Även om det är över 25 år sedan Commodore 64 såg dagens ljus växer intresset för datorn, både bland de som ägde datorn på 80-talet och de som upptäckt C64 genom musiken och emulatorer. En av dem som varit mest engagerade I att ta in C64:ans öde I 2000-talet och där bortom, är Andreas Wallström. När M3 placerade C64 högst i vår lista över tidernas coolaste prylar var han snabb att mejla in och berätta om sitt breda engagemang. Mest brinner han för sajten C64.com som han är webmaster för. Han har även en enorm samling av C64-prylar och han spelar C64-musik på webbradiokanalen Slay Radio. Dessutom spelar han i två olika band varav ett, SID 80’s, spelar C64-musik.

Vad är det egentligen som är så bra med C64:an?
- Det är ju så mycket. Det är datorn i sig, kombinationen av de chipen som sitter i burken. Och den fina blå färgen du ser när du sätter på den, haha.

Nej men kombinationen av grafik- och ljudchip och processor gör den intressant och kul att leka med. När jag fick C64:an 1984 handlade det bara om att spela spel, men sedan lärde jag känna folk i och med att jag blev intresserad av demos och resten av C64-scenen.

Varför startade ni sajten?
- Huvudsyftet är att bevara allt det som en gång släppts. Det har varit så många kreativa produktioner, oavsett om det är program, spel, demos eller musik. Vi ser oss som ett museum och försöker bevara så mycket som möjligt, även minnen om vad hände på den tiden. Vi har intervjuer med till exempel Rob Hubbard som jag känt sedan -96, det är jättekul att fråga honom hur var på den tiden, vilka personer han träffade, om det var några problem när en viss låt skrevs och så vidare.

Hur många användare finns det idag? Vad gör de?
- Jag vet inte exakt hur många, men det är uppdelade i dels sådana som är nostalgiska, laddar ner spel och kör i emulatorn. Ett annat gäng håller fortfarande på i 64:an och gör demos och även spel. De grejer som släppts på 2000-talet är helt fantastiska, de har till exempel skapat nya bildlägen där bilder ser ut att vara ritade på en Amiga, trots att de bara använder C64:ans 16-färgerspalett. Sen har vi musikgrenen där det finns både de som är nostalgiska och de som gör nya låtar och remixer på gamla spellåtar. Sammantaget är det nog fler än vad folk tror.

- Scenen var väldigt stor i Sverige, Danmark, Tyskland och Holland på 80-talet, jag skulle vilja säga att det är samma idag. Men svenskarna har alltid haft ett speciellt intresse. David Whittaker (en känd C64-musikskapare, reds. anm) berättar att han fick övervägande mest fanmail från skandinaver, och särskilt svenskar. Det gäller även idag.

Hur ser framtiden ut för Commodore 64 tror du?
- Den är lysande! Intresset bara accelererar hela tiden, det är så roligt att åka på event och träffa folk och höra historier som de berättar. Det finns också fortfarande mycket material som ska ut på sajten, och vi håller på med en omarbetning av sajten just nu, när den kommer ut blir vi svårslagna!

Fakta

www.c64.com/ - Stor sajt med både nyheter, spel och program

www.lemon64.com/ - Sajt för allt rörande C64; forum, spel, nyheter, hårdvara

noname.c64.org/csdb/ - The C64 Scene Database – Informationsdatabas och forum

www.slayradio.org – Radiostation med fokus på C64-musik, baserad I Göteborg.

www.c64.sk/ - Bra nyhetssajt för allt om C64-scenen

rittwage.com/c64pp/ - C64 Preservation Project har som mål att samla originalkopior av alla spel och program till C64:an för att bland annat kunna göra bättre emulatorer.

project64.c64.org – Här hittar du alla manualer till spel och program du kan tänkas behöva