Det finns många emulatorer för den klassiska datorn Commodore 64, men ingen är så populär som göteborgaren Per Håkan Sundells CCS64. För honom började resan med Vic 20, föregångaren till 64:an.
- Vic 20 var något helt nytt på den tiden. Det var en statlig kampanj för ”folkdatorn” Vic 20 för att svenska folket skulle få datorkunskap, det ordnades ABF-kurser bland annat. Sen när 64:an kom var det ett logiskt steg att gå över till den, alla gjorde det. Spectrum fanns förstås också, men den var inte alls lika intressant.
Julen 1983 fick den då femtonåriga Per sin första Commodore 64 i julklapp. Idén till emulatorn föddes ganska snabbt, redan när han började med Amiga 1987. Men snart upptäckte han att Amigan inte hade tillräckligt med kapacitet. 1994 började han med pc och då förstod han att det fanns en möjlighet. Hans examensuppsats i datalogi det året blev den första versionen av CCS64.
- Idén var att emulera hela systemet, inte bara datorn. Jag emulerar bandspelaren och skapade ett nytt filformat för att kunna digitalisera banden och skapa en datafil som beskriver informationen.
Bandspelaren beter sig på precis samma sätt som på riktigt. Det innebär att det i emulatorn tar flera minuter att starta upp spelen, precis som på 80-talet.
- Men det finns även en snabbladdningsknapp som inte fanns då om man vill ladda in spelet på noll sekunder, försäkrar Per.
- På den tiden var det CCS64 som hade överlägset bäst kompatibilitet. Jag hade 99 procent, grejerna fungerade helt enkelt. Det är ju självklart att det slår då. Problemet är att både få kompatibilitet och ett tillräckligt snabbt system, det fanns inga andra.
- Idag har jag flera effekter förutom själva emuleringen, exempelvis får många retrokänsla av att grafiken ser ut som på en gammal tv, det har jag lagt till.
Vissa andra saker har Per lagt till som inte finns i originalet. När C64 hade sin storhetstid var internet bara en angelägenhet för ett fåtal utvalda nördar, idag tas möjligheterna till vara fullt ut:
- C64 hade ju två joystickingångar, med emulatorn kan två spelare spela samma spel över nätet.
Till dags dato har emulatorn laddats ner runt en miljon gånger, men det är bara från Pers egen sida.
- När jag lägger upp en ny version på min sajt tar det ett dygn och sedan ligger den på 100 sajter. Sen har den varit på åtskilliga disketter till olika speltidningar. C64-scenen är fortfarande ruskigt stor, det finns många communities. Programmera demos är stort, det finns fortfarande tävlingar i det. Sedan finns det en del som försöker hitta fel i emulatorer som skiljer sig från originalet, eller att man ska försöka känna igen om man kör på emulator eller original. Det finns även folk som är aktiva på originaldatorn idag, de försöker klämma ut det sista ur maskinen. Men de som kör emulatorer är många fler än de som kör original.
Bara att spela loss med andra ord. Och nu väntar vi ”bara” på en pc- och mac-anpassad TAC-2, så är lyckan fullständig
Ålder: 38
Bor: Mölndal, söder om Göteborg
Haft C64 sen: julen 1983
Jobbar idag med: universitetslektor i informatik (programmering), forskar om hur man programmerar flerkärniga processor och tar fram nya programvaror för att detta
Att hitta C64-spel på nätet är inte svårt. Om du inte vill söka bland de olika C64-sajterna rekommenderar vi C64.com (som dessutom drivs av svensken Andreas Wallström som du kunde läsa om i gårdagens artikel. De spel som fungerar till CCS64 ska ha ändelsen .t64 och .d64. Vill du ha en riktigt autentisk upplevelse kan du leta efter filer med ändelsen .tap. Det är rådata från kassetterna som du laddar in med den virtuella kassettbandspelaren i emulatorn.
*Klicka på filen, zippa upp, dubbelklicka på ”setup.exe”. Inga konstigheter.
*Programmet är installerat. Du kan också ladda ner det utan ”installer”, då fär du själv placera ut ikoner i startmenyn osv.
Aah! Den vackra blå färgen alla talar om. Nu är det bara att köra.
Ooops! Det här är väl inte Bionic Commando?
Nej, så ska det se ut.