Hd-revolutionen gräver hål i din plånbok på många fronter. Vem vill kolla gamla gryniga dv-filmer i sd-upplösning med en högupplöst projektor eller feting-lcd? Just det, det är dags att byta ut dv-kameran mot en med hd-upplösning, och HV20 stoltserar med 1920x1080i.

HV20 ligger bra i handen även på den som har ganska stora nävar, och de flesta kontrollerna är lätt åtkomliga med höger pekfinger och tumme. Kameran hanteras alltså enkelt med bara en hand, vilket gör det snabbt att komma åt de flesta viktiga funktionerna som slutar- och bländarautomatik samt olika digitala effekter.

Runt kameran finns ett antal kontakter utspridda. Där finns en firewireutgång för överföring av video samt en usb-kabel som bara fungerar för stillbilder. Dessutom finns hdmi- och komponentkontakter för anslutning till tv, mikrofoningång och en tillbehörssko för den som vill hänga på en lampa eller mikrofon.

Progressivt
HV20 spelar in i HDV-formatet, och som standard innebär detta 1080i med 50 bilder per sekund. Kameran ger dock möjlighet att spela in progressivt i 1080p med 25 bilder i sekunden, vilket visar sig ge den absolut bästa bildkvaliteten. HDV innebär mpeg2-komprimering vilket är mindre effektivt än det nya avchd-formatet som använder sig av mpeg4-komprimering.

Canon bjussar inte på någon programvara för att redigera filmerna i datorn, varför du får stå för de fiolerna på egen hand. De bilder kameran producerar är i allmänhet av mycket hög kvalitet, och i dagsljus ser det närmast fantastiskt ut. Färgerna skulle kunna vara en aning mer mättade, men bilderna är påfallande klara och detaljrikedomen är grym. Cineläget är speciellt framtaget för att ge mer filmliknande bilder, och även om det inte lyckas fullt ut är det ändå en bra funktion.

I sämre ljusförhållanden ökar bruset ganska snabbt, men särskilt i det progressiva läget är kameran bland det bästa vi sett. Den optiska bildstabiliseringen gör sitt till för att ge skarpa bilder i svagt ljus, och det fungerar riktigt bra. Ljudet från den inbyggda mikrofonen är klart godkänt, men en extern mikrofon är ändå att föredra.

Snabb fokusering
Vi stör oss en del på att kameran inte är särskilt startsnabb, men autofokusen är desto snabbare och hittar rätt för det mesta. Den som föredrar manuell fokusering hittar reglaget för detta längst fram på kamerans vänstra sida. Bildskärmen mäter 2,7 tum och klarar sig bra i de flesta situationer, och som grädde på moset finns också en hyfsad, om än liten sökare.

En HV20 kostar i runda slängar 11 000 kronor. Om du bara är ute efter en hyfsad turistvideokamera finns det betydligt billigare alternativ, och kanske behöver du inte hd-upplösningen. Men om du kräver lite mer av dina filmer är detta redan idag ett naturligt val, med bra funktioner och mycket fin bildkvalitet.


+
Fantastiska bilder
Lätt att sköta
Progressiv inspelning

-
Något långsam i starten

=
HV20 är en mycket lättskött kamera utan några egentliga brister. Ljudet är möjligen inte av högsta kvalitet, men det är å andra sidan bildkvaliteten.

Storlek/form 8
Bildkvalitet 9
Funktioner 8
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8

Fakta

Pris
11 000 kronor

Fakta
Tillverkare: Canon
Storlek: 88x80x138 mm
Vikt: 535 g

Bildskärm: 2,7 tum, 211 000 pixlar
Media: Dv-kassett
Bildsensor: 1/2,7 tum, 1920x1080
Upplösning: 1080i 50 bps, 1080p 25 bps
Optik: 10x zoom, f1,8-2,8
In-/utgångar:Hdmi, firewire, usb, komponent, komposit, mikrofon