Välkomna till Finnkampen 2007! Det är två helt olika maskiner vi ställer mot varandra, så alla jämförelser blir inte helt jämna, men det är ju å andra sidan precis som det brukar vara i Finnkamper.

I Sveriges startled står Sony Ericsson P1i, en uppföljare till P990 i ett liknande skal som även M600 ståtade med. Finnarna frontas av Nokias E90 som är den senaste i ledet av kommunikatorer från företaget, där du viker upp telefonen likt en laptop för att få både en större skärm och tangentbord.

Det är alltså dags att se vilken av dessa som förtjänar en plats hos en mobil kontors-roadwarrior. På edra platser, färdiga, gå! Vi delar dels ut sedvanliga M3-betyg, men även 22 poäng i vaje gren i klassisk Finnkampsstil…

Gren 1: Form/storlek

En ganska svår jämförelse då telefonerna har vitt skilda formfaktorer. Smidigheten vinner P1 på knock out eftersom den till skillnad från E90 går ner i en vanlig byxficka. Å andra sidan vinner Nokian på just smidigheten med sitt tangentbord.
Utseendemässigt blir det poäng för Sony Ericsson däremot. Mätt med vanliga telefonmått så är den ganska ful, men för att vara en smartphone är den riktigt vacker. Något vi inte kan säga om motståndet, alls. Med ett klart övertag, även om finnarna utmanar, ger vi ändå vinsten till P1:an.

Vinnare: P1
Sverige:14
Finland: 8

Gren 2: Inmatning

Båda enheterna använder sig av två olika sorters fullskaliga tangentbord. P1 fortsätter på det som föregångaren M600 introducerade med två bokstäver per knapp. Tryck på knappens högra sida för en bokstav och den vänstra för en annan. Det ger känslan av ganska små knappar, ett halvsladdrigt tangentbord och dessutom saknas riktiga knappar för våra svenska tangenter. Det fungerar, men kräver lite inlärning till skillnad från Nokians fullständiga tumtangentbord med svenska tangenter som definitivt vinner på ren bekvämlighet. E90 saknar till skillnad från P1 däremot pekskärm vilket gör viss navigering, särskilt vid surfning, en aning omständligare. I den här teknikgrenen blir det alltså en utklassningsseger för blåvitt.

Vinnare: E90
Sverige: 7 (totalt 21)
Finland: 15 (totalt 23)

Gren 3: Uppkoppling

Länge en jämn gren, tills Sony Ericsson drabbas av mjölksyra i sista kurvan. Gprs, 3g och wlan finns i båda lurarna för din uppkopplings skull. Sony Ericsson snubblar däremot vid sista vattengraven när det kommer till modernare tekniker eftersom både edge och hsdpa helt och hållet saknas i telefonen. Den frekvente utlandsresenären bör också ha i åtanke att P1 bara är en trippelbandare och inte quad-band som E90. Någon direkt skillnad i uppkopplingshastighet på de befintliga teknikerna märker vi inte av, men i E90 är det aningen enklare att ställa in Wlan-uppkoppling.

Vinnare: E90
Sverige: 9 (totalt 30)
Finland: 13 (totalt 36)

Gren 4: Gps

E90 har en inbyggd gps med Nokias egen programvara där kartorna är gratis men där du måste betala extra för själva navigeringen och är kanske inte världens mest detaljerade program. P1 har en extern blåtands-gps med mjukvara från Wayfinder samt ett helårsabonnemang. Det blir lite bökigare med en extern gps och mjukvaran är inte hundraprocentigt skräddarsydd för telefonen som den är hos E90. Wayfinders program är däremot lite enklare att använda än Nokias. Båda lurarna saknar extrafunktioner såsom gps-taggning av bilder, men du kan ladda ner Träningsdagböcker som stödjer gps till båda lurarna.

På det stora hela blir det ändå vinst för Nokia efter en stenhård spurtstrid, just på grund av den bättre anpassade programvaran.

Vinnare: E90
Sverige: 10 (totalt 40)
Finland: 12 (totalt 48)

Gren 5: Multimedia/nöje

Det här är något av ett paradnummer för Sony Ericsson i andra segment. Några av funktionerna från företagets walkman-lurar har letat sig in till P1, bland annat musikletartjänsten Track id och stora delar av musikspelaren vi sett i musiklurarna. Nokias spelare är visserligen helt okej, men inte av samma kaliber som motståndaren. Nöjesfronten i form av spel är helt obefintlig hos E90 medan vi åtminstone berikats med två spel i P1. Ska du se på film är däremot E90 att föredra, men i den här grenen hoppar Sony Ericsson högst och vackrast.

