Vad innebär då detta?
Hitachi presenterade två modeller. BD70E är den enklare modellen som lagrar dina filmer direkt till skiva, och storebrormodellen BD7HE är dessutom bestyckad med en hårddisk på 30 GB vilket låter dig fånga fyra timmars film i full hd-upplösning. Full hd är som bekant ingen spikad standard, och i Hitachis värld räknas tydligen 1080i som full hd trots att vi snackar sammanflätad (interlaced) bild. Detta är nämligen formatet kameran använder på filmerna i HX-läget (bästa möjliga kvalitet), vilket var en besvikelse.

Mini-bluray-media

Skivorna som används är 8 cm-media som rymmer 7,5 gb data vilket motsvarar en timmes inspelning i full-hd-läge, alternativt det dubbla om du nöjer dig med standardupplösning.

Spelar du inte till hårddisk kan du i efterhand välja om du vill bränna ut inspelningen i högsta möjliga upplösning till bluray-media, eller till vanlig dvd-skiva i standardupplösning. Pal-versionerna av videokamerorna stöder dvd-r/rw, dvd+r/rw och dvd-ram.

Fetaste sensorn på marknaden
För att fånga film i den här upplösningen krävs naturligtvis en fet sensor, och inuti Hitachimodellerna sitter en 5,3 megapixel cmos-sensor. Filmerna lagras sedan i mpeg4-format (AVC/H.264). 68 miljarder färger och 3d-färghanteringssystem låter ju inte fel och kameran har inbyggd digital brusreducering.

Om du vill njuta av dina högupplösta filmer direkt från kameran kan koppla in den till din HD-ready-tv eller projektor via hdmi. Vill du koppla in kameran till datorn är det usb 2 som gäller, och det verkar inte som om du kommer att kunna föra över video den vägen. Stillbilder skall dock kunna tankas över från sd-kort-platsen i kameran.

Små och smidiga
Båda kamerorna är hyfsat små och smidiga, hårddiskmodellen är den tyngsta av de två och den väger 630 gram inklusive standardbatteri. Helt okej att släpa med sig på semestern med andra ord.

På funktionssidan hittar vi inga större nyheter, 10x optisk zoom, snabb-start (en sekund) och en bredbildsskärm som mäter 2,7 tum känns standard idag.

Kamerorna skall finnas ute i handeln redan i oktober i större delen av Europa, och priset är satt till 1 299 euro för BD70E och 1 499 för den hårddiskbestyckade BD7HE-modellen. Den stora frågan vi ställer oss är huruvida det kommer att gå att få tag på tomma inspelningsbara mini-bluray-skivor. Maxell och TDK har dock båda utannonserat både BD-R- och BD-RE-skivor (den senare återskrivningsbar) i 8 cm-format.