Tack vare en av våra sanna überläsare har vi fått tag i Ipod Touch mer än en vecka innan den släpps (se historien i faktarutan till höger) till försäljning och media. M3 tackar, och levererar ett av världens första tester av den.

I skrivande stund finns inget datum för när Iphone kommer till Sverige "på riktigt". I stället lyser Apple upp höstmörkret med godbiten Ipod Touch, en helt ny medlem i Ipodfamiljen med antingen åtta eller sexton gigabyte flashminne samt en fet touchskärm.

Ipod Touch saknar givetvis telefon samt en del andra funktioner som återfinns på Iphone, men är å andra sidan cirka fyra millimeter tunnare.

Cover Flow rockar
Som musikspelare betraktad är Ipod Touch egentligen inte särskilt upphetsande. Jämfört med tidigare poddar levererar Ipod Touch ett lite biffigare och rymligare ljud, men ur en ren ljudsynvinkel finns det fortfarande bättre alternativ på marknaden.

Men användargränssnittet, hallå! Har man inte sett det i Iphone är det en rejäl ögonöppnare, och oavsett vilket så funkar det perfekt i sitt mediaspelarsammanhang. Gränssnittet i Ipod Touch är så snyggt, läckert och smart att vi på allvar överväger att inte lämna tillbaka spelaren efter testet.

Vi scrollar genom låt- och artistlistor genom att dra fingret uppåt eller nedåt över touchskärmen, och det tar inte många sekunder innan vi behärskar tekniken helt. Om spelaren vänds till liggande position under musikspelning går den automatiskt in i läget Cover Flow vilket låter oss bläddra bland bilder av de album som finns på spelaren. Det är så snyggt att vi gråter en skvätt.

Ipod Touch kan också visa foton och spela upp video på den 3,5 tum stora skärmen. Upplösningen är 480x320 pixlar och skärmen gör ett ganska bra jobb som bildvisare. Färgerna ser bra ut och det är bra flyt i våra testklipp, men betraktningsvinkeln är ganska snålt tilltagen.

Smart surfning
De funktioner som oftast återfinns i mp3-spelare, radiomottagare och inspelningsfunktioner, lyser som vanligt när det gäller Ipod med sin frånvaro. Å andra sidan har Apple skruvat in trådlöst nätverk i Ipod Touch, och det är inte heller fy skam. Det går utmärkt att surfa på nätet med den inbyggda webbläsaren Safari, och det finns en ikon för direkt åtkomst till Youtube på spelarens startsida.

Webbsidorna visas automatiskt på rätt ledd i Ipod Touch även om du vänder på spelaren, och genom att dra med fingrarna över skärmen zoomar du enkelt in den del av sidan du vill läsa. Det finns ett virtuellt tangentbord för att skriva in webbadresser, och trots små knappar och stora fingrar blir det sällan fel.

Det finns också en ikon för Itunes Store, Apple vill ju på alla sätt underlätta för oss användare att handla musik från dem. Och har du bara ett konto i musikaffären tar det inte mer än ett par minuter att leta fram den låt du söker, betala och ladda ner.

Ipod Touch är inte den bästa musikspelaren vi har testat, men på topplistan över de coolaste spelarna hamnar den på både plats ett, två och tre. Den ser sjukt läcker ut och är ruskigt lätt att använda, vilket bara det skapar ett starkt habegär. Kombinerat med bra ljud, en fin, stor skärm och trådlöst nät ger detta en riktigt bra produkt som bara skriker "touch me, touch me now".


+
Grymt snyggt och praktiskt gränssnitt
Bra ljud
Trådlöst nät

-
Något dyr
Dålig betraktningsvinkel

= Ipod Touch ger bra ljud och visar video helt okej, men det är inte huvudnumret. Det är i stället touchskärmen och det glimrande gränssnittet som gör att vi vill visa varenda kotte att vi har en Touch.

Storlek/form 8
Ljudkvalitet 7
Funktioner 7
Användarvänlighet 9
Prisvärde 6

Fakta

Effekt: Ingen uppgift
Minne: 8 GB flashminne
Bildskärm: 3,5 tum touchskärm, 480x320 pixlar
Funktioner: Visar bilder och video, trådlöst nät
Filformat: Mp3, aac, Apple lossless, h264, jpg, audible, aiff
Mått: 110x62x8 mm
Vikt: 120 g inklusive batteri

M3-läsaren Jan Kärrbäck hade vägarna förbi San Francisco härom veckan och lyckades köpa sin Ipod Touch i en Apple-butik som missat att de inte får börja säljas - någonstans - förrän om en vecka. Efter att han kommit hem mejlade Jan M3 och frågade om vi hade lust att låna hans Ipod Touch för att testa den. Gissa om vi ville...