Vinnare: P1
Sverige: 13 (totalt 53)
Finland: 9 (totalt 57)

Gren 6: Prisvärde

En nyckelgren som känns helt omöjlig att tippa på förhand. För som sagt rör det sig om två väldigt olika telefoner, med olika styrkor och svagheter. P1, för dryga fem tusen kronor, är smidigare med en bättre batteritid. Å andra sidan levereras den med en lös gps istället för en inbyggd, vilket kan kännas lite bökigt. Den har dessutom ett rörigare gränssnitt, mindre skärm och varken ett ”riktigt” tangentbord eller några svenska tangenter att skryta med. E90 har allt det som P1 saknar, plus både edge och hsdpa. Däremot kostar den nästan tre tusen kronor mer än P1 och har ständigt sina gigantiska mått emot sig. Det krävs målfotogranskning, men Sony Ericsson tar hem den här grenen med priset som trumfkort.

Vinnare: P1
Sverige: 12 (totalt 65)
Finland: 10 (totalt 67)

Gren 7: Användarvänlighet

I hopfällt läge fungerar E90 som vilken av företagets mindre Series 60-telefoner, det vill säga att den är hyfsat enkelt men inte helt logiskt i alla lägen. Ett modifierat Series 60 på större skärm och med tangentbord är däremot en helt annan historia och det tar inte lång stund innan telefonen är helt bemästrad i det läget.

P1 har det lite yngre UIQ under skalet och fungerar ganska annorlunda. Det är en lite högre inlärningsribba här än hos Nokias telefon, men samtidigt blir navigering med pekpinne oftast snabbare. Telefonen i sig upplever vi däremot som lite segare i menyhanteringen än E90 vilket gör att Nokia får en rejäl pust medvind i sista omgången och seglar förbi till en säker grenseger.

Vinnare: E90
Sverige: 9 (totalt 74)
Finland: 13 (totalt 80)

Gren 8: Övriga funktioner
Sista grenen, och P1 behöver vinna på utklassning för att säkra en blågul seger, men här är det jämnt. Självklart har båda lurarna full möjlighet att synka med de flesta mailservrar som existerar och att ställa in dessa är precis lika simpelt på båda lurarna. Surfa kan de också, men Sony Ericssons webbläsare har som vana att hacka sönder hemsidorna för att anpassa dem till en mindre skärm, Nokias variant visar upp sidorna i dess helhet men ändå med full läsbarhet. Ingen av dem stödjer däremot flash, så Youtube via webbläsaren är bara att glömma.

Båda lurarna ståtar med en 3,2 megapixel stark kamera som på det stora hela är likvärdiga med ett knappt märkbart övertag för P1.

Extra program finns det gott om, men eftersom Series 60 är ett mer vanligt förekommande operativsystem så är programutbudet bättre för den som vill hitta tredjepartsprogram. Så efter att plus och minus räknats ihop blir den här ronden oavgjord.

Oavgjort 11-11

Slutställning:
Sverige: 85
Finland: 91

Det är ingen helt ojämn match mellan två ganska olika kombattanter. P1 ligger mer inom ramen för en klassisk smartphone som hela tiden försöker ha ett smidigt format och kavajfickan i åtanke.

E90 är mer som en minimal laptop som har fler funktioner och gör det vardagliga användandet på ett smidigare sätt, men på bekostnad av storleken och priset. Är det faktorer som inte stör dig är Nokia E90 ett givet val. Vill du ha en smidigare apparat är det P1 du borde kika på. Ingendera luren är ett dåligt köp, men som helhet är det Nokias vd som får ta ett dopp i vattengraven i år.


M3 betyg

P1

+
Hyfsat smidig
Smartphone-snygg

-
Saknar en hel del funktioner

=
En riktigt bra smartphone utan några egentliga nyheter.

Form/design 7
Ljudkvalitet 6
bildkvalitet 7
Funktioner 6
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8


E90

+
Kan allt

-
Stor och klumpig
Dyr

=
Vill du ha en telefon som har allt? Skaffa en E90!

Form/design 5
Ljudkvalitet 6
bildkvalitet 7
Funktioner 9
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7

Fakta

Mått
55x106x17 mm
Vikt
124g
Band
Gsm 850/1800/1900 wcdma 2100
Skärm
240x320 pixlar
Taltid
5 h
Passningstid
350 h
Minne
160mb, 512mb minneskort medföljer
Operativsystem
Symbian Uiq
Kamera
3,2 megapixel
Övrigt
Wayfinder gps medföljer

Mått
57x132x20 mm
Vikt
210 g
Band
Gsm 850/900/1800/1900
Skärm
Yttre: 240x320 pixlar
Inre: 800 x 352 pixlar
Taltid
4h
Passningstid
320h
Minne
128mb
Operativsystem
Symbian Series 60
Kamera
3,2 megapixel
Övrigt
hsdpa, inbyggd gps