OBS! Detta är en uppdatering av vårt test oktober 2007. Då fick boxen ett betydligt sämre betyg, eftersom dess dåvarande firmware var mycket buggig. Kommentarerana hänger med från den publiceringen!

Bästa boxen
Tillverkare: Sagem | Beskrivning: Canal Digital-box (DVB-S) för hdtv med 250 GB hårddisk | Pris: 2 995 kronor (vid tecknande av 24 mån abonnemang), annars 4 995 kr

Canal Digitals PVR-box är en betydligt snyggare sak än budgetvarianten på nästa sida. För att nyttja de dubbla mottagarna i boxen, som gör att du kan spela in på en kanal och titta på en annan, krävs två kablar från din parabol. Här ligger konkurrenten Viasat steget före. Väl inkopplad, och efter en halvtimmes väntan på att kanalerna skall aktiveras, blir det dock riktigt fin bild.

Lite knölig att använda
Gränssnittet i boxen är dock ingen höjdare i våra ögon, exempelvis tar det lite tid att vänja sig vid detaljer så som att du måste trycka på ”TV”-knappen för att hoppa ur menyn, och vi hade föredragit text framför fula ikoner från 1995. Den elektroniska programguiden fungerar dock riktigt bra och det är föredömligt enkelt att programmera inspelningar. Lite synd dock att vi inte kan få fram en lättöverskådlig tidslinje utan måste kolla en kanal i taget. Plus i kanten dock för att du förutom epg-programmering även kan lägga inspelningar manuellt med timers, stuva om kanaler fritt och skapa egna favoritlistor.

Boxen ligger automatiskt och spelar in en aktuell kanal i bakgrunden (i en timme), vilket är praktiskt om du missar något och inte har programmerat inspelning i förväg. Vid kanalbyten (som sker aningen segare än med Viasats hårddiskbox) nollställs bufferten igen.

Färre buggar än sist
Flera av buggarna vi noterade när vi först testade den här boxen är åtgärdade. Nu fungerar dvb-t-mottagaren så att du kan se marksänd digital-tv, och vi upplevde inga problem med ljudet. Den lilla fläkten i boxen för dock lite för mycket oväsen, den surrar ilsket och får hela boxen att vibrera. Canal Digital är medvetna om detta problem och de nya boxarna (som inte fanns tillgägnliga när vi gjorde testet) skall vara åtgärdade (hårdvarumässigt).

Sammantaget är Canal Digitals hårddiskbox den mest kompetenta hdtv-mottagaren på marknaden just nu och får tillverkaren bara bukt med fläkten är den en given kamrat till sommarens sportevenemang, om än något dyr.

SAGEM HD PVR 101-ST
Bortsett från att boxen för en del oväsen och att vi inte kommer helt överens med gränssnittet är detta en mycket kompetent mottagare som ger grymt bra bild.

Bildkvalitet 9
Funktioner 8
Användarvänlighet 6
Prisvärde 6


<< Till huvudartikel | Nästa box >>

Fakta

Produkt: HD-box för Canal Digital, med hårddisk och dubbla mottagare
Tillverkare: Sagem, www.sagem.se
Leverantör: Canal Digital, www.canaldigital.se
Pris: 2 995 kr vid nytecknande/förlängning av 2 års abonnemang

Fakta
Mottagare: dubbla dvb-s (Canal Digital) samt dvb-t (ej betalkanaler, ej aktiv)
Kortplatser: 1
Anslutningar: Hdmi, komponent, koaxial s/pdif, 2 scart, analog stereo ut, ethernet (ej aktiv), usb (ej aktiv)
Formatstöd: Mpeg2,mpeg4
Mått: 358 x 220 x 63 mm
Diseq: Nej