Debut: 2001
Storhetstid: 2002-

Tony Fadell var trött på att uppfinna handdatorer åt Philips, nu ville han göra en musikmaskin. Problemet var bara att hans arbetsgivare inte var intresserad av hans projekt att bygga ihop en hårddisk, en mp3-spelare och ett musikprogram. Han presenterade sin idé för ett par andra företag och fick napp hos Apple.

Ett utvecklingsteam på 30 personer sattes ihop som tog Apples bästa idéer och sammanförde dem med Tony Fadells. Under åtta månader värkte embryot till Ipod fram, först under kodnamnet Dulcimer.

Apples Steve Jobs var personligen involverad i projektet och ett skäl till att Ipod klarar höga volymer sägs vara att Jobs har nedsatt hörsel och det var han som framhärdade att användaren aldrig skulle behöva klicka mer än tre gånger för att sätta igång musiken.

Musikspelarens stora svaghet, batteritiden, fick också Apple att vilja stoppa projektet. Även i avstängt läge drog den så mycket ström att batterierna bara räckte i tre timmar. Men fabrikerna var redan bokade och produktionsstarten gick inte att stoppa. Innan Apple kom på en lösning så trodde de helt enkelt att de skulle sälja en tretimmars-Ipod. Idogt arbete gjorde att utvecklingsteamet kom fram till en lösning.

Den första generationens Ipod hade ett styrhjul som rörde sig fysiskt och spelaren byggdes i två versioner: en för pc och en för mac.

Spelaren presenterades 23 oktober 2001 och resten är teknik- och marknadsföringshistoria. Fem år senare har 100 miljoner Ipod-spelare sålts i världen.

Läs mer
Ipod (wiki)


Hela listan