Vi har nu avhandlat satellit, kabel och marknätet. Men det finns ett nät till att ta hänsyn till: Internet. Idag är det många som när sina hdtv-lustar genom mer eller mindre illegal nedladdning. M3:s Simon Johansson reder ut begreppen samt bjuder på några personliga betraktelser:

Det är egentligen lite roligt när vi tänker på det: innan någon aktör i Sverige på riktigt har kickat igång bra och hållbara hdtv-sändningar sitter det folk hemma och kollar på Heroes och Prison Break i 1080p några timmar efter att de visas i USA. Nästan lika fort som radiovågarna tar sig från USA till Sverige, och vidare några varv runt jorden ett par miljoner gånger. Men det är inte radiovågor, det är förstås små små paket med data via den fantastiska uppfinningen TCP/IP och det någotsånär tillhörande internet.

Det roliga är förstås att möjligheten redan finns att uppleva samma saker som de lyckliga i det stora landet i väst får uppleva i sina skinnbeklädda La-Z-Boys. Det tråkiga är ju förstås att det oftast inte är helt lagligt. Nu är ju aktörerna på väg i Sverige också, men vi vet alla vad det kommer innebära: drm-skit och för höga prissättningar. Men men, det är film- och tv-bolagen själva som skjuter – nej snarare sakta avlivar medelst tortyr och sedan skändar – sig i foten.

Så vad händer i Sverige då? Hur gör du för att få se vackert högupplöst material? I dagsläget finns det inte så många lösningar. Film2Home erbjuder i skrivande stund en hd-tjänst där du får tillgång till titlar från kanalen Voom, vilket kanske inte känns som en tillräcklig anledning att gå över till hd.

Nej, vill du ha riktigt hd-material i bra kvalitet från nätet är du i dagsläget hänvisad till olagliga alternativ. Nja, okej det finns ju film som Elephant Dreams (www.elephantsdream.org) som är gratis, kopieringsfri och öppen käll…film? Men 10 minuter och 51 sekunder gratis hd-material tillfredställer föga.

Torrent to the people
På nätet handlar det mestadels om torrentsajter. Vi har lärt oss namnet på Pirate Bay utantill, men film- och seriekännarna rynkar på näsan åt den sajten. Istället finns det mängder med slutna och hemliga sådana torrentsajter, varav vissa är helt specialiserade på hd-material. Den stora grejen är fortfarande serierna som olika grupper rippar från sändningarna och lägger upp bara några timmar efter att de har visats på tv. Att komma in på sådana sajter kräver oftast en inbjudan av någon som redan är med, som Gmail var förut, fast bra mycket coolare.

Filerna som laddas ner är nu för tiden mest i formatet Matroska, eller MKV som filerna slutar på. Matroska är ett så kallat containerformat och precis som avi kan det innehålla olika komprimeringstekniker, skillnaden mellan exempelvis containerformatet AVI är att Matroska är helt öppet, något som datornördar tenderar att gilla. Vidare är MKV bättre än de flesta andra format. Dessutom innebär det att företag får implementera stöd för Matroska i exempelvis mediaspelare, utan att pynta. Där av den explosionsartade spridningen under de senaste åren.

I en Matroskafil kan alltså videon du ska titta på ha komprimerats på olika sätt. När du komprimerar under uppspelning eller inspelning måste du ha något program som sköter om detta. Ett sådant program kallas en codec – efter Code/Decode. En codec som används ofta är H.264, och det är en standard. Tillsammans med Matroska som containerformat är det alltså ett ganska säkert kort, och i många avseende en standard för hd på nätet idag. Men det finns också andra codecs som Divx, WMV och en uppsjö till. Men det där är en historia för Wikipedia om du vill fördjupa dig.

För att spela upp de här filerna finns det bara en spelare om du vill vara riktigt säker: VLC. Den laddas ner från www.videolan.org och finns för flera plattformar och är den i särklass bästa fristående spelaren, oavsett plattform. Ingen mer diskussion där. Har du istället en htpc och vill kunna titta på speciella format laddar du för Windows ner Combined Community Codec Pack – CCCP, som finns på Google eller surl.se/ggoe. CCCP innehåller codecs för alla tänkbara format, medan VLC har det inbyggt.

Tung hårdvara
För att spela upp hd-material behövs det datorkraft. Nu för tiden klarar de flesta nya processorerna av det utan någon extra hjälp, men även grafikkort såsom ATIs HD2400PRO och HD2600PRO klarar av att spela upp hd-material utan att belasta processorn speciellt mycket. Detta gäller dock endast för hd-dvd- och bluray-filmer. Men en processor kan självklart göra grovjobbet istället. För att spela upp WMV-filer i hd rekommenderar Microsoft 2,4 gigahertz hos processorn för 720p och 3,0 gigahertz för 1080p. Dessvärre varierar kravet beroende på hur filen är komprimerad. En Mpeg-2-film är betydligt mindre komprimerad än en fil komprimerad med H.264, vilket dels resulterar i en betydligt större fil, men också lägre processorkrav. Vi kan dock hålla med Microsoft i att en 2,4-gigahertz Core 2 Duo eller motsvarande räcker för att spela upp hd-material utan att du stör dig.

Vidare beror uppspelningskvaliteten på vilken codec och spelare du använder. Många entusiaster rekommenderar Core AVC som inte är gratis, men relativt billig och den enda som kan använda dubbla kärnor i processorn.

Alternativet till htpc stavas mediaspelare. En liten burk med hårddisk som du kopplar upp på nätverken och direkt in i din tv. Ett test av sådana hittar du här >>

Lagens långa svans
Lagen är dock både tydlig och lite småirriterad: du får inte ladda ner upphovsrättsskyddat material, hur gärna du än vill. Och alla som säger annat pratar strunt. Du får inte ladda upp heller. Men ett problem med torrentprotokollet (för lagen) är att du delar upp bit för bit av filen du laddar upp och ner och distribuerar den till hundratals, ibland tusentals människor samtidigt. På så sätt finns det ingen central punkt som lagrar alla filer, och det gör det hela väldigt svårt att komma åt juridiskt. Vi minns det fatalt misskötta tillslaget hos Pirate Bay och det fullständigt rättsvidriga tillslaget nu senast då Oink – en torrentsajt för musik – blev nerplockad och där sajten togs över av musikindustrin. Men bortsett från dessa två (där Pirate Bay är upp och rullar) så går det ju inte så bra att sätta dit torrentsajterna.

Och medan du sitter där och tankar hem Heroes.S02E07.720p.HDTV.x264-NBS kanske du funderar på framtiden. När kommer egentligen tjänsterna som gör piratandet överflödigt. Kanske aldrig… men det finns ljuspunkter och nästa år lär vi få se en hel del intressanta alternativ. Bland annat lär SF Anytime börjar strömma filmer i 720p-format och kanske får vi se ip-tv i hdtv-format från aktörer som Telia?

M3 återkommer till detta ämne så snart som möjligt. Vill du absolut inte missa denna artikel rekommenderar vi en prenumeration på M3:s Nyhetsbrev >>


Denna artikel är en del av vår special:

Missa inte tidigare artiklar
Del 1: HDTV - det här krävs av din tv
Del 2: Så får du hdtv via kabel och satellit
Del 3: HDTV i marknätet -frekvenskriget