Vi ha samlat en hyggligt brokig skara mediaspelare som kopplas till din tv för att du ska kunna spela upp filmmaterial. Det är bara en tidsfråga innan tv-apparater kommer med inbyggda hårddiskar och nätverksanslutning. Hårddiskar kostar inte så mycket numera, och möjligheten att ladda ner filmer och serier från nätet blir allt större och med fler lagliga alternativ.

De mediaspelare vi har testat är alltifrån sådana som strömmar filmer från din pc, till sådana med inbyggd hårddisk och möjlighet att spela in material själv.

Inte klockren i nätverket

Spelarna med inbyggd hårddisk har också nätverksanslutning, men någon klockren lösning för att använda mediaspelarens hårddisk som Nas har vi ännu inte hittat. Inte på ett smidigt sätt. Istället verkar samtliga tillverkare tycka att det är rimligt att vi öppnar upp gästkontot på datorn och stänger av brandväggen. Och det är som att be om att få attacker mot datorn. En seriös lösning med nätverksdelning med krav på lösenord och användarnamn verkar helt enkelt vara för svårt att få att fungera tillfredställande.

Den här generationens mediaspelare klarar dock av att spela upp hd-material, något som de första generationerna inte alltid orkade. Inte alla orkar upp till 1080p, men 1080i är den lägsta gränsen för materialet.

Gemensamt är också att bildkvaliteten är mycket bra och ofta kommer sig av snarlika chip som avkodar bilden. Utgångar för bild och ljud är också inte kompromissade utan finns med hög kvalitet hos samtliga mediaspelare.

Vi vågar dock påstå att även om vissa testade har fått bra betyg, så kan det bli mycket bättre. Tekniken finns och är bra, så det stör oss att det inte räcker ända fram. Vi har gjort en lista med saker vi anser är nödvändiga eller bra i en mediaspelare 2007, och vi uppmanar alla tillverkare att läsa den och lära sig. För nu är det snart ett måste med en schysst mediaspelare eller en htpc under din tv.


Abigs DVP-570HD
Bara bäst i teorin

Den här modellen från Abigs är på pappret en riktigt trevlig grej som stöder många format och har bra funktioner. Den är liten, som en klassiker av Dostojevskij i storlek ungefär. Och den låter. Fläkten stör lite för mycket för att vi ska gilla det.
Vi ansluter den med dvi även om det finns hd-komponent eller komposit för den som gillar att plåga sig själv. Gränssnittet som möter oss, initialt på franska, är okej men inte mycket mer.

Det är segt att navigera i, oavsett om du använder frontpanelen eller den medföljande fjärrkontrollen, och saker och ting känns inte fullt så logiska som vi skulle vilja. Framför allt när det gäller strömningen från nätverket. En evinnerligt lång procedur som börjar med att man skapar en utdelad mapp på nätverket som måste heta ”abigs”, fram till att man blir tillsagd att stänga av brandväggen om du kör XP med Service Pack 2. Hallå? Dessutom måste du ändra massor i policy-redigeraren och annat som är meckigt, krångligt och dumt.
Bilden, när vi spelar upp materialet, är dock bra även om 1080i-materialet kan ge lite ryckigheter i bilden.

Material i 720p är dock klanderfritt och spelaren ger bra bild.
Om du bara ska ha den här som filmspelare där du för över filmerna via usb så okej, men för nätverksbruk är detta långt ifrån en bra produkt.

Info från: Mediamania,
www.mediamania.se
Rek. pris: 2 800 kronor utan hårddiskSnazio Net Cinema
Dvd med ambitioner

Den här och Netgears skapelse är de som mest påminner om en vanlig dvd-spelare. Snazios Net Cinema är också en vanlig dvd-spelare, men den stora styrkan ligger förstås i möjligheten att strömma material från nätverket. Och det här är också den första enhet som direkt, utan inställningar, hittar vår Nas som upnp och direkt låter oss ta del av alla mediafiler som ligger på Nasen. Utan att göra något annat än att sätta i nätverkssladden. Fantastiskt och ett stort plus i kanten.
När du startar Snazio kommer du till det som av någon anledning kallas login page. Därifrån ser du direkt om det sitter en skiva i spelaren, om något usb-minne eller –hårddisk är ansluten eller om det finns någon upnp-enhet på nätverket. Tanken är annars att du ska installera ett program på datorn eller flera datorer och låta detta program kommunicera med din Snazio.

