Igår berättade vi om hdtv via satellit och kabel. I del tre i vår granskning ger vi oss på det klassiska distributionsformatet: Tv via marknätet.

 Historien börjar
sommaren 2006. Fotbolls-vm står för dörren och SVT och TV4 är fast beslutna att det här ska bli evenemanget som innebär startskottet för deras satsningar på hdtv. Ja, de är så pass angelägna att de trots konkurrensen sänder matcherna i 720p-format i en gemensam kanal. Kanalen distribueras dels via satellit till Canal Digitals hdtv-kunder och dels av Teracom via tv-master i Mälardalen där det finns ledig plats i frekvensbandet som kan utnyttjas till dessa sändningar.

Potentiellt kunde någon miljon se VM i hd-upplösning via marknätet, i praktiken var det inte så många som lyckades få tag i eller ansåg att det var lönt att köpa boxar för att följa experimentet.

En kanal ett område
Att inte många köpte boxarna var inte så konstigt. För länge var det oklart vad som skulle sändas i hd efter fotbolls-vm var över. Sedan 1 maj 2007 är det SVT HD som gäller, och är du en av de som nås av signalen från sändarstationer i Stockholm, Västerås, Uppsala och Södertälje, samt har tillgång till en box behöver du inte betala mer än den vanliga tv- och radiolicensen för att ratta in kanalen.

Tv-bolag, digital-tv-återförsäljaren Boxer samt Teracom, som ansvarar för själva sändningarna, står alla i startgroparna för att få ut fler hdtv-kanaler i marknätet, samt sända dessa kanaler till hela Sverige. Men för att göra det krävs det frekvensutrymme, och det är detta våra marksändaraktörer går och väntar på. Eller snarare: De väntar på tillstånd att använda det frekvensutrymme som finns. I och med nedsläckningen av det analoga tv-nätet har det nämligen frigjorts frekvenser. Frekvenser som inte bara broadcastfolket vill komma åt.

Både Lennart Ivarsson och Johan Bobert, informationschefer på Teracom respektive Boxer berättar för M3 att de är oroliga över att telekombranschen vill få delar av frekvensutrymmet. Frågan avgörs av regeringen.

-Regeringens beslut i frågan kommer innan årsskiftet, berättar Henrik Hansson, politisk sakkunnig på Näringsdepartementet. Då beslutas hur stor del av utrymmet som ska gå till broadcast. Det som blir över lämnas till Post och Telestyrelsen.

Den del som går till broadcast fördelas sedan av Radio- och tv-verket som bestämmer vilka kanaler som får plats i frekvensutrymmet. I dagsläget finns det fem sändarnät, så kallade muxar, som sänder tv. En sjätte mux används i ovan nämnda mälardalsområde och sänder idag finsk tv samt SVT HD. En sjunde mux är på gång, och det är bland annat om den kampen står.

Ett litet problem idag är att hdtv-sändningarna tar mycket plats i anspråk.

-Idag krävs en mux per hdtv-kanal, berättar Johan Bobert på Boxer. Men tekniken utvecklas och snart ryms det fyra hd-kanaler per mux.

Hdtv för alla…
Får broadcastfolket det frekvensutrymme de suktar efter kan vi räkna med att det händer saker snabbt. Boxer räknar med en bredare lansering nästa år och har bland annat på gång en CA-modul för tv-apparater med inbyggd digital-tv-tuner, som förvandlar din platt-tv till hdtv-mottagare. Modulen är utvecklad av franska Netion och ska enligt Boxers chef för Tv-teknik Peter Johnsson bli klar under andra halvåret 2008, och gissningsvis kosta kring tusenlappen.

Med detta och ett paket med hd-kanaler kan definitivt hdtv via marknätet lyfta. Kanske får Johan Boberg rätt när han till M3 säger att 2008 kan bli hdtv:s år. Allt hänger på frekvensen...


Alternativ 3: Hdtv i marknätet

Boxer, www.boxer.se

Box:
Dilog DT-435HD,
Bästa pris Prisjakt: 2700 kr

Kanaler: SVT HD – gratis, kan ses i mälardalsregionen

Framtid: Vi håller tummarna för landsomfattande sändningar

Mer om Boxer och hdtv >>


Denna artikel är en del av vår special:

Missa inte övriga artiklar:
Del 1: Hdtv - det här krävs av din tv
Del 2: Så får du hdtv via kabel och satellit
Del 3: Hdtv i marknätet - frekvenskriget
Del 4: Hdtv på nätet - olagligt men svårslagbartOBS! Vi har infört en rättelse i denna artikel. Ursprungligen stod det att CA-modulen Neotion skulle bli klar under våren, vilket inte stämde. Boxer siktar in sig på andra halvåret 2008.

Fakta


Kolla in vad som visas i hdtv just nu i M3:s hdtv-tablå >>