Hdtv är här, om du av någon anledning skulle missat det. Sedan förra sommarens fotbolls-vm sänds det några enstaka program i marknätet (SVT HD) i delar av landet, men framför allt är det Canal Digital och Com Hem som erbjuder högupplöst tv tillsammans med nya boxar och speciella tilläggspaket. Har du nyligen införskaffat en platt-tv och är du besviken över hur det ser ut när du drar upp en standard-upplöst pal-bild till 40 tum eller större? Då är det läge att uppgradera till hdtv. Men hur bra bild blir det egentligen, och vad är bäst – plasma eller lcd?

Enorm skillnad
Långt innan Hd-ready-standarden kom var platt-tv:n förberedd för att visa betydligt högre upplösning än dagens standard-tv-sändningar. Pioneer har exempelvis alltid varit Hd-förberedda sedan deras första plasma-modell. Men hur mycket bättre bild får du egentligen på en platt-tv med högupplöst källmaterial, jämfört med standardupplöst tv och dvd? Svaret är att skillnaden är riktigt stor. Har du en gång sett en fotbollsmatch eller en riktigt bra (bildmässigt) film vill du inte gå tillbaka till pal-träsket, det kan vi lova. Problemet är dock att utbudet än så länge är väldigt tunt. Men det blir bättre.

Både TV4 och SVT har utökat sitt utbud på sina hd-kanaler nyligen, men här får du se upp för uppskalat material. När tv-sändningen dras upp till hd-format trots att inte källmaterialet är högupplöst får du ingen, eller i bästa fall en marginell förbättring jämfört med om din tv gör jobbet.

Lcd-tekniken har blivit bättre
Skillnaden mellan 576p (dvs pal-upplöst material) och HD-källor som visas i antingen 720p (progressiv bild) eller 1080i (sammanflätad bild) är alltså stor. Men det beror naturligtvis dels på hur bra källmaterialet är, och framför allt på hur stor tv du har. Räkna inte med att du ser någon enorm skillnad på en 32-tummare på 4 meters avstånd, men på samma avstånd blir det väldigt tydligt på en 42-tummare, för de flesta.

Intressant nog upplevde vi bilden som lika skarp på en tv med upplösningen 1024x768 pixlar som på de lcd-skärmarna som hade full-hd-upplöst panel i testet.

- Pioneers plasma gav exempelvis minst lika hög skärpa och detaljnivå som de vassaste lcd-alternativen på normalt titt-avstånd, berättar Daniel Hessel som nyligen avslutat tv-testet där vi blandar plasma och lcd.

Samtidigt hyllar han plasma-apparaterna när det gäller flera andra testmoment med högupplöst källmaterial.
- I testbilder med panoreringar ser vi tydligt att många lcd-skärmar tappar i skärpa medan exempelvis textskyltar är fullt läsbara på de vassare plasmorna, säger Daniel.

Helt klart är det så att på normalt tittavstånd från en 42-tummare (3-4 meter) är det svårt att se att en skärm har högre upplösning är 720 vertikala linjer. Och medan stillbilder ser fantastiskt skarpa och fina ut på en lcd-tv är resultatet inte lika imponerande när saker och ting rör sig. Även om eftersläpningar är ett betydligt mindre problem idag än för ett par år sedan ser vi fortfarande att bilden på en lcd-tv snabbt blir suddig och oskarp när någonting rör sig, även högupplöst material. Och det är ju ganska ofta det rör sig i rutan…

Full-hd
Nästa generation dvd-format, bluray och hd dvd, använder ytterligare ett snäpp vassare bild än dagens hdtv-sändningar. Vi snackar full-hd vilket innebär 1920x1080 bildpunkter progressivt, det vill säga med helbilder. Grymt bra förutsättningar för bra bild med andra ord. Men här blir det ännu svårare att notera någon synbar skillnad när vi jämför med steget ned, dvs ”vanlig” hd-upplösning. Har du inte en riktigt stor tv och/eller tittar på testbilder eller står med näsan mot tv-rutan lär du inte se någon märkbar skillnad på din tv. I ljusstarka scener utan rörelser tycker vi ibland att en full-hd-lcd ger en aningen skarpare och finare bild än en HD-Ready-plasma (i 42-tumsklassen är det sällsynt med full-hd på plasmasidan), men för det mesta är det jämt skägg mellan de två alternativen när det gäller detaljåtergivningen i film och i hdtv-sändningar. Kontrastomfång, svärta och färgåtergivning är desto viktigare parametrar för hur bilden blir som helhet.

Naturlig ryckighet
På bluray- och hd dvd-skivor ligger filmen lagrad i formatet 1080p24, vilket betyder att den spelas upp med 24 bilder per sekund (hertz). Detta ger av naturliga skäl en ganska ryckig bild (precis som på biografen) jämfört med tv-sändningar i 50 eller 60 hertz. Om din tv hanterar 1080p24 blir det dock bättre flyt och mer jämna ryckigheter än om bilden konverteras till 50/60 hertz, och numera är detta standard på både plasma- och lcd-sidan. En del modeller kan dessutom interpolera in extra bilder (kallas i regel 100 hertz) för att få ännu bättre flyt i bilden, men detta ger å andra sidan ofta en försämring i skärpan och/eller bildstörningar. Vi kan inte peka ut en teknik som bättre eller sämre på den här typen av bildbehandling, däremot skiljer det en hel del från modell till modell.

VINNARE DAG 2:
PLASMA

Sammantaget går dock plasma ut som segrare mot lcd även i dagens rond, men det är med mindre marginal än när vi tittade på lågupplöst källmaterial. När du matar tv:n med 1080p-film från en vass bluray-rulle får du för det mesta lika skarp och fin bild med en bra plasma i 42-tumsklassen som med en lcd-tv i samma segment, samtidigt som den rörliga upplösningen är bättre på en plasma generellt.


Imorgon tittar vi på de två alternativen ur ett tredje perspektiv. Vilken tv ger bäst bild från en dator eller från en modern spelkonsol, och varför? Missa inte del tre i platt-t-duellen imorgon.

Plasma vs lcd-special:
- Tjuvstart - upptakten tilll tv-kriget
- Dag 1: Plasma vs lcd - Att kolla pal-tv och dvd
- Dag 2: Plasma vs lcd - Vilken är bäst på hdtv?
- Dag 3: Plasma vs lcd - Vilken lirar bäst med datorn och konsolen?
- Dag 4: Plasma vs lcd: Pixelångest och inbränningar...
- Plasma vs lcd: Experterna lurade i blindtest