Du har läst vår artikel om HD Ready och HD Ready 1080p och tillhör de lyckliga som äger en tv eller projektor prydda med någon av dessa loggor. Då är du redo att ta nästa steg: Skaffa en box och ett abonnemang så att du kan ta emot de program som M3 visar i HDTV-tablån.

Boxen ett nödvändigt ont
Så du äger redan en digitalbox, eller kanske rent av har en tv med inbyggd digital-tv-mottagare? Super! Men tyvärr, tillhör du inte de som har köpt de absolut senaste hd-modellerna från Sharp och Loewe är det här helt ointressant om du ska börja titta på hdtv-sändningar. Till detta behövs en ny hd-anpassad box med inbyggd mpeg2- eller mpeg4-dekoder. Hdtv-sändningar tar upp väldigt mycket bandbredd och måste därför komprimeras. Till en början gjordes detta med mpeg2-teknik, samma teknik som används till dvd-skivor, men nu jobbas det på en övergång till mpeg4 (H.264 AVC) som ger minst lika bra bild vid lägre bandbredd. De som köpte tidigare generationers mpeg2-boxar från Canal Digital har fått byta ut boxarna mot mpeg4-varianter, och ska du köpa en box idag så är mpeg4 standard.

Boxar kommer i tre smaker, beroende på om boxen är gjord för mottagning via satellit, kabel- eller marksändningar. En del boxar är så kallade komboboxar med stöd för flera distributionssätt. Den nya generationens boxar är dessutom utrustade med hårddisk med möjlighet att spela in även hdtv på hårddisk, en finess som tidigare bara fanns för standardupplösning.

Nu ger vi oss i kast satellit och kabel-tv de två distributionssätt som gäller idag. Omständigheterna kring sändningarna på marknätet är lite speciella, något vi återkommer till imorgon.

ALTERNATIV 1: SATELLIT
De som ville vara först med hdtv i Sverige gjorde bäst i att skaffa parabol. Här har det i Sverige sedan 1 januari 2004 gått att fånga in hdtv-signaler från satelliterna Astra 1H och Sirius. Kanalen som gjorde debut då hette Euro1080, och finns fortfarande kvar under namnet HD1 samt med de nya systerkanalerna HD2 och HD5. Ur ett svenskt perspektiv är dessa sändningar kanske mest intressanta för återförsäljare av tv-apparater som vill kunna skylta med hd-sändningar dygnet runt för en engångsumma av 2000 kronor (ger access fram till den 31 december 2010). Mer info: www.hd-1.tv

För den vanlige konsumenten som vill ha ungefär det vanliga tv-utbudet fast i hd-upplösning finns det, i väntan på Viasats satsning, idag bara ett alternativ för dig med parabol: Canal Digital.

Canal Digital
Den 1 september 2005 drog Canal Digital igång Canal +HD och har sedan dess lanserat två hd-boxar och snickrat ihop ett paket med kanaler med hd-tv-innehåll.
Hdtv-paketet med SVT HD, TV4 HD, National Geographic, Voom HD, Discovery HD och Silver HD, och från och med 13 december History Channel, säljs som en tilläggstjänst till det ordinarie paketet.
Hur mycket det här kostar dig beror på om du är ny eller gammal kund. Boxpriset beror på om du är beredd att binda abonnemanget eller inte.

BEFINTLIG KUND:
Box 1: HD Box Pris: 3595 kronor
Binder du abonnemanget i 24 månader är priset 1495 kronor

Box 2:
Inspelningsbar HD-box (testad av M3 här >>)
Pris: 4995 kronor
Binder du abonnemanget i 24 månader är priset 2995 kronor

Familjepaketet: Pris: 189 kronor per månad
HD-paketet: 99 kronor per månad

NY KUND (kampanj till den 31 januari):
Box 1: HD Box Pris: 1495 kronor (bidningstid 24 månader)

Box 2: Inspelningsbar HD-box (testad av M3 här >>)
Pris: 2995 kronor (bidningstid 24 månader)

Familjepaketet: Pris: 189 kronor per månad
HD-paketet: 99 kronor per månad (gratis 6 första månaderna):

I priserna ingår parabol och installation. När du väl kommit över uppstartsfasen ligger alltså prislappen för att få sex kanaler i hd-upplösning 288 kronor per månad.

Nöjer du dig med Svts kanaler och Tv 4 HD kan du slippa månadsavgifterna. Då köper du box (se priser ovan) plus ett ”depositionskort” för 795 kronor. Tröttnar du och lämnar tillbaka kortet får du de 795 kronorna tillbaka.

