Ensam på marknaden
Tillverkare: Humax | Beskrivning: Com Hem-box (DVB-C) för hdtv | Pris: 995 kr om du tecknar abonnemang 24 mån (minst 159 kr/mån), annars 3 495 kr

För drygt ett år sedan lanserade Com Hem hdtv i kabelnätet och i samma veva släpptes boxen från Humax. Då gnällde vi framför allt på utbudet och på priset, men hur står sig boxen idag när kanallistan växt till sig och priset halverats? Tyvärr når den inte upp i samma klass som satellitalternativen, i alla fall inte bildmässigt.

Bäst bild via digital anslutning
När du kopplar in CXHD-1000C till din platt-tv kan du välja mellan hdmi- eller komponent-anslutning om du vill njuta av högupplöst bild på platt-tv:n. Skarpast bild fick vi från hdmi-utgången och även om den inte riktigt når samma klass som satellitalternativen är bilden som helhet väldigt bra på hd-kanalerna. Färgerna är dock inte hundra, något som syns tydligast i gradienta övergångar som blå himmel. Men sedan beror det mycket på vad leverantören skickar ut och tyvärr verkar en hel del film- och sportsändningar skickas uppskalat eller med dålig bitrate. Vill du spela in är det en av scartutgångarna som gäller, helst med rgb-ut för optimal kvalitet.

Ljudet skickar du antingen ut via hdmi (som dolby digital bitstream eller pcm) eller via optisk s/pdif-ut, och vi noterade inga buggar eller problem med synkronisering mellan bild och ljud, något som en del läsare annars anmärkt på när det gäller den här boxen.

Plastig men bekväm fjärr
Fjärren är en aning plastig men den fungerar bra för att sköta zappandet och alla viktiga funktioner finns representerade i form av snabbknappar. I den tydliga programguiden är det lätt att programmera videotimern så att din eventuella dvd-recorder kan spela in. Boxen kräver cirka 13 sekunder för att växla från ettan till femman med bild på varje mellanliggande kanal, vilket är godkänt och ungefär i klass med konkurrenterna. Positivt är också att du kan organisera dina kanaler och skapa egna favoritlistor.

I väntan på en pvr-box för kabelalternativet är detta den enda boxen för dig med tre hål i väggen, och tyvärr känns det inte klockrent i dagsläget även om hd-utbudet numera växt till sig hos Com Hem.

HUMAX CXHD-1000C
En enkel box som levererar bra bild men som inte riktigt når upp i samma klass som satellitalternativen.

Bildkvalitet 7
Funktioner 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 5


<< Föregående test | Huvudartikeln >>