Programmet är fult, dumt och onödigt. Den enda anledning att Snazion får 6 i betyg är för att den lirar så sömlöst med upnp-enheter. Bara om du har en Nas som har stöd för upnp ska du ens överväga att köpa den.

Bildkvaliteten i övrigt är mycket bra och upplösningar på upp till 1080i stöds och flyter på utan anmärkning. Gränssnittet är väldigt sparsmakat, vilket inte alls är fy skam utan gör navigeringen väldigt enkel.

En inbyggd webbläsare finns också, vilket är gulligt, tyvärr kan den inte ens visa DN:s hemsida, så den är ganska värdelös.
Snazio är för dig med en Nas med upnp som känner att du inte orkar konfigurera något på egen hand. Men det finns bättre alternativ.

Info från: Snazio,
www.snazio.com
Rek. pris: 3 300 kronor


Tvix M-5100SH
Snygg men strulig

Det här är verkligen en ambivalent bekantskap. Å ena sidan älskar vi den här spelaren från Tvix, å andra sidan hatar vi att vårt testexemplar inte förvaltar vad den verkar kunna prestera. Tvix har varit struliga förut med tidigare modeller då de har innehållit buggar som inte har blivit åtgärdade, och den här modellen är också allt annat än buggfri. Det är bara så sjukt synd, för här har vi en av de bästa mediaspelarna i teorin vi kan tänka oss. Ta bara en sådan sak som att det finns digital-tv-tuner att köpa till för att kunna spela in direkt på Tvixen. Trådlöst nätverk finns också som tillbehör.

I övrigt hittar vi dock som sagt en del skavanker. Den här spelaren ska stödja Samba, det vill säga fildelning över lokalt nätverk precis som det ska fungera. Inget tjafs om att stänga av brandvägg eller dylikt. Men funkar det? Vi vet inte, vi fick det inte att fungera i vårt testexemplar.

Och manualen, som är på svenska, men riktigt hackig svenska, hänvisar till webbsajten som inte innehåller mer information. En inbyggd ftp-server finns dock, men ingen möjlighet att ändra lösenord eller användarnamn. Men den finns!

Filstödet är dock magnifikt. Till och med Matroska (mkv-filer) ska stödjas. Men det kräver modifieringar av filerna och det är inte alls säkert att dina filer funkar. Våra gjorde det inte out of the box. Anslutningarna har som vanligt komposit, komponent och ingen dvi men väl hdmi. Bilden är ypperlig och utan anmärkning och allt material spelas upp precis som vi vill. Med ett par rejäla firmware-uppgraderingar (sådana ska vara på väg, enligt tillverkaren) kan det här bli den i särklass bästa mediaspelaren.

Men ännu höjer vi ett varningens finger om att du i nuläget förmodligen kommer behöva lägga ner mycket tid för att få allt att spela som du vill, och kanske inte ens lyckas. Kolla uppgraderingarna noga.

Info från: Iriver,
www.irivernordic.com
Rek. pris: 3 900 kronor exklusive hårddiskNetgear EVA 800 Digital Entertainer HD
Halvvägs till målet...

Vi har testat föregångaren till den här, EVA 700 hette den och fick betyget 2 i M3 nummer 1/07. Vi var lite oroliga för att inte Netgear skulle ha gjort något för att förbättra mediaspelaren, men våra förväntningar kom på rejäl skam när vi pluggade in EVA 800.