Mer info om Canal Digital >>

Viasat
Även Viasat har på gång en hdtv-tjänst och ska enligt uppgift till M3 lansera denna innan årets slut. Klart är att tjänsten kommer innehålla tre kanaler: National Geographic samt en egenproducerad sport, och en egenproducerad filmkanal.
Vi har också fått bekräftat att det kommer att släppas boxar som kommer att säljas till ett subventionerat pris, om du samtidigt tecknar dig för abonnemang.

Vi återkommer så fort vi vet mer.

ALTERNATIV 2: KABEL-TV

Bor du i en lägenhet eller ett hus med kabel-tv är sannolikheten stor att nätet ägs av dominanten Com Hem. Tillhör du de 1,4 miljoner hushåll av 1,75 miljoner Com Hem-hushåll som har ”tre hål i väggen” tillhör du dessutom de kunder med ett uppgraderat nät som har möjlighet att se på hdtv via kabel-tv.

Comhem
Precis som Canal Digital har Com Hem utformat sitt hdtv-upplägg som en tilläggstjänst till det ordinarie utbudet. Till skillnad från Canal Digital kan dock du som är helt ointresserad av standardupplöst tv välja ett relativt billigt grundpaket. Small som ger dig 11 gratiskanaler plus SVT HD kostar 39 kronor i månaden. I alla fall kommer du så billigt undan om du köper Com Hem-boxen utan subventioner. Den Com Hem-godkända boxen Humax CXHD-1000C går faktiskt att få så billigt som 2700 kronor utan abonnemang om man gör en sökning hos Prisjakt >>

Däremot är hdtv-paketet som Com Hem i dagsläget erbjuder ganska magert. Endast kanalerna Tv 4 HD, Voom och Discovery HD utöver SVT:s hd-kanal som är gratis. Canal + Film HD-kanal får du tillgång till om du tecknar abonnemang för Canal + Total-paketet. Tyvärr går det inte i dagsläget att få tillgång till Canal + Sport HD via Com Hem.

Fler hd-kanaler ska vara på gång, men de kommer att presenteras först under nästa år.

Så här kostar hdtv via Com Hem:

Alternativ 1 (du köper subventionerad box)
Box: Humax CXHD-1000C (testad av M3 här >>)
Pris box: 24 månaders abonnemang: 1995 kronor
Pris box: 12 månaders abonnemang: 2495 kronor

Grundabonnemang (billigaste): Åtta favoriter 159 kronor i månaden
Hdtv-paketet: 99 kronor i månaden
Svt HD: alltid i gratis
Canal + Total-paketet: 239 kronor (ger dig tillgång till Canal + Film HD), 12 månaders bindningstid.

Summering:
All hdtv du kan få: 497 kronor i månaden
Hdtv-paketet: 258 kronor i månaden

Alternativ 2 (du köper box själv)

Box: Humax CXHD-1000C (testad av M3 här >>)
Pris box: Från 2700 kronor
(Du kan också köpa en subventionerad box från Com Hem med 24 månaders bindningstid för 2995 kronor och teckna Small-abonnemang).

Grundabonnemang (billigaste): Small: 39 kronor i månaden
Hdtv-paketet: 99 kronor i månaden
Svt HD: alltid gratis
Canal + Total-paketet: 239 kronor (ger dig tillgång till Canal + Film HD), 12 månaders bindningstid.

Summering:
All hdtv du kan få: 377 kronor i månaden
Hdtv-paketet: 138 kronor i månaden

Mer info om Com Hems hdtv-upplägg >>Satellit vs Kabel – en prisjämförelse:

Summa summarum är Canal Digitals erbjudande betydligt mer förmånligt, med en prislapp på 288 kronor i månaden för ett mer matigt utbud. Comhems maximala utbud är ganska klent och blir dyrt med en kostnad på mellan 377 och 497 kronor per månad beroende på om du vill ha boxen subventionerad eller inte.

Har du möjlighet att välja mellan parabol och kabel är alltså att i dagsläget satellitalternativet att föredra rent ekonomiskt och utbudsmässigt. Däremot är Comhems box mer mogen än Canal Digitals modeller som fortfarande lider av en del barnsjukdomar.

Hur ligger det då till med hdtv-sändningar i marknätet? Det ger vi svar på imorgon.


Denna artikel är en del av vår special:

Missa inte övriga artiklar:
Del 1: Hdtv - det här krävs av din tv
Del 2: Så får du hdtv via kabel och satellit
Del 3: Hdtv i marknätet - frekvenskriget
Del 4: Hdtv på nätet - olagligt men svårslagbart

Hur tycker du att hdtv bör sändas i framtiden?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta


Kolla in vad som visas i hdtv just nu i M3:s hdtv-tablå >>