I begynnelsen fanns plasma. Det kan tyckas som en evighet sedan Pioneer lanserade sin första 50-tums plasma-modell, men det var faktiskt så sent som 1997. Intressant är att redan denna tidiga modell var högupplöst med en panelupplösning på 1280x768 pixlar. En tid var platt-tv synonymt som plasma, men det var innan Sharp släppte sin första lcd-tv år 2001. Sedan kan ni säkert historien. Det tog inte lång tid innan platt-tv-marknaden exploderade och efter några år av modeller med usel svärta och kontrast, många döda pixlar och inbrända kanal-loggor har båda tv-teknikerna mognat ordentligt.

Plasma är tillbaka
Från och med förra året började flera tillverkare som tidigare satsat på båda teknikerna parallellt att släppa plasma-tillverkningen, samtidigt som det poppade upp ett gäng nya lcd-tv-tillverkare. Ett tag såg det faktiskt ganska mörkt ut för den gas-baserade tekniken, vilket återspeglades i försäljningsstatistiken från förra året där lcd dominerade totalt. I år har plasma kommit tillbaka och även om det fortfarande är en bit kvar till lcd-sidans försprång är det tydligt att båda varianterna går hem i stugorna.

Pixlar säljer
Den största orsaken till att lcd-sidan sprungit iväg försäljningsmässigt är helt klart upplösningen. Medan plasma-apparaterna i bästa fall erbjöd 1024x768 pixlar (i 42-tummarna) blev 1366x768 bildpunkter snabbt standard på lcd-sidan. Dessutom kom full-hd, dvs 1920x1080, snabbt som tåget vilket naturligtvis var ett tacksamt säljargument. Att de första full-hd-modellerna led av riktigt dålig svärta och problem med uppdateringsfrekvenser var det mindre snack om. Plasmatillverkarna insåg dock att upplösningen var en otroligt viktig försäljningsfaktor i sammanhanget, framför allt nu i bluray- och hd dvd-tider, och idag finns ett gäng full-hd-modeller även på plasmasidan.

Svårt att välja sida
Till en början var det ganska enkelt att välja platt-tv-läger. Skulle man ha 32 tum eller mindre var det lcd som gällde, och i 42-tums-klassen och uppåt var plasma enda alternativet. Idag är läget annorlunda, om vi skall tala om någon gräns går den vid 50 tum och den är inte lika tydlig och självklar som innan. Många som skall köpa ny tv riktar in sig på 40-42 tum, och där finns det massor av lcd- och plasmamodeller att välja mellan. Prisspannet är stort och det är inte lätt att veta vad du skall titta efter, och hur mycket som är rimligt att betala. Nästa vecka kommer vi att ställa de olika teknikerna mot varandra i ett antal olika ronder, för att avsluta med ett unikt blindtest där både experter och M3-läsare få tycka till. Vilken teknik ger bäst bild på låg- och högupplöst källmaterial, och ser man skillnad på hd och full-hd på en 42-tummare? Nästa vecka får du svaren.

Och om du är sugen på att vara med i blindtestet är det inte för sent. Mejla en intresseanmälan till mikael.lindkvist@idg.se, så kanske just du blir en av de utvalda. Kravet vi har är att du skall kunna ta dig till våra lokaler på Karlbergsvägen 77 torsdagen den 22 november kl 14.00, och att du har lite grundläggande koll på vad som menas med 720p, full-hd etc.


Fortsättning fölljer här >>