetaljerna och pianolacket tar det ungefär fem sekunder innan hela telefonen ser ut att ha doppats i frityrolja, en putsduk kunde vi väl ha fått med?

Iq
Säga vad man vill om Series 60, men det är vad som räddar telefonen. Och vi är ju vana vid att smartphones rent ut sagt ser ut som något katten släpat in. Sett till normen är det en snygg telefon och kombinerat med insidan blir det ändå en positiv upplevelse att använda N76.

Det är alltså en av de snyggare smartphones du kan hitta idag. Men bara för det behöver det inte betyda att vi gillar den.


+
Kunnig

-
Rörigt utseende
Flottmagnet

=
Helt okej på insidan, men utsidan känns som ett misslyckat designexperiment.

Form/design 4
Ljudkvalitet 6
bildkvalitet 6
Funktioner 7
Användarvänlighet 5
Prisvärde 6

Fakta

Tillverkare: Nokia, www.nokia.se
Beskrivning: Designad smartphone
Rek. pris: 4 650 kr

Mått
52x106x13 mm
Vikt
115 g
Band
Gsm 850/900/1800/1900, Umts
Skärm
2,4 tum 320x240 pixlar
Taltid
2h
Passningstid
200h
Operativsystem
Symbian Series60
Kamera
2 megapixel
Övrigt
blåtand