Sony Ericssons telefoner ser i grund och botten exakt likadana ut på insidan. För att särskilja dem använder de sig av Cybershot-märket för kameralurar, Walkman för musiklurar och… gud vet vad för designlurar. Kameralurarna ståtar med specialprogram för ändamålet, musiklurarna med en vettigare musikspelare och designlurarna har på senare tid lyxat till det med coola teman och ljuseffekter.

K850 är en cybershot-telefon, men som samtidigt försöker ha med allt från övriga segment som företaget gått in på. Kameraprogrammen är uppdaterade och förbättrade för att fungera smidigare tillsammans med den stora säljpunkten, en kamera på fem megapixel. På insidan återfinns det nya gränssnittet för mediahantering som lånat en hel del från Sonys PSP sett till hur det funkar. Även TrackID och musikprogrammet Walkman 3.0 finns inlagda, något som annars är exklusivt för W-serien. Utsidan kör fyrkantiga, snygga knappar som ackompanjeras av tuffa ljuseffekter till höger och vänster. Tyvärr finns inget årstidsberoende tema inuti telefonen, vilket å andra sidan är det enda som saknas enligt den här modellen.

Touchy
Utöver att samla in allt från företagets olika delar syns även en funktion som varit på snurren det senaste året, tryckkänslig skärm. Hela skärmen är inte tryckkänslig utan bara en lite rad längst ner på skärmen. Dessa knappar agerar valknappar eftersom man skalat bort de fysiska tangenterna. Det har gjorts för att få dit en större skärm och fungerar långt över förväntan. En annan underlighet är styrkorset som flyttat ner bland siffertangenterna. Det är lite ovant till en början, men efter några minuter varken stör eller hyllar vi funktionen, den fungerar utan att direkt lysa.

Designen i övrigt består av blankpolerad plast (fingeravtryck ahoy) och knappar. Knapp för att starta kameran, knapp för att fota, volymknappar och även ett skjutreglage för att växla mellan foto, film och bildvisning. Det känns inte rörigt, men nästan onödigt plottrigt och kan säkert avskräcka ett par användare.

Batteriluckan följer inga normala normer heller, utan är en liten lucka i botten där tre separata fack för batteri, minneskort och simkort återfinns. Tillsammans med skjutreglaget är det en av många detaljer som mer liknar en kamera än en telefon.

Bildblurr
Tyvärr är användarupplevelsen inte så skoj. Knapparna för att radera text samt svara och lägga på samtal känns för små. Till detta finns också den irriterande detaljen att luren segar en hel del. Särskilt segt är det i den nya mediahanteraren och musikspelaren där vi gärna sett lite mer grafikminne så att luren hängde med i svängarna.

Huvudnumret är kameran som sagt. Fem megapixel gör att den är uppe och krigar med Nokias N95 på lika villkor. I kameraläget släcks tangentbordet ner utom fyra ikoner som leder dig till de vanligaste kamerafunktionerna. Just funktionerna är fortfarande de bästa på marknaden, med blixt, panoramafoton bestpic och en hel del skojigheter. Kameran i sig är fortfarande lika seg som hos föregångarna k800 och k810 och förutom att bilderna blir större känns det inte som någon större kvalitetsförbättring i övrigt. Det är värt att komma ihåg att även den bästa av kameramobiler står sig slätt mot den simplaste av kompaktkameror på marknaden.
Våra testbilder påminner faktiskt om dem från digitalkamerans barndom, med mycket kromatisk aberration (lilaaktiga övergångar mellan mörka och ljusa partier), färger som blöder och alltför hög jpeg-komprimering.

Blixt är ett stort plus som gör den mer användbar som kamera än 5-megapixelkonkurrenten Nokia N95. Men akta dig för att hålla händerna i närheten av den lilla ljusmätaren strax bredvid linsen. Det räcker nämligen med att du är i närheten av denna sensor för att ljuset mäts fel och bilden blir kraftigt underexponerad.

Begränsat habegär
Sony Ericssons K850i är snygg, kan allt som alla andra Sony Ericsson-lurar kan och spöar det mesta på mobilkamerafronten. Men nästa gång det lanseras en kameralur med så här pass hög upplösning vill vi ha riktig kameraoptik. Överlag känns K850i inte så ny utan en flashig uppdatering av tidigare modeller; står du och velar mellan en K850 och något av dess äldre syskon kan du köpa den här, har du redan en K800 eller K810 finns det ingen större anledning att uppgradera.


Testbilder
Klicka på bilderna för att se en stor version


Kolla in den kromatiska aberrationen. Hemsk!


I gynsamma ljusförhållanden ser det ut så här


Här kikar vi lite närmare på en blå tall


+
Riktig blixt
Ljuseffekterna
Walkman 3.0

-
Flottmagnet
Seg
Optiken

=
Grym telefon, grym musikspelare och snygga ljuseffekter. Samtidigt får vi känslan att Sony Ericsson inte ens försöker förnya sig längre och den nya femmegapixlaren hade vi hoppats ännu mer på.

Form/design 7
Ljudkvalitet 8
Bildkvalitet kamera 8
Bildkvalitet skärm 7
Funktioner 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7

Fakta

Tillverkare: Sony Ericsson
Beskrivning: Kameramobil
Rek. pris: 4 695 kr

Mått
48x102x17 mm
Vikt
118 g
Band
Quad-band GSM, wcdma
Skärm
2,2 tum 320x240 pixlar
Taltid
9h
Passningstid
400h
Minne
40mb
Kamera
5 megapixel
Övrigt