Även om grafiken hos Commodore 64-spel idag har blivit omsprungen med råge finns det ett element av spelen som aldrig kommer att kännas daterat: musiken. Sällan har så medryckande melodier skapats med så begränsade resurser.
Sid-chippet, eller Mos 6581 som modellbeteckningen lyder, är ljudkretsen som sitter i Commodore 64. Sid har en trerösters synth med fyra typer av vågformer för varje röst, samt tre olika effekter med ett register på nio oktaver. Jämfört med nutida synthar och ljudkretsar är detta hopplös stenålder, men när Commodore 64 visades upp på CES 1982 kommenterade en av chippets skapare Charles Winterble Sids förmågor såhär: ”Det är tio gånger bättre än något på marknaden och tjugo gånger bättre än vad det behöver vara”.

Fel blev rätt
Sid-chippets säregna karaktär kommer delvis från buggar och brister i produktionen. Till exempel upptäcktes det att plötsliga volymförändringar på en kanal genererade ett knäppande ljud. Denna bug utnyttjades efter ett tag som en fjärde ljudkanal för trumljud och till och med enklare talsyntes.
- Sid-chippet är helt unikt inom synthbranchen, verkligen en hermelin bland katter. Jag vet inte hur mycket du känner till om synthar men filtret är väldigt smutsigt, när man vrider ner cutoffen blir det ett väldigt grisigt sound med en helt egen karaktär.

Så beskrivs chippets särart av Jon Mårtensson, anställd på göteborgsbaserade Elektron som säljer den mycket speciella synthmodulen Sidstation.
- Det är en synth som bygger på Mos 6581-ljudchippet. Vi har tagit chip från orignaldatorn och gjort ett instrument som du kan koppla in en keyboard i via midi och göra egna ljud, berättar Jon Mårtensson.

Sidstations innanmäte kommer inte från slaktade C64:or utan företaget har köpt upp restlager av oanvända Sid-chip världen över. Tyvärr verkar det dock som om tillgången har sinat.
- De sista chippen tog slut i februari i år. Vi har inte hittat några nya sen dess, de är med största sannolikhet helt slut. Sammanlagt har vi sålt lite över 1 000 Sidstation sedan start.

Har du ingen C64 eller vill leta upp en Sidstation på Ebay kan du ladda ner emulatorer på nätet. Men Jon Mårtensson tycker inte att det är samma sak.
- Det är omöjligt att fånga essensen av sid-chippet i karaktären, det låter för cleant, inte samma skeva skorrande smutsighet.

Fakta

Wizball

Monty on the run

Giana Sisters

Last Ninja

Ghost n Goblins