Det här ser ut som en dvd-spelare utan släde, men är det inte, den har inte mycket annat än ett stort yttre och två wlan-antenner på baksidan utöver alla vanliga utgångar (dvi via hdmi, komponent, komposit, scart och så vidare).
Den är således lite väl stor, men i gengäld väldigt tyst tack vare bra kylning.

Konfigurationen gick bra även om vi efter att ha valt upplösning bevittnade hur bilden försvann och skärmen släcktes ner och fladdrade mycket underligt tills vi insåg att den gick igenom alla videolägen, och syntes de inte inom 15 sekunder provade EVA nästa. Efter att vi ställt in allt fungerar dock EVA bra.
Gränssnittet är klart snyggare än vad det var i förra versionen. Under konfigurationen får du välja vilken stad i Sverige du bor i, men åäö finns inte vilket gör presentationen lite dålig. Efter det är det dags att sätta upp mjukvaran på din pc.

När allting är konfigurerat och klart så spricker dock det igen. De filer du har på din dator visas förvisso mycket riktigt på EVA, men utan någon katalogstruktur. Istället finns alla filmer i en och samma lista, från a-z. Om du har filer på ett usb-minne gör det ingen skillnad, allt åker in i samma lista. Och det är tyvärr oacceptabelt. Bildkvaliteten när det funkar är dock bra och undertexter fungerar som det ska, men stödet för filformat är lite begränsat.

Nej, Netgear har fortfarande en hel del kvar att göra till nästa version, och det är uteslutande gränssnittsrelaterat. Låt användaren bläddra runt bland sina filer bäst han eller hon vill, utan att samla ihop allt i en och samma lista.

Info från: Netgear, www.netgear.se
Rek. pris:
3 300 kronor
Dueple 350D
Välfylld liten burk


Nästan som en hel liten dator kan man tycka. Inbyggd dvd-spelare och hårddisk är inte helt vanligt när det gäller mediaspelare, men Dueple 350D innehåller båda. Hårddisken köper du till och tyvärr passar bara icke-sata-hårddiskar (alltså parallell ata). Monteringen är enkel och gränssnittet som möter dig när du via Windows har formaterat hårddisken är otroligt enkelt, även när du börjar grotta bland inställningarna som för övrigt inte är speciellt många. Du kan sköta det mesta från själva spelaren, men fjärrkontrollen låter dig annars ta hand om allting. Det är bara att välja varifrån du ska spela upp filmerna och köra igång. Och den inbyggda dvd-spelaren innebär förstås att du slipper en till tingest i tv-bänken.

Utgångarna är de gamla vanliga: dvi/hdmi, komposit, komponent, s-video och digitalt eller analogt ljud.
Bilden är bra och 1080p-material flyter på utan några som helst skavanker. Ett stort plus för fläkten som inte bara är tyst utan också kan ställas ner för att låta lite. Det externa nätaggregatet gör också att värmeutvecklingen i spelaren blir mindre och således kräver mindre kylning.

Info från: Mediamania, www.mediamania.se
Rek. pris: 2 600 kronor exklusive hårddisk


Rapsody N35
På väg mot toppen

Det är ungefär så här en mediaspelare ska vara för att gillas av M3, även om det fortfarande finns vissa saker vi önskar. Rapsody N35 är nämligen riktigt snygg, låter lite och har de flesta av de funktioner vi vill se hos en mediaspelare.
Du börjar med att montera in en hårddisk på upp till 750 gigabyte (i dagsläget), och efter det är du redo att köra. Gränssnittet för att installera och konfigurera spelaren är helt okej även om det kunde vara lite snyggare. Gränssnittet för att sedan titta på filmer är likadant; helt okej men skulle tjäna på en ansiktslyftning.

En av de skönaste funktionerna med Rapsody N35 är nätverksstödet. Om du vill komma åt grejer på nätverket är det samma elände som med de flesta andra spelarna, det vill säga att du måste öppna gästkontot på datorn och minska på säkerheten radikalt. Men det följer dock med mjukvara som gör att du kan montera den inbyggda hårddisken som en vanlig hårddisk i din dator. Ungefär som en Nas, fast lite krångligare och sämre. Väl konfigurerat fungerar det dock kanon och du kan spara ner filmer och filer på din Rapsody N35 precis som om den vore ansluten via usb.

Bildkvaliteten är utmärkt och lämnar inget att önska, allt flyter på upp till 1080i som är den högsta upplösningen. Undertexter och stöd för rejält många filformat ingår också.
Snyggheten, funktionerna och den relativa tysthlåteeten gör det här till en nästan klockren kompis i tv-bänken.

Info från: Mediamania, www.mediamania.se
Rek. pris: 2 500 kronor exklusive hårddisk


OBS! Detta test är ursprungligen publicerat i M3 nummer 9, oktober 2007.

Fakta

Den perfekta mediaspelaren
Efter att ha testat ett gäng olika mediaspelare har vi lärt oss vad vi skulle vilja se i den optimala spelaren:

* Filformatstöd. Och då menar vi stöd för allt! Utelämna inte mkv och andra bra format.

* Undertexter. Självklart. Alla format och varianter.

* Bra nätverksanslutning. Du ska själv kunna välja ditt användarnamn, lösenord och var filerna finns någonstans. Inte behöva stänga av brandväggen och mecka sönder ditt nätverk. Inbyggd ftp-server vore grymt. Fildelningen ska annars gå över Samba.

* Inspelning. Ja, visst skulle det göra det hela dyrare och svårare. Men tänk vad über att kunna få in tv och en epg i det hela. Det är ju bara en tidsfråga.

* Gränssnitt. Ett bra gränssnitt som inte får oss att vilja kräkas. Det ska vara snabbt, snyggt och enkelt.

• Emulator. Givetvis ska det finns inbyggd NES/SNES/C64-emulatorer. Perfekt underhållning mellan filmerna.

Varning för omkodning
En fördel med en mediaspelare, jämfört med en dator, är att du slipper bry dig om att installera codecs, det vill säga mjukvara för att spela upp olika filtyper. Stöder spelaren inte en specifik codec är det dock i regel kört, då åker du på att konvertera dina filer vilket inte är speciellt roligt. Av de testade spelarna finns det till exempel bara en som stöder formatet Matroska (mkv-filer). Matroska är en öppen standard som utan att blinka spöar de flesta alternativa formaten. Inte ens Tvix, som är den enda spelaren som stöder detta, klarar det fullt ut. Mycket av det från nätet ned-laddade hd-materialet är i Matroska-format. Kolla därför extra noga på vilka format som stöds, och se till att ha kött på benen när du köper din mediaspelare, ty ingenting är så irriterande som att behöva koda om filmer eller serier, eftersom detta tar timmar.

Vilket nätverk behöver jag?
Det är lätt att tro att du måste uppgradera hela nätverket om du ska börja strömma högupplöst material, men det behöver du inte alls. Så länge du inte sitter på ett oswitchat 10-megabitnätverk vill säga. Med 100 megabit som ju är standard idag klarar du dig utmärkt om du vill få över hd-video från datorn till mediaspelaren.
Kör du trådlöst kan du få problem även med en ny och fräsch router, då överföringen varierar väldigt mycket beroende på avstånd. 802.11g räcker i regel bra för standardupplöst-material även på längre avstånd men för strömmande hd-filer är denna standard ofta inte tillräcklig.

Vilken hårddisk ska jag köpa?

När det gäller hårddisk kan du faktiskt köpa vilken som helst. Sannolikheten att den inte skulle klara av de hastigheter som krävs för högupplöst material är noll.
Det du däremot vill ha är mycket utrymme. I skrivande stund är 500 gigabyte en ganska optimal storlek. Det rymmer mycket men kostar inte alls lika mycket som 750 gigabyte eller de nya 1-terabyte-diskarna. Så satsa på 500 gigabyte, åtminstone om du handlar i morgon.